Proiect LIFE+ de 5,8 milioane euro: 428 de hectare plantate cu 1,2 milioane de puieți - Dezvoltare durabilă | Ecologic
Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Cititi politica cookies.

Dezvoltare durabilă

Proiect LIFE+ de 5,8 milioane euro: 428 de hectare plantate cu 1,2 milioane de puieți

10 August 2018 - 12:42 PM Dezvoltare durabilă

Cel mai important proiect LIFE+Cel mai mare proiect LIFE+ din România a fost realizat de Fundația Conservation Carpathia și a constat în refacerea ecologică a unor zone distruse de defrișări din bazinul superior al Dâmboviței. Conservation Carpathia este una dintre puținele organizații neguvernamentale din România care se implică cu adevărat în refacerea zonelor forestiere distru-se și în conservarea habitatului natural din România.
eco­logic

Unul dintre cele mai importante proiecte de conservare a pădurilor la nivel european este cel al Fundației Conservation Carpathia (FCC), un proiect care vizează crearea unei zone protejate cu natură sălbatică de talie mondială în sudul Carpaților românești. „Munții Făgăraș au potențialul de a deveni cel mai mare parc național acoperit de păduri din Europa. Dar este doar în puterea statului român să îl creeze, împreună și în acord cu restul proprietarilor din zonă. Proprietățile FCC reprezintă o picătură dintr-un ocean al pădurilor din România, care însumează, conform ultimelor cifre publice, aproximativ 7 milioane de hectare. În anul 2017 FCC a reușit să salveze de la tăiere aproape 3.600 hectare de pădure, pe care le-a introdus în protecție integrală și a ajuns acum să protejeze, în cei 9 ani de activitate, 21.000 hectare în estul munților Făgăraș“, se arată într-un comunicat al organizației.

Și nu doar conservarea este importantă, ci și asigurarea resurselor de lemn necesare fără crearea unor dezechilibre majore, care se întorc inevitabil împotriva oamenilor. În 2012 Fundația Conservation Carpathia a început să repare greșelile trecutului și să replanteze parcele tăiate anterior la ras, în mod ilegal de cele mai multe ori, pe care foștii proprietari nu le-au refăcut.
Lucrările de reconstrucție ecologică sunt foarte costisitoare, de aceea FCC a accesat fonduri europene prin proiectul LIFE+ și a inițiat proiectul „Restaurarea ecologică a pădurilor și a habitatelor acvatice din Valea superioară a Dâmboviței, Munții Făgăraș, LIFE11_NAT_RO_823“, proiect finalizat în iulie 2018. Finanțarea totală a fost de 5,8 milioane euro, din care 50% de la Comisia Europeană și 50% de la FCC și partenerii săi.

Barbara Promberger, director executiv al FCC și coordonatorul proiectului LIFE+, ne-a declarat: „An de an facem pași importanți în îndeplinirea acestei misiuni, iar pe parcursul acestor 6 ani de proiect LIFE+ am plantat în zone grav afectate din partea sud-estică a sitului Natura 2000 ROSCI0122 Munții Făgăraș circa 1,2 milioane de puieți de brad alb, fag, molid, paltin de munte, frasin, scoruș, ulm și anin pe o suprafață de 428 de hectare. Pentru a asigura pe termen lung succesul activității de plantare, creștem mare parte din necesarul de puieți în pepinierele proprii. În prezent avem 8 pepiniere și un solar, 3 dintre ele prin finanțare LIFE+, unde lucrăm doar cu echipe din zonă. Au fost create aproximativ 300 de locuri sezoniere de muncă, cu angajați exclusiv din comunitățile locale.

