Fondul IKEA pentru Mediul Urban: apel de proiecte pentru calitatea aerului - Dezvoltare durabilă | Ecologic
Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Cititi politica cookies.

Dezvoltare durabilă

Fondul IKEA pentru Mediul Urban: apel de proiecte pentru calitatea aerului

12 October 2018 - 03:12 PM Dezvoltare durabilă

Fondul IKEA pentru Mediul UrbanIKEA România a lansat un nou apel de proiecte cu finanțare din Fondul IKEA pentru Mediul Urban și oferă 50.000 de euro timp de un an și jumătate pentru un proiect care să vizeze îmbunătățirea calității aerului din București și zona Ilfov. Fundația Comunitară București, cea care gestionează Fondul, a publicat detalii despre această iniţiativă.
 ecologic

IKEA România a lansat în 2017 prima ediție a Fondului IKEA pentru Mediul Urban, cu scopul de a susține financiar șase proiecte din București și Ilfov timp de trei ani. Anul acesta, compania va mai finanța un proiect pentru calitatea aerului din București și județul Ilfov în valoare totală de 50.000 euro, a anunțat Fundația Comunitară București, care gestionează Fondul.

Potrivit Fundației, în acest moment sursele independente de informare a publicului despre situația calității aerului sunt extrem de limitate. În București trăiesc 10% din locuitorii României, adică 1,8 milioane de oameni, iar conform estimărilor aici lucrează aproximativ 3 milioane de persoane, iar numărul lor este în creștere. Într-o capitală europeană atât de aglomerată, cetățenii au nevoie să afle în timp real la ce riscuri se expun, care sunt nivelurile substanțelor poluante din aer și ce anume pot face, cu susținerea autorităților, pentru a transforma Bucureștiul într-un oraș mai sigur și mai sănătos.

IKEA România a decis să ofere o finanțare de 50.000 euro pe o perioadă de un an și jumătate unui proiect care să propună soluții pe termen mediu și lung pentru îmbunătățirea calității aerului în București și Ilfov, să cuprindă un plan de implementare bine definit, iar rezultatele să fie demonstrabile și măsurabile.

Pentru a primi un punctaj mai mare, proiectele propuse trebuie să aibă impact, să fie ușor de repetat ca model, să obțină măsurători corecte, omologate și în timp real despre calitatea aerului, iar datele să fie făcute publice într-un mod transparent, ușor de înțeles. Juriul va acorda puncte suplimentare organizațiilor cu experiență în derularea de acțiuni similare vizând calitatea aerului, care pot organiza campanii de informare și implicare a cetățenilor, precum și acțiuni de lucru cu autoritățile pentru găsirea unor soluții viabile de îmbunătățire a calității aerului.

La apelul lansat pentru Fondul IKEA pentru Mediul Urban pot depune proiecte organizații neguvernamentale, neafiliate politic sau echipe compuse din minimum 3 persoane constituite ca grupuri de inițiativă fără personalitate juridică.

Potrivit site-ului Fundației, din juriu fac parte: Dana Dobrescu, Corporate & Government Affairs Manager Mondelez România, Diana Culescu, președintele Asociației Peisagiștilor din România, Mălina Stoica, Interior Designer IKEA România, Mircea Ilie, Sustainability Leader IKEA România și Oana Bitan, ofițer în domeniile Administrativ și Financiar la Ambasada Suediei.

Proiectele se pot depune până pe 4 octombrie 2018 pe www.ikea.fundatiacomunitarabucuresti.ro. Selecția va avea loc până pe 23 octombrie 2018, iar proiectul câștigător va fi anunțat în jurul datei de 1 noiembrie 2018. Ghidul aplicantului și materiale auxiliare sunt disponibile pe fundatiacomunitarabucuresti.ro. 
Despre compania IKEA, finanțatorul Fondului IKEA pentru Mediul Urban

Compania suedeză IKEA a fost înființată în 1943 de Ingvar Kamprad, iar marca a fost înregistrată în același an în Suedia. Denumirea este alcătuită din inițialele lui Ingvar Kamprad, ale fermei Elmtaryd și satului Agunnaryd unde a crescut fondatorul. În prezent există 419 magazine IKEA în întreaga lume.
Despre Fundația Comunitară București, care gestionează Fondul IKEA pentru Mediul Urban Fundația Comunitară București aduce împreună donatori, ONG-uri și grupuri de inițiativă, construiește mecanisme de donație, fonduri de finanțare și incubatoare de idei pentru oraș. În 6 ani a finanțat peste 250 de proiecte cu aproape 3 milioane de lei. Fundația Comunitară București este parte dintr-o mișcare națională, alături de alte 15 fundații comunitare din țară.Alte articole in rubrica Dezvoltare durabilă