László Borbély: „Avem nevoie de tâmplari, de strungari, de unele meserii care sunt în prag de dispariţie“ - Dezvoltare durabilă | Ecologic
Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Cititi politica cookies.

Dezvoltare durabilă

László Borbély: „Avem nevoie de tâmplari, de strungari, de unele meserii care sunt în prag de dispariţie“

11 November 2018 - 10:08 AM Dezvoltare durabilă

László Borbély, coordonatorul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul Secretariatului General al GuvernuluiRomânia va avea din luna noiembrie a acestui an o Strategie de Dezvoltare Durabilă care urmează să fie implementată la nivelul întregii societăți. Pentru a afla ce schimbări va aduce acest document, care sunt problemele cu care se confruntă societatea românească și care sunt obiectivele generale vizate, am vorbit cu László Borbély, coordonatorul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul Secretariatului General al Guvernului.
ecologic

ecologic: Vă rugăm să ne explicați de ce este nevoie de o nouă Strategie de Dezvoltare Durabilă și ce va aduce nou.

László Borbély, coordonatorul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul Secretariatului General al Guvernului: Pot să spun că România este vizionară în ceea ce privește strategiile, dar din păcate de foarte multe ori ele rămân la nivelul de dorințe, nefiind implementate așa cum ar trebui și asta din mai multe motive. În 1999 am fost printre primele țări din Europa care au avut o astfel de strategie. Am avut un comitet interministerial care a fost înființat în anul 2001, dar care nu a funcționat. În 2008 am avut o altă strategie, care a fost bună, dar care a fost implementată numai parțial și care a necesitat o revizuire în urma deciziei adunării generale a ONU din septembrie 2015 prin adoptarea Agendei 2030.

Am revizuit această strategie, care este una emblematică deoarece e pentru prima oară când se cuantifică tot ceea ce înseamnă dezvoltarea durabilă și ni se spune cum ar trebui să transformăm societatea într-una sustenabilă pentru generațiile care vor veni.

Vă amintesc că Pământul și-a epuizat resursele în data de 3 august pentru anul 2018, față de anul 1977 când acest lucru s-a întâmplat în 22 decembrie. În primul rând, această strategie definește obiectivele generale care trebuie atinse până în 2020, dintre care unele sunt cuantificate în Agenda 2030, iar altele sunt extrapolate.

Dezvoltare sustenabilă

ecologic: Cum implementăm noi în România aceste strategii?

László Borbély, coordonatorul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul Secretariatului General al Guvernului: Implementarea este de fapt esența. În capitolul trei al strategiei am definit acele instituții care nu imediat, dar sper că după un an și jumătate, vor avea următoarele instituții la bază: un comitet interdepartamental condus de premier, care este de fapt un guvern mai mic și care de trei sau patru ori pe an va analiza stadiul implementării. Aceasta este decizia politică. De asemenea, vom avea un consiliu consultativ format din nu mai mult de 20-25 de oameni, înțelepții care pot atrage și alți oameni pentru că sunt foarte multe persoane care au cunoștințe despre dezvoltarea durabilă și care pot aduce materiale de pregătire a deciziilor politice pe diferite segmente ale dezvoltării durabile.

În acest sens, am făcut un apel la implicare către societatea civilă și pot să spun că deja avem inițiative pentru formarea unei coaliții a societății civile privind dezvoltarea durabilă. Ceea ce este foarte important este faptul că vom avea la un moment dat nuclee de dezvoltare durabilă la nivelul fiecărei instituții publice centrale.

O problemă o constituie faptul că în prezent avem puțini indicatori de dezvoltare care pot fi urmăriți la zi. Avem un proiect european prin care vom defini prioritățile, vom analiza cei aproximativ 100 de indicatori definiți la nivelul Uniunii Europene și vom vedea câți din acești indicatori va prelua România.

