Conservarea biodiversităţii se poate face numai prin dezvoltarea durabilă a localităţilor - Dezvoltare durabilă | Ecologic
Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Cititi politica cookies.

Dezvoltare durabilă

Conservarea biodiversităţii se poate face numai prin dezvoltarea durabilă a localităţilor

11 December 2018 - 01:19 PM Dezvoltare durabilă

„Regăsește România“Coaliția Natura 2000, care reunește 20 de organizații neguvernamentale din domeniul conservării naturii, a lansat o lucrare care se dorește a fi o primă viziune pe termen lung pentru sistemul de arii protejate din România. La eveniment, secretarul de stat Nicoleta Nicolae a transmis un mesaj de susţinere a acţiunilor de conservare a biodiversităţii din partea preşedintelui Klaus Iohanis.ecologic

Coaliția Natura 2000 - federație reprezentativă pentru sectorul conservării biodiversității - a prezentat „prima viziune națională integrată pentru ariile protejate din România“ în cadrul Galei „Regăsește România“ organizată la București pe 23 octombrie 2018.

În anii ’90, România avea 8% din teritoriu inclus în arii naturale protejate de interes național, dar în 2007, odată cu aderarea la Uniunea Europeană, s-a angajat să conserve valori naturale importante pentru comunitatea europeană, ceea ce a dus la creșterea semnificativă a suprafeței ariilor protejate, care acum reprezintă aproape 25% din teritoriul țării.

Dorința celor care au realizat documentul este ca peste 30 de ani, în anul 2048, parcurile naționale să reprezinte nu mai puțin de 12% din suprafața României și peste 30% din teritoriul țării să aibă statut de arie protejată, iar zonele de protecție strictă și integrală din fiecare parc național să fie de cel puțin 75% din suprafața acestuia.

În viziunea Coaliției Natura 2000 ariile protejate vor trebui să devină unul din principalii piloni de dezvoltare economică pentru zonele rurale din România, iar pentru îndeplinirea acestui obiectiv este necesară constituirea unui „trust fund“ dedicat în special managementului ariilor protejate, un fond public-privat care va avea o valoare de cel puțin 500 milioane euro. Un alt fond de investiții ar putea fi alocat antreprenorilor din comunitățile locale pentru încurajarea demarării unor afaceri bazate pe valorile ariilor protejate, construite pe principiul utilizării responsabile a resurselor naturale, pentru dezvoltarea întreprinderilor bazate pe conservarea naturii („conservation entreprises“). Acest fond este estimat la cel puțin 50 milioane euro.

Reprezentanți ai administratorilor de arii protejate, ai instituțiilor statului și formatori de opinie și-au adus contribuția la trasarea direcțiilor de acțiune pentru ca bogățiile naturale ale României să fie conservate și valorificate. Obiectivul propus de Coaliția Natura 2000 pentru următorii 10 ani este ca în 2028 să avem o rețea de arii protejate administrată eficient, care va contribui atât la conservarea biodiversității, cât și la dezvoltarea durabilă a localităților.

„Regăsește România“

„În România trăim cu falsa percepție că ariile protejate impun restricții, că sunt bariere care împiedică dezvoltarea comunităţilor. În realitate, ariile protejate administrate eficient pot deveni modele de dezvoltare durabilă. Aceasta este viziunea noastră și ne dorim o conștientizare a faptului că ariile naturale protejate sunt vitale pentru România, asigurând păstrarea unicității țării noastre în comunitatea europeană și contribuind la creșterea calității vieții, la evoluția și prosperitatea societății românești“, a declarat Dan Hulea, președintele Asociației Coaliția Natura 2000.

Și președintele României, Klaus Iohannis, prin mesajul transmis la eveniment, a subliniat importanța protejării mediului. „Natura în ansamblul ei nu trebuie percepută ca un dat definitiv, ci trebuie prețuită și îngrijită continuu de către noi toți. Îmi doresc ca respectul față de natură, conștientizarea nevoii de a conserva biodiversitatea și de a proteja mediul să devină preocupări fundamentale ale cetățenilor țării noastre. În același timp, educarea tinerei generații și informarea sunt extrem de importante, întrucât o Românie educată este o țară care se îngrijește de viitorul cetățenilor ei inclusiv prin cultivarea dragostei față de natură și protejarea mediului. Sunt încrezător că acest eveniment reprezintă un moment-cheie spre o mai bună comunicare și colaborare între instituțiile statului, organizațiile neguvernamentale, mediul academic, mediul de afaceri, actorii și decidenții cu preocupări și atribuții în domeniu. Sper că împreună veți găsi soluțiile potrivite pentru a păstra în România această oază magică de frumusețe naturală“, se arată în mesaj.

Participanții la Gala „Regăsește România“ au discutat și despre problemele actuale cu care se confruntă natura, probleme majore de mediu, poluarea din ce în ce mai accentuată în toate zonele cu deșeuri menajere, cu deșeuri periculoase, despre schimbările climatice care aduc fie călduri insuportabile și reduc rezervele de apă, fie frig neașteptat sau inundații frecvente și catastrofale, ajungând la concluzia că riscurile la care ne supunem prin neglijență transformă conservarea naturii într-o prioritate.

„Regăsește România“

Ariile protejate, principalul instrument de conservare, au impact asupra întregii societăți, iar viitorul lor depinde de noi toți. Este imperios necesară realizarea unui cadru legal care să permită administrarea participativă și care să încurajeze un management eficient și eficace în beneficiul nostru, al tuturor.

Viziunea integrală privind ariile protejate poate fi consultată pe www.regasesteromania.ro.

Coaliția Natura 2000 reunește în prezent 20 de organizații active în domeniul conservării naturii și al promovării valorilor naturale ca resursă critică pentru dezvoltarea României, care au contribuit în mod semnificativ la asigurarea măsurilor de conservare, inclusiv de protecție a patrimoniului natural și cultural al țării. Alte articole in rubrica Dezvoltare durabilă