Fundația Conservation Carpathia

Dar reîmpădurirea este doar unul dintre numeroșii pași necesari în activitatea de reconstrucție ecologică. Un efort mare a fost refacerea fostelor șanțuri de eroziune rezultate în urma extragerii lemnului din exploatările vechi și am reușit acoperirea a 17 kilometri. De asemenea, am refăcut galeriile de anin de-a lungul a 23 de kilometri curs de apă. Aninul nu este deloc valoros din punct de vedere economic, dar din punctul de vedere al ecosistemului este esențial, în primul rând pentru fixarea malurilor și protecția la inundații. La altitudini joase, pe 210 hectare unde molidul a fost plantat doar din considerente economice în locul pădurilor naturale de amestec, am făcut lucrări de conversie a molidișurilor artificiale spre pădurile naturale. Practic am creat ochiuri de lumină și dăm o șansă foioaselor să își reia locul. Finanțarea LIFE+ ne-a ajutat să achiziționăm în total 1.600 hectare de pădure frumoasă, dar și de parcele forestiere degradate. Suntem bucuroși că am reușit să protejăm 293 hectare de pădure din cele achiziționate, care întruneau condițiile necesare, introducându-le în Catalogul Național al Pădurilor virgine și cvasi-virgine. În România conservarea este o practică mai nouă și încă privită cu suspiciune, dar Comisia Europeană a validat prin finanțare seriozitatea proiectului pe ca-re l-am propus.

Barbara PrombergerPrincipalul nostru angajament este conservarea și acest lucru a fost demonstrat pe parcursul acestor nouă ani de activitate. Vom continua să muncim din greu pentru a păstra pădurile intacte, pentru a reface zonele afectate de tăieri și a proteja întregul ecosistem, dar mai ales pentru a ajuta oamenii din comunitățile locale să aibă o viață mai bună. Credem cu tărie că ariile protejate corect gestionate pot demonstra și pleda pentru dezvoltare durabilă, pentru promovarea de economii locale viabile care să susțină o societate sănătoasă într-un cadru natural bogat și echilibrat“.

François Delcueillerie, reprezentantul Direcției Generale de Mediu a Comisiei Europene, a confirmat rezultatele obținute de FCC: „Vizita mea în România s-a concentrat pe verificarea implementării acțiunilor din proiectul Life+ al Fundației Conservation Carpathia. Aș dori să recunosc rezultatele fantastice ale fundației și mi-a făcut plăcere să descopăr potențialul natural fantastic pe care România încă îl mai are. Obiectivele proiectului de restaurare ecologică a pădurilor și a habitatelor acvatice din valea superioară a Dâmboviței în munții Făgăraș au fost îndeplinite. Aș dori să mulțumesc echipei și să o felicit pentru rezultate“.

„Vorbim despre un proiect finanțat de Comisia Europeană prin programul specific pentru mediu și protecția naturii, un proiect Life de mari dimensiuni. Eu urmăresc mai multe proiecte de acest fel în întreaga țară și pot să spun despre proiectul Fundației Conservation Carpathia că și-a propus niște obiective de pionierat în zona aceasta și la nivel de țară. Totul a fost foarte bine documentat pe baza unor studii, s-a lucrat intens și au fost implicați localnici.

Este o inițiativă de mari proporții care e binevenită, pentru că în primul rând se orientează către valorificarea și păstrarea acestui patrimoniu natural deosebit din zona Piatra Craiului, Iezer Păpușa, Făgăraș. Fundația ia în calcul și comunitățile și modul în care se poate trece de la o economie de subzistență, cu o viață destul de dificilă, care la un moment dat a depins numai de pădure, la altceva. Este dificil să pui pe picioare un alt context social și economic, un alt fel de sistem, chiar și la scară mică, pentru că - din experiența mea - multe dintre problemele de aici se regăsesc și în țară“, a declarat Ioana Lucaciu, monitor independent de proiecte Life+. 

Notă
LIFE a cofinanțat din 1992 și până în prezent peste 4.000 de proiecte pe teritoriul Uniunii Europene, cu o contribuție de peste 3 miliarde de euro pentru protecția mediului.Alte articole in rubrica Dezvoltare durabilă