Colectarea separată şi prevenirea generării deşeurilor, priorităţi ale Primăriei Capitalei - Dezvoltare durabilă | Ecologic
Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Cititi politica cookies.

Dezvoltare durabilă

Colectarea separată şi prevenirea generării deşeurilor, priorităţi ale Primăriei Capitalei

07 January 2018 - 04:12 PM Dezvoltare durabilă

Agora UrbanWINSUltima Agoră UrbanWINS din anul 2017 a continuat seria de dezbateri publice pe care Primăria Municipiului București le-a organizat în 2017. Aceste întâlniri vor continua și anul viitor pentru a defini obiectivele și indicatorii pentru Planul Strategic de Prevenire și Management al Deșeurilor.

Primăria Municipiului București (PMB) împreună cu partenerii săi, Asociația Ecoteca, Environ, România Green Building Council și Global Innovation Solution au organizat în data de 11 decembrie 2017 a patra dezbatere UrbanWINS și ultima pe anul acesta, pe tema prevenirii și managementului corespunzător al deșeurilor în Municipiul București.

În cadrul primelor trei întâlniri au fost identificate și dezbătute principalele probleme legate de prevenirea și gestionarea deșeurilor în România și ce priorități își poate asuma PMB pentru a le implementa împreună cu membrii agorelor. Astfel, prioritățile identificate au în vedere creșterea gradului de conștientizare privind prevenirea și gestionarea deșeurilor, creșterea gradului de colectare separată a deșeurilor și prevenirea generării deșeurilor.

În cadrul celei de-a IV-a Agore au fost analizate acțiunile propuse utilizând metodologiile SWOT și TOES pentru a putea decide care dintre acțiuni vor fi implementate începând cu anul 2018. Analiza SWOT este o metodă folosită în mediul de afaceri care ajută la proiectarea unei viziuni de ansamblu asupra firmei. SWOT este acronimul de la Strenghts (puncte tari), Weaknesses (puncte slabe), Opportunities (oportunități) și Threats (amenințări).

Agora UrbanWINS

Până la ora actuală toate cele opt orașe pilot au avut patru agore/dezbateri și mai urmează alte patru întâlniri, iar „dacă primele au avut în vedere prioritizarea acțiunilor, identificarea celor mai importante obiective pe care ni le putem asuma în parteneriat cu PMB, în anul 2018 va urma implementarea acestor acțiuni“, a declarat Alexandra Ghenea, reprezentanta Asociației Ecoteca.

Raul Pop, senior manager în cadrul departamentului Servicii Schimbări Climatice și Sustenabilitate Ernst &Young România, a precizat că „acest proiect arată că se poate construi un dialog într-o formă organizată, au început să se vadă lucruri concrete, există o abordare comună și PMB se implică activ în acest proiect“.

Agora UrbanWINS

PMB a primit din partea participanţilor la agore 13 propuneri pe care le are în evaluare pentru a fi implementate, iar prin dezbaterile UrbanWINS se fac în continuare analize pe fiecare dintre ele. Printre propuneri s-au numărat şi dezvoltarea unui concept pilot pentru informarea populației cu privire la colectarea separată și gestionarea corespunzătoare a deșeurilor și instalarea unor stații inteligente pentru colectare, realizarea unor proiecte pilot de colectare separată a deșeurilor generate în cadrul evenimentelor publice gestionate de către PMB, promovarea și dezvoltarea soluțiilor de compost la nivelul gospodăriilor individuale și adoptarea unor măsuri pentru recuperararea, reciclarea și reutilizarea unei cantități cât mai mari din deșeurile din construcții.

Agora UrbanWINS

În partea a doua a dezbaterii s-a discutat despre reducerea cantităţilor de deșeuri de materiale textile și valorificarea acestora, colaborarea cu RATB și METROREX privind plasarea unor mesaje informative în mijloacele de transport în comun, elaborarea și implementarea unor campanii de conștientizare a publicului și de prevenire a generării deșeurilor din unitățile de învățământ, instalarea unor filtre de apă și prevenirea generării deșeurilor din ambalaje.

„Se dorește ca la sfârșitul acestui proiect să fie elaborată o documentație urmată de activități practice prin care să putem demonstra partenerilor noștri europeni că și Bucureștiul este pe același drum bun pe care merg și alte orașe din Europa“, a declarat Magdalena Iuga, directorul executiv adjunct al Direcției Utilități Publice a Primăriei Municipiului București.

Ramona BuciuAlte articole in rubrica Dezvoltare durabilă