Acestea sunt elementele care țin de relația interinstituțională. Unele dintre ele au apărut în strategii mai vechi, dar nu au fost implementate. Acum departamentul pe care îl conduc și care a fost înființat în luna mai 2017 va coordona implementarea acestei strategii.

ecologic: Când va fi lansată Strategia de Dezvoltare Durabilă a României?

László Borbély, coordonatorul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul Secretariatului General al Guvernului: Eu sper ca strategia să fie lansată cât de curând în prezența premierului, a miniștrilor și a ambasadorilor. Comitetul interministerial a dat avizul final în data de 2 octombrie, pentru că am avut mai multe discuții și o perioadă de pregătire unică, după părerea mea. Nu cred că a mai fost vreo strategie pregătită atât de minuțios. Am avut 15 sau 16 întâlniri cu toate segmentele societății, vom mai avea întâlniri cu reprezentanții cultelor religioase, fiindcă dacă vorbești despre dezvoltare durabilă, vorbești despre valori morale care sunt prezente în societate indiferent de confesiune. Cred că zona aceasta a cultelor religioase este una interesantă, iar în acest segment pot fi găsiți parteneri în sprijinirea conceptului.

Învăţământ

Foarte importantă va fi comunicarea, fiindcă după lansare strategia va fi tradusă în limba engleză și va urma o perioadă foarte densă și importantă pentru România, deoarece țara noastră va deține președinția Consiliului Uniunii Europene.

ecologic: Vorbeați despre necesitatea unei schimbări a mentalității. La cine v-ați referit? Credeți că este nevoie de o schimbarea de mentalitate și la nivelul clasei politice?

László Borbély, coordonatorul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul Secretariatului General al Guvernului: Mă refeream la toți cetățenii din România, fiindcă nu putem influența toți oamenii de pe glob. Trebuie să o spun foarte răspicat și trebuie să ne mândrim cu acest lucru, că noi suntem un centru regional în ceea ce privește dezvoltare durabilă, acest fapt este acceptat de Uniunea Interdepartamentală (UNIC), un organism al ONU cu care vom organiza un eveniment important în data de 16 aprilie 2019 la nivel ministerial, un parteneriat nu numai în zona Uniunii Europene ci și în zona Balcanilor de Vest.

Ne-am întâlnit până acum cu peste 1200 de oameni care acum fac parte din rețeaua care își dorește o schimbare a mentalității. Am pornit cu un newsletter, cu un buletin de știri pentru a-i informa despre ceea ce facem pe cei din rețea, în așa fel încât pe de o parte să ni se alăture în unele inițiative și pe de altă parte să ne trimită idei și opinii. Sunt deja unele televiziuni care s-au arătat interesate de a difuza câteva ore de exemple pozitive, fiindcă se poate.

Evident că din acest punct de vedere trebuie educată și clasa politică. Chiar acum prezentăm niște materiale din noua strategie la subcomisia de Dezvoltare Durabilă din Parlament. Colegii noștri au înțeles imediat că trebuie ca la nivelul comisiilor de specialitate să existe o implicare pentru a vedea care dintre cele 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă (ODD-uri) sunt interesante pentru comisiile respective. Am tradus deja două ghiduri care sper ca în câteva săptămâni să ajungă pe birourile tuturor deputaților și senatorilor. Nu este adevărat că nu există inițiative la nivelul politicienilor, fiindcă de câte ori am discutat cu aceștia, indiferent de culoarea lor politică, am primit numai reacții pozitive în ceea ce privește Strategia de Dezvoltare Durabilă.

Sănătatea și educația sunt componentele cele mai importante, cred eu. Dacă la nivelul preșcolar i se explică copilului să se spele pe mâini, să aibă un anumit comportament și să privească viața în mod pozitiv, facem un mare pas înainte. De la grădiniță, din școală, din licee și universități trebuie începută schimbarea.

ecologic: Ați spus că veți avea o întâlnire cu entitățile care vor veni cu viitorii experți în dezvoltare durabilă. Care sunt acestea?

