De la priorităţi la acţiuni - către un Plan Strategic de Prevenire şi Gestionare a Deşeurilor - Dezvoltare durabilă | Ecologic
Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Cititi politica cookies.

Dezvoltare durabilă

De la priorităţi la acţiuni - către un Plan Strategic de Prevenire şi Gestionare a Deşeurilor

06 April 2018 - 10:29 AM Dezvoltare durabilă

A cincea agoră UrbanWINSEchipa de proiect UrbanWINS a continuat întâlnirile, schimburile de păreri și propuneri în cadrul celei de-a cincea Agore, desfășurată pe 13 martie 2018. Anul acesta Bucureștiul va beneficia de un master plan privind gestiunea deșeurilor, care va conține informații cât mai concrete și de actualitate.

În cadrul celei de-a cincea Agore UrbanWINS discuțiile au fost concentrate pe alegerea acțiunilor care urmează să fie implementate. UrbanWINS este un proiect de cercetare Orizont 2020, care reprezintă principala linie de finanțare a Uniunii Europene pentru susținerea materială a proiectelor de cercetare cu aplicabilitate directă. Proiectul a fost demarat în anul 2016 de către municipalitatea din Cremona, Italia și va fi finalizat în anul 2019. UrbanWINS își propune să aducă planuri inovatoare și strategice de prevenire a producerii și de management al deșeurilor urbane dorind să abordeze atât latura de strategie, cât și cea de politică a domeniului.

„Proiectul UrbanWINS aduce lucruri inovatoare în ceea ce privește managementul deșeurilor: în primul rând leagă politica de deșeuri într-un concept care este foarte puțin utilizat la noi în țară dar și la nivel european și anume acela de metabolism urban“, a declarat Ana Maria Pălăduș, reprezentant al Asociației Ecosistemi care asigură secretariatul tehnic în cadrul proiectului UrbanWINS.

În cadrul întâlnirii s-a discutat despre Master Planul pe Deșeuri al Bucureștiului, despre metabolismul urban care este strâns legat de conceptul de economie circulară și care presupune să înțelegem orașele ca niște entități extrem de complexe în care intră oameni, materii prime, aer, iar toate aceste sunt transformate.

A cincea agoră UrbanWINS

În primele patru Agore UrbanWINS participanții au propus anumite priorități, fiecare cu mai multe obiective. Prima prioritate stabilită este creșterea gradului de conștientizare care are ca obiectiv realizarea unei Hărţi a Reciclării, prezentată ca o platformă interactivă actualizată periodic în care toți cei care participă la colectarea separată a deșeurilor să încarce informații și fiecare cetățean al orașului să aibă informația și infrastructura necesară pentru a depozita deșeurile reciclabile. Al doilea obiectiv al acestei teme prioritare este promovarea achizițiilor publice verzi pentru prevenirea și gestionarea corespunzătoare a deșeurilor pe care le generează autoritățile publice. De asemenea, promovarea prevenirii producerii deșeurilor și gestionarea corespunzătoare a acestora în mijloacele de transport în comun reprezintă un alt obiectiv important.

„Primăria achiziționează 100 de autobuze electrice, 100 de autobuze pe gaz, 150 de tramvaie, iar toate aceste mijloace de transport în comun vor schimba flota de transport a Capitalei. Din păcate acestea sunt și locuri unde vedem lipsa de responsabilitate a unor cetățeni care își lasă sau mai bine spus aruncă tot felul de lucruri“, a declarat Tudor Tim Ionescu, consilier general al Primăriei Municipiului București.

A doua prioritate propusă de participanții la Agore este creșterea gradului de colectare selectivă prin implementarea unui sistem eficient de colectare în cadrul unor evenimente publice (cum ar fi concertele) și monitorizarea șantierelor care generează o cantitate de deșeuri considerabilă.

A cincea agoră UrbanWINS

„Am selectat câteva proiecte din cele patru Agore, iar astăzi o să votăm și o să alegem, deși va fi destul de greu din cauză că toate proiectele privind managementul deșeurilor sunt interesante. Bucureștiul și toate orașele din România au nevoie de toate propunerile, dar proiectul UrbanWINS ne cere să alegem numai șase din acestea. Și totuși noi vom face o excepție și vom alege șapte. Cu ajutorul acestor proiecte țara noastră trebuie să facă pași mari către o Europă civilizată și să se alinieze la standardele orașelor și capitalelor europene care sunt cu mult înaintea noastră privind managementul deșeurilor.

Mă gândesc că ar trebui să promovăm achizițiile verzi, este un proiect frumos care nu este ușor de implementat, dar vine cu beneficii și rezultate pe termen lung.

Bucureștiul ar avea nevoie de o bază de date referitoare la toți cei care se interpun în circuitul deșeurilor din construcții. Din păcate capitala noastră nu are un depozit pentru tratarea și neutralizarea unor astfel de deșeuri, dar va exista unul deoarece în planul de investiții a fost obținută finanțarea pentru revizuirea unui studiu de fezabilitate și se va construi un astfel de depozit“, a declarat Magdalena Iuga, directorul executiv adjunct al Direcției Utilități Publice a Primăriei Municipiului București.

În ceea ce privește sistemul „Pay-as-You-Throw“ („Plătești cât arunci“), Raul Pop, senior manager în departamentul Servicii Climatice și Sustenabilitate al companiei Ernst &Young și activator al Agorelor, a precizat că „acest sistem permite primăriei să ofere salubrizatorului posibilitatea de a avea tarife diferențiate în funcție de calitatea selectării. Este un sistem simplu într-un context privat, dar devine extrem de complicat când vorbim despre serviciul public. Cine a urmărit managementul deșeurilor în ultimii cinci ani de zile cu siguranță a observat multe urcușuri și coborâșuri în acest sector, dar anul 2021 va reprezenta apogeul și toată lumea va alerga în toate direcțiile și nu vom ști pe cine să aruncăm vina“.

Matei DumitruAlte articole in rubrica Dezvoltare durabilă