Calitatea apei este excelentă în marea majoritate a zonelor de scăldat din Europa - Dezvoltare durabilă | Ecologic
Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Cititi politica cookies.

Dezvoltare durabilă

Calitatea apei este excelentă în marea majoritate a zonelor de scăldat din Europa

10 August 2018 - 02:02 PM Dezvoltare durabilă

La plajăRaportul anual privind calitatea apei de îmbăiere, recent publicat de Agenția Europeană de Mediu și de Comisia Europeană, arată că 85% dintre zonele de îmbăiere din Europa monitorizate în 2017 au îndeplinit cele mai stricte standarde de calitate și în general sunt lipsite de substanțe poluante.
Irina Tomșa

Conform raportului publicat de Agenția Europeană de Mediu (AEM) și de Comisia Europeană, aproape toate cele 21.801 zone de îmbăiere monitorizate anul trecut în toată Europa - dintre care 21.509 (95,9%) se află în cele 28 de state membre ale Uniunii - au îndeplinit cerințele minime de calitate prevăzute de normele europene. De asemenea, Albania și Elveția au monitorizat și au raportat calitatea apei din 292 de zone de scăldat.

Parametrii pe care se bazează clasificarea

Potrivit AEM, contaminarea apei continuă să reprezinte un risc pentru sănătatea oamenilor, în special atunci când apare în zonele de îmbăiere. Principalele surse de poluare sunt apele uzate și scurgerile de la ferme și exploatații agricole, care se intensifică în perioadele cu ploi abundente, din cauza revărsării sistemelor de canalizare și a deversării apelor de scurgere poluate în cursurile de apă și în mări.

Toate statele membre ale Uniunii Europene, împreună cu Albania și Elveția, își monitorizează zonele de îmbăiere în conformitate cu dispozițiile Directivei UE privind apa de îmbăiere. Evaluarea calității apei de scăldat monitorizează valorile a doi parametri microbiologici: enterococii intestinali și Escherichia coli (E.coli). Directiva prevede condițiile în care calitatea apei de îmbăiere poate fi clasificată ca fiind „excelentă“, „bună“, „satisfăcătoare“ sau „nesatisfăcătoare“, în funcție de nivelurile detectate ale acestor bacterii fecale. Atunci când apa este clasificată drept nesatisfăcătoare, statele membre trebuie să interzică scăldatul și să ia măsuri adecvate de remediere.

Calitatea apei de scăldat din Europa s-a îmbunătățit substanțial în ultimii 40 de ani, de la introducerea Directivei referitoare la acest subiect. Măsurile de monitorizare și gestionare astfel introduse au redus drastic cantitățile de ape uzate municipale și industriale netratate sau parțial tratate care ajung în râuri, lacuri și mări. Prin urmare, din ce în ce mai multe zone de îmbăiere nu doar că îndeplinesc standardele minime, ci ating chiar nivelul cel mai ridicat de calitate.

Rezultatele din 2017, repere pentru concediul din această vară

În anul 2017 numărul zonelor de îmbăiere din Europa încadrate în categoria excelent a scăzut ușor, de la 85,5% în 2016 la 85%. În mod similar, numărul zonelor de o calitate suficientă s-a redus de la 96,3% la 96%. Această scădere a fost în mare parte provocată de efectul ploilor de vară, precum și de schimbarea metodologiei de analiză în România și Suedia. Numărul total al zonelor clasificate drept nesatisfăcătoare a rămas aproape neschimbat față de 2016 în Albania, Elveția și țările Uniunii, cu o scădere de la 1,5% în 2016 la 1,4% în 2017.

Țările cu cele mai multe zone cu apă excelentă de scăldat

În cinci țări, cel puțin 95% din apele de îmbăiere au fost evaluate ca având o calitate excelentă: Luxemburg (toate cele 12 zone de îmbăiere raportate), Malta (98,9% din zone), Cipru (97,3%), Grecia (95,9%) și Austria (95,1%).

România, între țările cu cele mai multe zone cu apă bună

Toate zonele de scăldat raportate de Austria, Belgia, Croația, Cipru, Grecia, Letonia, Luxemburg, Malta, România, Slovenia și Elveția au avut cel puțin o calitate suficientă în 2017.

Țările în care sunt multe zone cu apă nesatisfăcătoare

Potrivit raportului, cele trei țări cu cel mai mare număr de zone de îmbăiere cu o calitate nesatisfăcătoare a apei în 2017 au fost Italia (79 de zone de îmbăiere sau 1,4% din total), Franța (80 de zone sau 2,4%) și Spania (38 de zone sau 1,7%). În statele membre ale Uniunii, cea mai mare proporție a apelor de îmbăiere clasificate ca fiind de calitate nesatisfăcătoare s-a înregistrat în Estonia (patru zone de îmbăiere sau 7,4%), Irlanda (șapte zone sau 4,9%) și în Marea Britanie (21 de zone sau 3,3%).

Calitatea apei de scăldat în România după schimbarea metodei de analiză

Raportul despre țara noastră precizează că un factor important în scăderea proporției locurilor de scăldat cu calitate excelentă a apei (de la 70% în 2016 la 50% în 2017) este modificarea metodei de analiză. Detecția și numărarea bacteriilor Escherichia coli prin utilizarea noii metode oferă date mai precise și prin urmare se consideră că o scădere în statistici nu este rezultatul unei creșteri a poluării față de intervalul precedent.

În 2017 au fost monitorizate 50 de zone de scăldat din România, care reprezintă la scară europeană 0,2%. Dintre acestea, 98% sunt pe litoralul Mării Negre și numai unul în interiorul țării.
Analizând atent harta interactivă de pe www.eea.europa.eu, vedem că toate zonele monitorizate de pe litoralul românesc au apă excelentă sau bună pentru scăldat conform normelor europene. Singura excepție este plaja Cordon Venus-Saturn, a cărei apă este suficient de bună (spre deosebire de 2016, când prin metoda de analiză folosită a fost clasificată ca bună).
Lacul Ciuperca din orașul Tulcea este singurul loc de scăldat monitorizat situat în interiorul țării, iar aici calitatea apei este bună (după ce în 2016 fusese considerată excelentă, tot datorită metodei diferite de analiză).

România nu a adăugat în 2017 noi zone în care să monitorizeze calitatea apei de scăldat. 

La plajăAlte articole in rubrica Dezvoltare durabilă