László Borbély, coordonatorul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul Secretariatului General al Guvernului: A fost publicată în Monitorul Oficial înființarea meseriei de expert în dezvoltare durabilă. Vom avea și o întâlnire cât de curând cu acele entități interesate să pregătească experți în dezvoltare durabilă. Trebuie să schimbăm mentalitatea tuturor, dar acest lucru nu se va întâmpla peste noapte; important este că în România această mișcare deja a pornit la nivelul societății. Am avut până acum 16 întâlniri în care am încercat să cuprindem cât mai multe segmente ale societății. Am avut opt întâlniri regionale cu unitățile deconcentrate din teritoriu, cu primării, cu prefecturi - instituții apropiate de cetățean, care pot avea o contribuție importantă în ceea ce privește dezvoltarea societății. Am avut întâlniri cu mediul academic, cu universități, cu Academia Română și cu instituții de cercetare, o componentă esențială, un domeniu important în strategia de dezvoltare. Trebuie să ne dăm seama cu toții că este nevoie de mai multe fonduri pentru cercetare, pentru tehnologie și inovație, fiindcă acesta este viitorul. În România avem câteva exemple elocvente de realizări importante. Unul este Laserul de la Măgurele, un altul este proiectul de conservare a biodiversității în valoare de aproximativ 40 milioane euro care ar trebui să fie aprobat în curând de către Uniunea Europeană.

InfrastructurăAm avut o întâlnire cu sindicatele, cu toate federațiile la nivel de președinți, cu societatea civilă, cu ONG-uri. Am încercat să cuprindem cât mai mult și vom continua aceste întâlniri. Ne preocupă risipa alimentară, vrem să introducem codul sustenabilității în România, care ar fi pentru mediul privat un fel de raportare nefinanciară pe zona mediului, a egalității de gen, a intențiilor de a avea o concepție de economie circulară care funcționează în alte țări.

Noi avem deja o rețea, comunicăm pe rețelele de socializare, prin e-mail și prin site-ul nostru.

ecologic: Cine îi va pregăti pe viitorii experți din sectorul dezvoltării durabile?

László Borbély, coordonatorul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul Secretariatului General al Guvernului: Oricine are acreditare de la Ministerul Educației care să ateste faptul că poate să susțină cursurile de specialitate este invitat să pregătească viitori experți în Dezvoltare Durabilă. Noi am discutat cu Institutul Național de Administrație și avem deja o listă cu specialiști bine pregătiți, cu profesori universitari, oameni care au specializare în acest domeniu. Chiar eu mă gândesc ca atunci când mă voi retrage din funcție să mă implic direct în pregătirea acestor experți.

ecologic: Cum va putea influența Strategia pentru Dezvoltare Durabilă activitatea unor ministere cum ar fi - să spunem - cel al transporturilor, un domeniu în care România este mult rămasă în urmă?

László Borbély, coordonatorul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul Secretariatului General al Guvernului: Așa cum am spus, eu sper să putem fi niște catalizatori ai unor procese. În două sau trei luni vom avea un plan de acțiuni până în anul 2020. Vor fi acțiuni pe diferite ODD-uri și diferite domenii ca infrastructură și sănătate.

Evident că avem unele strategii sectoriale, din care unele trebuie puse cap la cap, iar pe altele trebuie să le etapizăm până în anul 2030. Trebuie să avem însă știința care să pregătească aceste strategii. Nu pot spune că eu, László Borbély de la Departamentul de Dezvoltare Durabilă, dau dispoziție către Ministerul Transporturilor să pornească o anumită autostradă. Dar putem adresa întrebări acestui minister.

Eu am fost la un moment dat ministru delegat al transporturilor și a trebuit să semnez strategia până în 2015. Nu am semnat-o deoarece acolo erau la grămadă toate autostrăzile și toate căile ferate posibile. Am întrebat dacă au calculat care sunt costurile pentru bugetul României, chiar dacă nu știam atunci câți bani vom primi de la Uniunea Europeană.

