Pădurile Indoneziei continuă să fie nimicite de magnații uleiului de palmier - Dezvoltare durabilă | Ecologic
Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Cititi politica cookies.

Dezvoltare durabilă

Pădurile Indoneziei continuă să fie nimicite de magnații uleiului de palmier

12 October 2018 - 03:57 PM Dezvoltare durabilă

Plantaţie de palmieriOrganizația Greenpeace a publicat recent un raport în care arată că mai multe companii din industria uleiului de palmier au distrus 130.000 de hectare de pădure tropicală din Indonezia, a informat agenția de presă DPA.
Pădurile distruse se întind pe o suprafață de aproape două ori mai mare decât cea a orașului Singapore, iar peste 40% din zonele defrișate se află în provincia Papua. Potrivit guvernului indonezian, pe cuprinsul țării fuseseră deja devastate în intervalul 1990-2015 aproximativ 24 milioane hectare de pădure.
Defrișările au afectat și viața animalelor. Raportul arată că în ultimii 16 ani numărul urangutanilor de Borneo s-a redus la jumătate din cauza dispariției habitatelor naturale. WWF estimează că mai există în libertate doar aproximativ 107.700 de urangutani de Borneo.
Parcul național Tesso Nilo, unde trăiesc tigri, urangutani și elefanți, a fost în mare parte distrus. Mai mult de trei sferturi din cei 1.000 de kilometri pătrați de pădure tropicală ai parcului au fost înlocuiți de plantații ilegale de palmieri.
Uleiul de palmier este cel mai folosit ulei vegetal din lume. Dincolo de faptul că este utilizat la gătit, se regăsește în peste jumătate din produsele de la supermarket: margarină, pâine, înghețată, ciocolată, biscuiți, dar și săpun, șampon, detergent sau diverse cosmetice. Ulei și derivate obținute din palmier se mai folosesc pe scară largă și în industria farmaceutică, a biocarburanților, nutrețurilor ș.a.
Potrivit datelor furnizate de European Palm Oil Alliance, consumul global a crescut de la 14,6 milioane tone în 1995 la 61,1 milioane tone în 2015. Principalii consumatori sunt China, India, Indonezia și Uniunea Europeană. India, China și UE nu produc ulei de palmier, iar cererea de pe aceste piețe este acoperită de importuri. Indonezia este cel mai mare furnizor mondial, asigurând 53% din producția globală.

Irina TomșaAlte articole in rubrica Dezvoltare durabilă