Primarul Sectorului 1 susţine protestele cetăţenilor împotriva depozitului de deşeuri Chiajna - Dezvoltare durabilă | Ecologic
Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Cititi politica cookies.

Dezvoltare durabilă

Primarul Sectorului 1 susţine protestele cetăţenilor împotriva depozitului de deşeuri Chiajna

09 August 2018 - 02:01 PM Dezvoltare durabilă

Sectorul 1 este singura zonă a Capitalei în care cetățenii au ieșit în stradă pentru a-și cere dreptul la un mediu curat, la un aer respirabil și au avut de partea lor chiar pe primarul acestui sector. Pentru a afla care sunt problemele oamenilor, dar și cum se face colectarea deșeurilor în Sectorul 1, am adresat o serie de întrebări primarului Dan Tudorache.
ecologic

ecologic: Pe site-ul primăriei Sectorului 1 aveți postat un „Document cadru privind implementarea la nivelul Sectorului 1 a Strategiei de dezvoltare și funcționare pe termen mediu și lung a Serviciului Public de Salubrizare în Municipiul București“ din 2016. În acest document sunt prevăzute măsurile care vor fi luate în termen de doi ani: puncte de colectare selectivă, compostarea la sursă, cip electronic, sisteme de cântărire și multe altele. În ce stadiu este această strategie la ora actuală?

Dan Tudorache, primarul Sectorului 1 al municipiului București: Ne aflăm într-o fază destul de avansată după un an de muncă, întrucât am încheiat studiul de fezabilitate. S-a muncit din greu la acest studiu complex, o muncă titanică, îndrăznesc să spun, dar suntem mândri de ceea ce a ieșit. Proiectul nostru prevede, printre altele, construcția a 1.973 de puncte de colectare subterane cu 7.892 de containere, care ocupă o suprafață totală de aproximativ 24 de hectare. Fiecare dintre punctele de colectare ale asociațiilor de proprietari va fi dotat cu card de acces electronic. Tot sistemul va fi monitorizat și gestionat electronic. Urmează ca indicatorii tehnico- economici ai proiectului să fie aprobați de Consiliul Local, ca să putem demara procedurile de licitație.

Curăţenia începe de acasăDurata de implementare, după ce va fi finalizată procedura de atribuire (licitația), este de 36 de luni. Fiecare cetățean va depune gunoiul la el acasă pe bază de cartelă. În momentul în care gunoiul va fi ridicat, pe utilajele de ridicare vor fi montate cântare care vor transmite în timp real cantitățile colectate: atât gunoiul menajer, cât și deșeurile reciclabile.

Sistemul electronic de monitorizare va avea un terminal la prestatorul de salubritate Romprest și un terminal la Departamentul de Utilități Publice din primărie, astfel încât gradul de completare al fiecărui container va fi semnalizat la centrul de comandă. Când tomberonul va fi plin, clapeta se va bloca. Va fi supravegheat inclusiv timpul în care va ajunge mașina de gunoi pentru a ridica deșeurile.

Vor fi amplasate patru tomberoane care vor fi folosite în prima etapă pentru cele două fracții: două tomberoane pentru fracția umedă și două pentru fracția uscată. Atunci când vor intra în vigoare normele europene cu colectarea pe cele patru fracții: ud, hârtie, plastic și sticlă, noi vom fi pregătiți, iar fiecare tomberon va avea destinație separată.

Cele 1973 de puncte de colectare subterane le vor include atât pe cele de la blocuri, cât și pe cele de pe domeniul public, actualele clopote, la care accesul nu va fi restricționat. După ce va fi finalizată întreaga investiție, prin hotărârea Consiliului Local, va fi aprobat un Regulament care va stabili regulile de mediu ce trebuie respectate. Vom menține gratuitatea ridicării gunoiului menajer doar în condițiile în care asociațiile de proprietari vor respecta regulile de mediu votate în Consiliul Local. Cine nu va respecta aceste reguli va suporta taxa de ridicare.

