Protocol de colaborare privind pădurile virgine și semivirgine - Dezvoltare durabilă | Ecologic
Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Cititi politica cookies.

Dezvoltare durabilă

Protocol de colaborare privind pădurile virgine și semivirgine

12 October 2018 - 03:04 PM Dezvoltare durabilă

Protocol de colaborareMinisterul Apelor și Pădurilor a semnat cu WWF România un protocol de colaborare referitor la situația pădurilor care trebuie protejate. Acordul vizează validarea datelor existente și transpunerea în format GIS a amplasamentelor incluse în Catalogul național al pădurilor virgine și cvasivirgine din România.
Irina Tomșa

Ministrul Apelor și Pădurilor, Ioan Deneș, a semnat pe 17 septembrie a.c. un protocol de colaborare cu Asociația WWF - Programul Dunăre Carpați România, în vederea întreprinderii demersurilor pentru identificarea, cartarea și înscrierea în Catalogul național al pădurilor virgine și cvasivirgine din România a noi suprafețe de păduri, se precizează într-un comunicat al ministerului.

Ministerul Apelor și Pădurilor (MAP) și ONG-ul de mediu vor organiza consultări cu Gărzile forestiere pentru colectarea și analizarea datelor existente privind po-tențialele păduri virgine și cvasivirgine din România.

MAP va susține procesul de identificare a pădurilor virgine prin înființarea unor grupuri de lucru la care vor participa reprezentanți ai Gărzilor forestiere și experți ai WWF România. La întâlnirile de lucru se vor analiza datele existente în prezent, rezultate în urma activității de identificare a pădurilor virgine și cvasivirgine.

Prin structurile sale teritoriale, Ministerul Apelor și Pădurilor va facilita WWF România procesul de documentare a datelor necesare validării evaluărilor efectuate anterior în vederea transpunerii în format GIS a amplasamentelor incluse în Catalogul național al pădurilor virgine și cvasivirgine din România.

„Acest protocol poate deschide o nouă eră în domeniul colaborării dintre autoritățile publice și societatea civilă în una din cele mai importante chestiuni în ceea ce privește protejarea naturii din România. Pădurile virgine și cvasivirgine constituie o comoară de care noi trebuie să ne îngrijim și pe care trebuie să o transmitem urmașilor noștri. Împreună vom întreprinde toate demersurile necesare în vederea realizării obiectivelor propuse“, a subliniat ministrul Ioan Deneș.

„Dacă până în 2011 pădurile virgine nu erau cunoscute, ba din contră, erau ignorate de toată lumea, astăzi putem spune că s-a înțeles valoarea lor și ne putem implica real pentru a le proteja, pentru noi și generațiile viitoare. Faptul că prin acest protocol au fost asumate măsuri care implică toți factorii interesați de pădurile virgine ne confirmă încă o dată că acestea reprezintă valori naționale și sunt importante pentru noi toți. Doar împreună, prin colaborarea dintre comunitățile locale, autorități și ONG-uri, putem atinge aceste obiective“, a declarat Radu Melu, manager național Departament Păduri din cadrul WWF România.

Protocolul a fost încheiat pe o perioadă de doi ani și a intrat în vigoare la momentul semnării. Alte articole in rubrica Dezvoltare durabilă