UrbanWINS, a treia agoră, de la priorități la acțiuni - Dezvoltare durabilă | Ecologic
Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Cititi politica cookies.

Dezvoltare durabilă

UrbanWINS, a treia agoră, de la priorități la acțiuni

07 December 2017 - 03:40 PM Dezvoltare durabilă

UrbanWINS, a treia agoră, de la priorități la acțiuniÎn data de 9 noiembrie 2017 s-a desfășurat a treia agoră UrbanWINS, în cadrul căreia echipa de proiect și ceilalți actori implicați din partea mediului privat, ONG-uri și cetățeni au continuat discuțiile, schimbul de opinii, informații și propuneri cu privire la prioritățile gestiunii deșeurilor.

Subiectul celei celei de-a treia Agore UrbanWINS a fost identificarea priorităților principale rezultate din dezbaterile anterioare, creșterea gradului de conștientiza-re privind prevenirea și gestionarea deșeurilor, creșterea gradului de colectare separată a deșeurilor, identificarea acțiunilor și a obiectivelor. În cadrul agorei, echipa de proiect și ceilalți actori implicați au încercat să vină cu „propuneri fezabile care să poată fi îndeplinite și nu s-au dorit obiective formale“.

Propunerile principale au fost: demararea unei campanii naționale cu ajutorul CNA, a televiziunilor și a persoanelor publice, a unei campanii pe un canal TV cu un mesaj general pentru colectare și reciclare, crearea unei platforme generale gestionată de către primărie cu informații generale în materie de colectare și reciclare.

„Ne-am concentrat foarte mult în educație asupra școlilor, dar greșeala care a fost făcută era să îi punem pe copii să vină cu deșeul la școală, de fapt să tot plimbăm deșeul prin oraș, în timp ce acesta ar trebui depus acolo unde este generat“, a spus Constantin Damov, cofondator Green Group.

Introducerea unor tarife diferențiate la colectarea deşeurilor, stimulentele financiare care ar trebui extinse către agenții de salubritate pentru investiții și infrastructură, către persoane juridice şi către colectorii care pot oferi astfel de servicii de colectare au fost propuneri venite din partea invitaţilor.

Activatorii principali UrbanWINS au fost intervievați în cadrul agorei și au răspuns la întrebări referitoare la proiect. De ce este important și ce au cetățenii de învățat de pe urma acestui proiect? De ce trebuie cetățenii să se implice în acest proiect?

UrbanWINS, a treia agoră, de la priorități la acțiuni

„Acest proiect este important pentru că reunește mai multe ţări, mai exact în acest moment opt orașe europene și pentru că proiectul în sine are o abordare europeană, cred că este extrem de important să avem o viziune europeană și un schimb de practici între state. Metaforic vorbind, noi încercăm să creăm un bulgăre de zăpadă alcătuit din cetățeni și care prin rostogolire să angreneze cât mai multe persoane“, a precizat Tudor Tim Ionescu, consilier general al Municipiul București.

Magdalena Iuga, directorul executiv adjunct al Direcției Utilități Publice a Primăriei Municipiului București, a fost de părere că UrbanWINS „este foarte important pentru București deoarece oraşul generează o cantitate considerabilă de deșeuri și dacă identificăm metabolismul de producere a acestora, mergem spre următoarea măsură, programul de diminuare a producerii deșeurilor.“

Raul Pop, senior manager în cadrul departamentului Servicii Schimbări Climatice și Sustenabilitate Ernst and Young și activator, a subliniat că „prin UrbanWINS vrem să creăm niște sinergii între toți actorii implicați, unde fiecare are câte ceva de adus. În primul rând, proiectul ne va ajuta să înțelegem mai bine atât care este volumul deșeurilor pe care noi le producem la nivel de colectivitate, de individ, dar și impactul pe care acestea le au asupra vieții noastre și a orașului“.

„Cetățenii, fără autorități, chiar dacă au inițiative, nu prea pot să facă nimic de unii singuri, iar pe de altă parte autoritățile au nevoie de sprijin din partea locatarilor, asociațiilor și a fiecăruia dintre noi în implementarea oricărei reforme sau proiect. Cetățenii trebuie să se implice deoarece ei sunt generatorii unor deșeuri care le afectează viața, dar în același timp acestea reprezintă și o resursă“, a declarat Georgeta Ionescu, EAB (European Advisory Board).

Reprezentanta Asociaţiei Ecoteca, Alexandra Ghenea, a menţionat importanţa pe care o are dezbaterea: „Când vorbim despre deșeuri, tendinţa este să spunem că autoritățile sunt vinovate. Acum, pentru prima dată, stând cu toţii la o masă şi dezbătând împreună această problemă, stabilind legături între ONG-uri, sectorul de afaceri, autorităţi locale şi cetăţeni, percepţia noastră, a tuturor, se schimbă. Cred că UrbanWINS este o experiență interesantă care ar trebui extinsă și în alte domenii, nu doar în cel al managementului deșeurilor. Este importantă pentru cetățeni implicarea lor în acest proiect deoarece ei reprezintă o voce foarte importantă, au drepturi și aceasta este modalitatea cea mai bună pentru a obține rezultatele pe care şi le doresc“.

Ramona BuciuAlte articole in rubrica Dezvoltare durabilă