La blocurile cu 8-10 etaje se vor desființa ghenele, așa cum prevede legislația în vigoare, iar la blocurile cu patru etaje, tomberoanele vor fi amplasate în locurile deja existente. Prin acest proiect, eliminăm atât mirosurile neplăcute, cât și problema rozătoarelor care apar în jurul ghenelor și a tomberoanelor.

În ceea ce privește casele, vom achiziționa mini stații de compost care vor fi instalate gratuit, astfel încât gunoiul umed să devină îngrășământ natural.

ecologic: Cum credeți dumneavoastră că ar trebui să se facă gestionarea deșeurilor în sectorul pe care îl administrați? Cu sau fără colectare selectivă, pe câte fracții, cu incinerator sau fără?

Dan Tudorache, primarul Sectorului 1: Cred că cea mai bună soluție rămâne gestionarea, într-o primă fază, a deșeurilor pe cele două fracții, uscată și umedă, cu posibilitatea colectării pe patru fracții: ud, hârtie, sticlă, plastic. Noi încercăm să găsim soluții pentru a adopta o tehnologie de cogenerare, de valorificare energetică a deșeurilor rămase în urma sortării care să evite incinerarea și sperăm să găsim sprijin în acest sens atât la Ministerul Mediului, cât și la Primăria Generală a Capitalei. Trebuie precizat că orice tehnologie, oricât de modernă și ecologică ar fi în exploatare, necesită acreditarea și acordul Ministerului Mediului pentru a fi pusă în funcțiune.

Aer curat, bun de respirat

ecologic: În câte locuințe se face colectare selectivă în Sectorul 1? De cât timp? Nu vorbim de proiecte-pilot, ci de colectare selectivă reală. Unde se face și cum se ridică deșeurile?

Dan Tudorache, primarul Sectorului 1: Operatorul de salubritate Romprest a distribuit în tot sectorul tomberoane de diferite culori pentru colectarea deșeurilor. Pentru fracția umedă (deșeuri menajere: resturi de fructe și legume, coji de ouă, resturi alimentare, resturi vegetale) au fost distribuite tomberoane de culoare grena, iar pentru fracția uscată (ambalaje: hârtie, carton, sticlă, metal, PET-uri, doze de aluminiu, conserve) au fost distribuite tomberoane verzi. Colectarea fracției umede se realizează la asociațiile de proprietari în zilele de luni și vineri, în timp ce fracția uscată se colectează în ziua de miercuri.

Proiectul a fost demarat la finalul anului 2015 pentru colectarea separată a deșeurilor și reducerea cantităților depozitate la rampa de gunoi.

Dan Tudorache, primarul Sectorului 1ecologic: Cum apreciați activitatea societății Romprest? Vă doriți un serviciu de salubritate al primăriei sau credeți că situația actuală este în regulă?

Dan Tudorache, primarul Sectorului 1: Tocmai pentru a îmbunătăți activitățile de management al deșeurilor am aprobat în primăvara anului trecut prin hotărâre de Consiliu Local strategia de salubrizare. Prin proiectul acesta amplu, Primăria se va implica mult mai activ și prin intermediul centrului de monitorizare despre care v-am spus.

ecologic: Ce cantitate de deșeuri municipale se colectează lunar din Sectorul 1? Cât din această cantitate o reprezintă deșeurile reciclabile colectate separat și ce se întâmplă cu deșeurile colectate?

Dan Tudorache, primarul Sectorului 1: În Sectorul 1 se colectează lunar aproximativ 12.000 tone de deșeuri municipale, din care se reciclează un procent de aproximativ 6,5%. Colectarea și sortarea se fac în acest moment prin intermediul operatorului Romprest. Fracția umedă este depozitată la depozitele cu care are contract operatorul de salubritate.

ecologic: Nu știm câte reclamații primiți la primărie cu privire la colectorii informali de deșeuri. Cum vedeți dumneavoastră acest fenomen? Este legal sau nu? Sunt ei tolerați de poliția locală? Și cum apreciați activitatea colectorilor de deșeuri autorizați?

