„Pentru România asigurarea apei potabile pentru populație reprezintă o preocupare majoră“ - Dezvoltare durabilă | Ecologic
Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Cititi politica cookies.

Dezvoltare durabilă

„Pentru România asigurarea apei potabile pentru populație reprezintă o preocupare majoră“

12 March 2018 - 03:32 PM Dezvoltare durabilă

Comisarul Karmenu Vella şi ministrul DeneşÎn perioada 22-23 februarie 2018 comisarul european pentru Mediu, Afaceri Maritime și Pescuit, Karmenu Vella a făcut o vizită fulger în România unde s-a întâlnit cu miniştrii Mediului, Apelor şi Pădurilor, Agriculturii şi Fondurilor Europene şi cu primari ai unor mari localităţi.    ecologic

În cursul vizitei pe care a făcut-o în România, Karmenu Vella, comisarul european pentru Mediu, Afaceri Maritime și Pescuit s-a întâlnit în data de 22 februarie 2018 cu conducerea Ministerului Apelor şi Pădurilor.

Subiectele abordate pe parcursul întâlnirii au fost despre politica de mediu legată de calitatea vieții, cu referire la directiva privind epurarea apelor uzate urbane și la noua propunere de directivă privind apa potabilă. Karmenu Vella a precizat că România a făcut progrese în legătură cu conformarea la aceste directive însă întotdeauna este loc pentru îmbunătățiri și a mulțumit ministrului Ioan Deneș pentru respectarea termenelor în ceea ce privește transmiterea datelor solicitate de către Comisia Europeană.

Comisarul a subliniat că avem nevoie de un plan robust de implementare care trebuie să fie pus în practică. Ministrul Deneş a înstiințat delegația Comisiei Europene de faptul că autoritățile Române sunt conștiente de necesitatea conformării, iar Ministerul Apelor și Pădurilor „dorește reactualizarea planului de implementare pentru această directivă care să ia în considerare situația dotării cu sisteme de canalizare și epurare a apelor uzate ale aglomerărilor peste 2.000 de locuitori, existente la sfârșitul anului 2017 și resursele financiare disponibile, în paralel cu demersurile pentru dezvoltarea infrastructurii“.

Convorbiri

În legătură cu noua propunere de directivă privind apa potabilă, Deneş a susținut că „Pentru România asigurarea apei potabile pentru populație reprezintă o preocupare majoră demonstrată atât de alocările din fondurile europene, cât și de investițiile realizate de la bugetul de stat și din bugetele locale“, menționând că MAP dorește continuarea discuțiilor cu reprezentanții Comisiei astfel încât aceștia să aibă în permanență informații actualizate cu privire la progresele realizate de România.

În ceea ce privește implementarea Regulamentului UE de stabilire a obligațiilor ce revin operatorilor care introduc pe piață lemn și produse din lemn, comisarul Vella a transmis asigurarea disponibilității Comisiei de a sprijini România manifestându-şi aprecierea față de eforturile depuse de ţara noastră pentru ajustarea legislației naționale în vederea conformării la cea europeană.

Ministru Ioan Deneș a subliniat că România este singura țară din Europa care a implementat un sistem informatic de urmărire a trasabilității materialelor lemnoase. Astfel, orice cantitate de material lemnos descoperită cu ocazia controalelor, care nu este însoțită de documente legale, este confiscată fizic sau valoric, după caz, iar agenții economici sunt sancționați conform legislației în vigoare.

Ambele părți au fost de acord că este necesară continuarea schimbului de informații dintre reprezentanții Comisiei și reprezentanții MAP, acesta fiind cel mai bun mod de lucru pentru a clarifica problemele și a identifica soluțiile necesare pentru a clasa sau a evita posibile încălcări ale legislației UE. Alte articole in rubrica Dezvoltare durabilă