Regiunea Dunăre-Carpaţi este grav afectată de crime împotriva naturii - Dezvoltare durabilă | Ecologic
Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Cititi politica cookies.

Dezvoltare durabilă

Regiunea Dunăre-Carpaţi este grav afectată de crime împotriva naturii

07 December 2017 - 03:33 PM Dezvoltare durabilă

Carpaţi (foto Simona Bordea)Organizația Națiunilor Unite avertizează că regiunea Dunăre-Carpați se află în mare pericol din cauza crimelor împotriva naturii. Tăierile ilegale de lemn, braconajul urșilor, lupilor, râșilor, păsărilor protejate și sturionilor amenință biodiversitatea și mijloacele de existență ale comunităților.
Irina Tomșa

Programul pentru Mediu al Organizației Națiunilor Unite a emis pe 22 noiembrie 2017 un comunicat de presă prin care avertizează că regiunea Dunăre-Carpați se află în mare pericol din cauza crimelor împotriva mediului. Un raport recent al organizației arată că tăierile ilegale de păduri, comerțul ilegal cu icre de sturioni și braconajul urșilor, lupilor, râșilor și păsărilor din specii protejate amenință biodiversitatea și mijloacele de existență ale comunităților din regiune.

În 2017, o suprafață de 24.000 hectare de păduri virgine din România, împreună cu alte 5.500 hectare de păduri de fag cu structuri primare și păduri virgine din Carpați și din regiunea Podolia din Ucraina au fost desemnate situri ale Patrimoniului Mondial UNESCO datorită excepționalei lor bogății naturale. Măsura ar trebui să protejeze de braconaj fauna și arborii din aceste zone.

RâsBraconajul face ravagii

Estimările privind tăierile ilegale de lemn variază în regiunea Dunăre-Carpați, iar absența unei strategii forestiere naționale și a unei strategii integrate împotriva tăierilor ilegale continuă să amenințe sustenabilitatea acestor arii valoroase. Regulamentul UE privind comerțul cu lemn (EUTR) a intrat în vigoare în 2013, cu scopul de a garanta că lemnul tăiat ilegal și produsele aferente din lemn nu vor fi introduse pe piața europeană. În 2016, Comisia Europeană a evaluat implementarea EUTR și a concluzionat că este nevoie de acțiuni mai ample și mai consecvente din partea statelor membre și a sectorului privat pentru aplicarea reglementărilor.

Pădurile din Carpați adăpostesc două treimi din populația de urși bruni, râși și lupi de pe întreg teritoriul Europei, dar animalele sunt braconate frecvent, deși sunt protejate de legile internaționale și de convențiile Uniunii Europene. În iunie 2016, statele membre UE au adoptat un plan de acțiune prin care își propun să abordeze mai eficient traficul de animale sălbatice până în 2020, atât în Uniune, cât și la nivel mondial, prin prevenirea și combaterea traficului de animale sălbatice, punerea în aplicare a reglementărilor UE și consolidarea cooperării internaționale pe această temă.

În bazinul Dunării trăiesc ultimele populații viabile de sturioni de pe întregul continent. Icrele recoltate de la sturionii pescuiți ilegal sunt vândute pe piața neagră cu prețuri de până la 6.000 euro/kilogram. În condițiile în care numai comerțul ilegal cu icre de pe teritoriul UE se cifrează anual la cel puțin 22 milioane de euro, fără să mai vorbim de vânzarea peștilor, este lesne de înțeles de ce braconierii nu au de gând să renunțe. Dintre cele șase specii de sturioni din bazinul Dunării, una a dispărut complet, patru sunt sub amenințare critică, iar una este foarte vulnerabilă. Exemplarele de morun s-au diminuat cu peste 67% în anii 1980, iar acum sunt pe cale de dispariție. Pescuitul ilegal nu este singura problemă; fragmentarea și pierderea habi tatelor contribuie de asemenea la scăderea populației de sturioni.

Nu există cifre concrete privind împușcarea păsărilor sălbatice din specii protejate în regiunea Dunăre-Carpați, dar este limpede că acestea nu pot fi mici: în Serbia, de exemplu, aproximativ 104.000- 163.000 de păsări sunt ucise ilegal în fiecare an, iar cifrele sunt în continuă creștere. Păsările braconate sfârșesc ca delicatese pe farfuriile restaurantelor din Italia și Malta.

Este nevoie de măsuri urgente

Păsările braconate ajung în restaurante„Furtul acestor resurse naturale subminează dezvoltarea și privează guvernele de banii de care au nevoie pentru a stimula locurile de muncă, educația și serviciile de sănătate“, a declarat Erik Solheim, directorul executiv al Programului pentru Mediu al Organizației Națiunilor Unite.

Autorii studiului ONU insistă, potrivit unui comunicat emis de World Wildlife Fund for Nature (WWF), că pentru a combate crimele împotriva mediului și tăierile ilegale de lemn este nevoie de intensificarea colaborării între agențiile naționale privind schimbul de informații și aplicarea legii. „În acest scop, agențiile de aplicare a legii trebuie să beneficieze de resurse mai bune, iar procurorii și judecătorii să fie instruiți să crească posibilitatea ca aceste cazuri să fie aduse în fața instanței și să conducă la sancțiuni corespunzătoare. Este nevoie de asemenea, la nivelul UE și al statelor membre, de un impuls puternic pentru punerea în aplicare a legilor Uniunii privind natura și viața sălbatică, inclusiv a planului de acțiune al UE împotriva traficului de specii sălbatice“. Alte articole in rubrica Dezvoltare durabilă