Dan Tudorache, primarul Sectorului 1: Acesta este un fenomen greu de gestionat și de controlat în condițiile date. Există o singură soluție: sistemul electronic pe care îl vom implementa noi. Atunci se va ști cu exactitate ce cantitate de deșeuri intră în container și ce cantitate ajunge la punctul de colectare. Practic, îi va fi imposibil oricui să mai fure din gunoaie. Tot acest sistem a fost gândit și pentru a elimina colectorii informali. Acest fenomen este greu de controlat și sancționat deoarece sunt foarte multe puncte de colectare unde ajung deșeurile.

ecologic: Sectorul 1 este singurul sector din București unde cetățenii, societatea civilă, au acționat pentru a-și apăra dreptul de a trăi într-un mediu curat. Concret, ei au cerut - printre altele - închiderea depozitului de deșeuri Chiajna. De ce credeți că acest depozit nu numai că nu s-a închis până acum, dar este și singurul depozit care a primit autorizația integrată de mediu?

Dan Tudorache, primarul Sectorului 1: Motivele mă interesează și ne interesează mai puțin. Important pentru noi toți, cetățeni ai Sectorului 1, este ca depozitul să fie obligat să funcționeze în parametri nepoluanți, iar dacă acest lucru este imposibil, să fie închis. Cu sănătatea și confortul oamenilor nu se poate juca nimeni, oricât de puternic este sau crede că este!

Eu mă bat pentru rezolvarea acestei situații încă din anul 2016. Susțin demersurile cetățenilor, am inițiat și o petiție semnată de peste 40.000 de oameni, prin care punem presiune pe autorități să ia măsuri. Mai mult, am atacat în instanță eliberarea noii autorizații integrate de mediu și în luna august vom avea primul termen de judecată.

Lansez prin intermediul Revistei ecologic încă un apel public către ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu, să pună în aplicare legile în vigoare pentru ca Iridex să înceteze a mai strica aerul bucureștenilor și ilfovenilor. Sunt 5 ani de zile de când oamenii se plâng de miros, protestează, scriu petiții, se fac reportaje și nimeni nu i-a luat în seamă.

ecologic: Totuși ce se va întâmpla cu depozitul de deșeuri atunci când aceasta își va atinge capacitatea maximă de depozitare? Se va închide, se va ecologiza sau credeți că va funcționa în continuare?

Dan Tudorache, primarul Sectorului 1: Eu sunt foarte îngrijorat în această privință deoarece capacitatea de depozitare a depozitului este deja depășită, iar operatorul economic care se ocupă cu funcționarea gropii de gunoi se află în negocieri cu Primăria Municipiului București pentru constituirea și plata fondului de închidere, deși acesta trebuia constituit cu mulți ani în urmă. Și nu este deloc o sumă mică. Din calculele noastre, rezultă că ar fi vorba de aproximativ 20 milioane de euro, bani care ar fi trebuit să existe într-un cont purtător de dobândă.

Totodată, operatorul care administrează depozitul a anunțat în mod oficial în planul de închidere, aprobat și acceptat de către Agenția de Mediu, că așteaptă lămuriri cu privire la situația juridică a terenului aflat în concesiune de la Primăria Chiajna și cadastrat temporar, pentru 20 de ani, până în 2019, pe raza Sectorului 1.

Dan Tudorache, primarul Sectorului 1

ecologic: Cum credeți că ar putea sprijini Primăria Generală activitatea de salubrizare în Capitală? Și cum veți colabora cu organizațiile de preluare de responsabilități în condițiile în care legislația din domeniul deșeurilor a fost schimbată de curând?

Dan Tudorache, primarul Sectorului 1: Cred că cel mai important sprijin pe care ni l-ar putea da Primăria Generală ar fi să ne lase pe noi, cei de la sectoare, să preluăm tratarea deșeurilor. Degeaba facem colectare selectivă dacă nu avem ca atribuție și tratarea deșeurilor. Conform legislației și regulamentului din Municipiul București, proprietarul gunoaielor este Primăria Capitalei, iar sectoarele au doar delegarea competențelor legate de colectare și sortare. Valorificarea deșeurilor este atribuția Primăriei Generale. Alte articole in rubrica Dezvoltare durabilă