Un nou scandal a apărut între membrii Asociaţiei Agent Green şi Romsilva - Dezvoltare durabilă | Ecologic
Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Cititi politica cookies.

Dezvoltare durabilă

Un nou scandal a apărut între membrii Asociaţiei Agent Green şi Romsilva

11 December 2018 - 12:56 PM Dezvoltare durabilă

Scandal pe defrişăriÎn lunga serie de conflicte dintre Asociația Agent Green și Societatea Romsilva s-a declanșat de curând un nou scandal. ONG-ul îi acuză pe cei care ar trebui să întrețină și să păzească de hoți pădurile României că distrug cu bună știință parcurile naturale. Romsilva neagă acuzațiile, pe care le consideră incorecte.
Ramona Buciu

În data de 12 noiembrie 2018 Asociația Agent Green a publicat un raport care prezintă „dimensiunile dezastrului ecologic care se petrece cu concursul statului român“. Acest raport a fost prezentat la începutul lunii noiembrie de Agent Green în Parlamentul European unde membrii asociației au adus la cunoștința parlamentarilor și reprezentanților Comisiei Europene dovezi video care atestă derapaje și abuzuri în parcurile naționale din țara noastră.

„În ultimii cinci ani România a pierdut prin exploatări la scară industrială echivalentul unei suprafețe de 3.600 de hectare de păduri seculare rasă complet de pe fața pământului, adică suprafața acoperită de 7.200 de terenuri de fotbal, iar pierderile în biodiversitate sunt imense si nu se pot măsura în bani, deși acest bogat patrimoniu se află sub protecția legislației europene și naționale“, se spune în raport.

Din anul 2014 și până în prezent din parcurile naționale ale României au fost exploatate peste 1,2 milioane de metri cubi, cantitate de lemn care a fost încărcată și transportată cu peste 60.000 de camioane, iar parcurile naționale cele mai afectate de exploatările agresive și care au pierdut cel mai mult din biodiversitate sunt Călimani, Domogled - Valea Cernei și Semenic - Cheile Carașului, arii naturale unde sunt adăpostite chiar și păduri seculare de fag incluse în patrimoniul UNESCO și cea mai mare pădure virgină din UE, Izvoarele Nerei.

Investigațiile Agent Green semnalează practici ilegale: distrugerea albiilor râurilor de munte care au fost utilizate ilegal pentru transportarea buștenilor, exploatări ilegale în interiorul rezervațiilor sau în pădurile virgine, încălcarea prevederilor planului de management al parcurilor, lipsa ordinelor de ministru pentru planurile de amenajament, distrugerea iremediabilă a unor situri de importanță europeană, tăieri de arbori fără documente legale, interpretarea abuzivă a unor articole de lege pentru a motiva exploatări în arii protejate.

Prin exploatarea industrială a acestor arii naturale protejate și a pădurilor seculare, statul român a obținut în ultimii 5 ani venituri de cel puțin 60 milioane euro și a investit în reconstrucția ecologică mai puțin de 15% din venituri, se mai arată în raportul Agent Green.

Referitor la această situație, Andrei Ciurcanu, director de investigații Agent Green a declarat: „Dorința statului român de a exploata cât mai mult pădurile seculare nu este doar evidentă, aceasta este planificată. În ciuda numeroaselor solicitări venite din partea Agent Green, Regia Națională a Pădurilor Romsilva, companie de stat care administrează 12 din cele 13 parcuri naționale din România, a refuzat să pună la dispoziție date despre volumul de lemn tăiat și scos din parcurile naționale pe care le administrează, motivând că aceste informații sunt secrete, iar publicarea lor ar afecta activitatea companiei“. ONG-ul a reușit să obțină însă aceste date și le-a făcut publice pentru a dezvălui masacrul care se petrece în parcurile naționale, ce reprezintă doar 1% din teritoriul României și care adăpostesc cea mai mare biodiversitate din Europa.

Agent Green

După primirea raportului și după vizionarea seriei de investigații „Un dezastru național/Out of control“ oficialii europeni au declarat că România riscă demararea unei noi proceduri de infringement.

„Trebuie să recunosc că ceea ce am văzut este îngrijorător, este șocant și strigător la cer. Și dacă doar o mică parte din ceea ce am văzut este adevărat, atunci este un motiv de îngrijorare pentru Uniunea Europeană. Vorbim despre un patrimoniu unic nu doar al României și al Europei, ci al întregii comunități internaționale. Mai ales că Munții Carpați adăpostesc ultimele oaze de sălbăticie ale Europei“, a spus Humberto Delgado Rosa, directorul Capitalului Natural de la Directoratul pentru Mediu al Comisiei Europene.

Conform raportului, în perioada 2014-2018, potrivit datelor oficiale, au fost extrase din parcurile naționale următoarele cantități de lemn: Parcul Național (PN) Cheile Nerei - Beușnița 83.000 mc, PN Semenic - Cheile Carașului 240.000 mc, PN Domogled - Valea Cernei 280.000 mc, PN Retezat 15.000 mc, PN Defileul Jiului 8.000 mc, PN Buila - Vânturarița 13.000 mc, PN Piatra Craiului 50.000 mc, PN Cozia 60.000 mc, PN Cheile Bicazului 7.000 mc, PN Ceahlău 130.000 mc, PN Călimani 190.000 mc şi PN Munții Rodnei 100.000 mc.

Referitor la acuzațiile aduse, reprezentanții Romsilva au emis un comunicat în care susțin că în toată activitatea societății s-a respectat întru totul legislația, fără a aduce atingere patrimoniului natural din parcurile naționale.

„În parcurile naționale administrate de Regia Națională a Pădurilor - Romsilva sunt 229.913 hectare de pădure, 112.148 hectare din acestea aflându-se în Zone de Protecție Strictă sau Integrală, fiind strict protejate și nefiind permise intervenții umane. Celelalte 117.765 de hectare se află în Zone de Conservare Durabilă, unde sunt permise anumite lucrări, strict reglementate.

Toate imaginile prezentate ostentativ de organizația Agent Green în «investigații» sunt filmate în Zone de Conservare Durabilă, «tampon», în care lucrările sunt cele prevăzute foarte clar de legislație și respectă planurile de management și amenajamentele silvice în vigoare. Ele sunt prezentate ca fiind tăieri «ilegale», «exploatări criminale» sau «abuzive». Toate aceste epitete sunt incorecte“, se arată în comunicat.

Regia Națională a Pădurilor - Romsilva a solicitat organizației Agent Green să prezinte public documentul oficial al Comisiei Europene referitor la un posibil „infringement major“ la care face referire ONG-ul atunci când vorbește de reacția instituțiilor europene la Raportul Agent Green pe această temă. Alte articole in rubrica Dezvoltare durabilă