Cele mai murdare plaje românești - Dezvoltare durabilă | Ecologic
Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Cititi politica cookies.

Dezvoltare durabilă

Cele mai murdare plaje românești

09 August 2018 - 01:09 PM Dezvoltare durabilă

Starea plajelorOrganizația neguvernamentală Mare Nostrum a monitorizat opt sectoare de plajă pe o suprafață de 41.547 metri pătrați, reprezentând 1,5% din totalul plajelor de pe litoralul românesc al Mării Negre.
Potrivit raportului organizației, în aceste zone au fost găsite 12.278 deșeuri. Cele mai murdare sectoare de plajă au fost identificate la Constanța, Năvodari și Saturn, iar cele mai curate la Costinești și Corbu.
Deșeurile cel mai des întâlnite au fost din categoria materialelor polimerice artificiale, iar dintre acestea au predominat mucurile de țigară. Pe locurile următoare în ordinea frecvenței au fost paiele pentru băuturi, bețele pentru amestecat, PET-uri și capace, pungi, bețe de acadele și înghețată, fragmente de burete și ambalaje din plastic. Alte deșeuri frecvent întâlnite au fost resturi de cauciuc, textile, hârtie și carton, lemn, metal, sticlă și ceramică. S-au găsit de asemenea în număr mare seringi, flacoane de medicamente, scutece, tampoane și lenjerie intimă.
Mare Nostrum a propus un set de măsuri pentru reducerea cantității de deșeuri pe plaje, printre care instalarea unor recipiente pentru colectare selectivă, educația publicului cu privire la materialele reciclabile și cumpărarea unor obiecte durabile, reducerea utilizării ambalajelor, sacilor și pungilor din plastic, monitorizarea adecvată a construcțiilor din zona plajelor și aplicarea de sancțiuni acolo unde se încalcă legi și regulamente.

ecologicAlte articole in rubrica Dezvoltare durabilă