Dacă ai o concepție care nu este logică, care nu este bazată pe bugetele anuale și pe bani europeni, atunci eu pot să întreb: cum să ai o dezvoltare durabilă dacă nu ai priorități și dacă nu termini ceva ce ai început? Este clar acum că autostrada Comarnic-Brașov trebuia să fie prima construită. De aceea este foarte importantă schimbarea mentalității. Acum avem baza legală pentru a invita Ministerul Transporturilor la o discuție, așa cum i-am invitat pe cei de la Mediu în ceea ce privește achizițiile publice verzi, discuție care sper că se va finaliza și cu o hotărâre de guvern referitoare la normele privind aceste achiziții, fiindcă legea o avem deja de doi ani de zile.

De asemenea, în ceea ce privește risipa alimentară am mai discutat la Ministerul Agriculturii și într-o lună vor finaliza normele de aplicare. Aici este rolul nostru: să punem entitățile una lângă alta, să le întrebăm, să venim eventual cu o expertiză dacă au nevoie și sigur vor avea. Altfel nu se poate. Dar toate aceste lucruri nu se pot realiza de pe o zi pe alta. Eu cred că peste aproximativ doi ani, când se va termina și acest ciclu electoral, dacă voi fi tot aici voi putea să spun că am pornit mecanismul și avem rezultate. Dar toate acestea depind de capacitatea noastră, de voința politică, de schimbarea mentalității.

Sărăcie

ecologic: Suntem poate cea mai puțin dezvoltată țară din Uniunea Europeană. Când vom ajunge la nivelul unor țări ca Italia, Germania, Franța?

László Borbély, coordonatorul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul Secretariatului General al Guvernului: Eu învăț ceva în fiecare zi și sfătuiesc pe toată lumea să facă același lucru, atâta timp cât există capacitatea și voința de a învăța. Este extraordinar să afli și să înveți lucruri noi, iar eu la fiecare întâlnire învăț foarte multe lucruri.
Am studiat foarte multe date și din păcate sunt două domenii unde stăm prost: infrastructura și numărul accidentelor mortale. Este adevărat că și drumurile sunt așa cum sunt, dar contează și mentalitatea șoferului, felul în care conduce autovehiculul, iar la numărul de accidente mortale din păcate suntem primii. Este foarte interesant unde mai suntem primii, dar într-un sens pozitiv: la diferența foarte mică între salariile bărbaților și cele ale femeilor. La noi este o diferență de 5,2%, iar media europeană este de 20%. Aici stăm bine și nu știu cum am reușit.

Al doilea domeniu dureros pentru noi este scăderea demografică fiindcă mulți cetățeni, pe bună dreptate, au părăsit țara din cauza diferenței foarte mari între salariile din România și cele de afară. Și aici cred că trebuie să avem o concepție mult mai așezată, știu că nu putem să-i readucem în țară într-un an sau doi, dar măcar treptat trebuie să le oferim șansa de a se reîntoarce acasă. Iar acest lucru începe din nou de la educație. Mi-a povestit un om de afaceri care s-a reîntors că s-a lovit de o mare problemă, aceea că avem locuri de muncă, dar nu mai avem oameni pregătiți. Au fost nu știu câte strategii în învățământ, dar nici una care să aibă în vedere reînființarea școlilor profesionale. Această persoană a înființat o școală profesională care a avut succes.

Avem nevoie de tâmplari, de strungari, de unele meserii care sunt în prag de dispariție. Poate nu toți oamenii au capacitatea de a termina o facultate, dar poate au îndemânare, o afinitate spre o anumită industrie și atunci aceștia trebuie identificați, încurajați și ajutați. Cred că este nevoie de consiliere începând cu clasa a VIII-a, o consiliere care să se adreseze atât elevului cât și părinților. Sunt foarte multe domenii unde din păcate suntem la coada Uniunii Europene. În schimb suntem primii la capitolul bolnavilor de TBC și pe al doilea loc după Grecia la consumul mare și inconștient de antibiotice. Alte articole in rubrica Dezvoltare durabilă