Ambalajele din plastic nu reduc, ci amplifică risipa de alimente care a ajuns la 143 miliarde de euro anual - Dezvoltare durabilă | Ecologic

Dezvoltare durabilă

Ambalajele din plastic nu reduc, ci amplifică risipa de alimente care a ajuns la 143 miliarde de euro anual

10 May 2018 - 02:09 PM Dezvoltare durabilă

Risipa alimentarăUn studiu recent elaborat de Zero Waste Europe și Friends of the Earth Europe demonstrează că argumentul despre rolul ambalajelor mai mici în prevenirea risipei alimentare pe care autoritățile îl folosesc în justificarea abordării laxe față de ambalajele din plastic nu este valid.
Potrivit studiului, marii retaileri contribuie masiv la creșterea cantităților de deșeuri alimentare și de ambalaje prin sortarea alimentelor în funcție de calitate, împachetarea în mai multe rânduri de ambalaje și în ambalaje de dimensiuni mici. De exemplu, tăierea păstăilor de fasole ca să încapă în ambalaje mici duce la pierderi de 30-40%. În Uniunea Europeană 37% din mâncare este ambalată în plastic, iar costurile risipei alimentare sunt estimate la 143 miliarde de euro anual, echivalentul bugetului operațional al UE. Comisia Europeană pregătește un nou pachet legislativ pentru reducerea poluării cu plastic care este așteptat să apară la începutul verii.
România a transpus Directiva 2015/720/UE pentru reducerea consumului de pungi de transport din plastic subțire cu mâner printr-o măsură care va intra în vigoare pe 1 iulie 2018. Nu a interzis însă pungile de transport din plastic oxodegradabil. Acestea sunt de fapt pungi de plastic care datorită unui aditiv sintetic se fragmentează în bucăți mici care poluează mediul înconjurător și compromit prin contaminare compostarea deșeurilor biodegradabile. De asemenea, Ministerul Mediului a lansat o inițiativă de a introduce sistemul depozit-garanție pentru ambalajele reutilizabile. Producătorii nu sunt însă stimulați sau obligați să pună pe piață ambalaje reutilizabile sau reciclabile și nici să renunțe la ambalaje acolo unde nu este nevoie, de exemplu la fructe, legume, produse uscate ș.a. Irina Tomșa



Alte articole in rubrica Dezvoltare durabilă