Zone umede pentru un viitor urban sustenabil - Dezvoltare durabilă | Ecologic
Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Cititi politica cookies.

Dezvoltare durabilă

Zone umede pentru un viitor urban sustenabil

12 March 2018 - 03:54 PM Dezvoltare durabilă

Delta Dunării (foto Agerpres)Ziua mondială a zonelor umede este aniversată anual la data de 2 februarie. Astfel este marcată ziua în care a fost semnată Convenţia Zonelor Umede de Importanţă Internaţională (Convenţia Ramsar) în localitatea Ramsar de la Marea Caspică, Iran, la 2 februarie 1971.

Această zi a fost sărbătorită pentru prima dată în 1997. De atunci, agenţiile guvernamentale, organizaţiile nonguvernamentale şi grupurile la nivelul comunităţilor au celebrat Ziua mondială a zonelor umede prin organizarea de evenimente menite să atragă atenţia publică asupra importanţei zonelor umede şi să promoveze conservarea şi folosirea inteligentă a zonelor umede.

Aceste activităţi includ, printre altele, seminarii, plimbări în imediata apropiere a zonelor umede, festivaluri, anunţarea unor noi zone incluse în siturile Ramsar, articole de presă, interviuri radio sau activităţi pentru reabilitarea unor astfel de zone.

Tema internaţională pentru 2018 este „Zone umede pentru un viitor urban sustenabil“. Zonele umede asigură numeroase avantaje oraşelor, printre care oferirea unor spaţii verzi urbane, necesarul de apă potabilă, diminuarea inundaţiilor. Zonele umede urbane trebuie integrate în planul de dezvoltare sustenabilă al oraşului.

„Zonele umede aflate în interiorul orașelor, în special în marile aglomerări urbane, cum este de exemplu Bucureștiul, nu pot decât să aducă un mare plus, atât pentru mediu, cât și pentru sănătatea locuitorilor. Aceste tipuri de zone ar trebui protejate de noi toți, reprezentând o valoare inestimabilă pentru oameni și un habitat prielnic pentru specii de animale și păsări, de a căror existență ne putem astfel bucura aproape de casă“, subliniat cu acestă ocazie viceprim-ministrul Grațiela Gavrilescu, ministrul Mediului.

În prezent, 169 de state sunt părţi semnatare ale Convenţiei Ramsar, iar 2.293 de situri la nivel mondial fac parte din lista Ramsar, întinzându-se pe o suprafaţă de circa 225 milioane de hectare, potrivit www.ramsar.org.

România a aderat la Convenţie prin Legea nr. 5 din 25 ianuarie 1991, pe teritoriul ţării noastre fiind desemnate 19 astfel de zone umede, care acoperă circa 1,16 milioane de hectare la nivel naţional, potrivit datelor prezentate în 2016 de Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului. Zonele umede desemnate în România sunt Rezervația Biosferei „Delta Dunării“, Insula Mică a Brăilei, Parcul Natural Lunca Mureșului, Complexul piscicol Dumbrăvița, Lacul Techirghiol, Parcul Natural Porțile de Fier, Parcul Natural Comana, Tinovul Poiana Stampei, Lacul Bistreț Confluența Olt Dunăre, Lacul Iezer Călărași, Balta Suhaia, Ostroavele Dunării - Bugeac - Iortmac, Blahnița, Brațul Borcea, Canaralele de la Hârșova, Confluența Jiu-Dunăre, Calafat-Ciuperceni-Dunăre, Dunărea Veche - Brațul Măcin.

ecologicAlte articole in rubrica Dezvoltare durabilă