Raport WWF: Populațiile globale de specii de vertebrate au scăzut în medie cu 60% în 40 de ani - Dezvoltare durabilă | Ecologic
Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Cititi politica cookies.

Dezvoltare durabilă

Raport WWF: Populațiile globale de specii de vertebrate au scăzut în medie cu 60% în 40 de ani

11 December 2018 - 01:32 PM Dezvoltare durabilă

„Planeta Vie 2018“World Wide Fund for Nature a publicat un raport prin care solicită oamenilor, companiilor și guvernelor să se mobilizeze și să realizeze un acord-cadru cuprinzător pentru natură și oameni, care să stimuleze acțiunile publice și private pentru a proteja și restabili biodiversitatea și natura globală și pentru a schimba direcția curbei tendințelor devastatoare evidențiate în Raportul „Planeta Vie 2018“.  ecologic

World Wide Fund for Nature (WWF) a făcut public în data de 30 octombrie a.c. raportul „Planeta Vie 2018: Țintind mai sus“ (Living Planet Report: Aiming Higher), a douăsprezecea ediție a publicației bienale a organizației. Raportul prezintă o imagine de ansamblu cuprinzătoare a stării de sănătate a planetei la douăzeci de ani de la prima ediție.

Prin indicatori ca Indicele Planeta Vie oferit de Societatea Zoologică din Londra, Indicele Habitatelor Speciilor, Lista Roșie IUCN și Indicele Intactității Biodiversității, precum și limitele planetare și amprenta ecologică, raportul prezintă o imagine tulburătoare: activitatea umană împinge către limită sistemele naturale ale planetei care susțin viața pe Pământ. Raportul include cele mai recente descoperiri măsurate prin Indexul Planeta Vie, care urmărește 16.704 de populații din 4.005 specii de vertebrate. Acesta indică faptul că populațiile globale de pești, păsări, mamifere, amfibieni și reptile au scăzut în medie cu 60% între 1970 și 2014, cel mai recent an pentru care există date disponibile.

„Planeta Vie“ arată faptul că populațiile globale de specii de vertebrate au scăzut în medie cu 60% în 40 de ani. Cei mai importanți factori care duc la pierderea actuală a biodiversității sunt exploatarea excesivă a naturii și agricultura, ambele legate de creșterea consumului uman actual care scade simțitor capacitatea naturii de a ne susține viața. Noi, oamenii, prin modul în care ne hrănim, ne alimentăm cu energie și ne finanțăm societățile și economiile, împingem la limită natura și serviciile de mediu care ne susțin, potrivit Raportului „Planeta Vie 2018“ al WWF.

Raportul prezintă impactul activității umane asupra vieții sălbatice, pădurilor, oceanelor, râurilor și climei, subliniind timpul scurt pe care îl mai avem și nevoia urgentă de a regândi și redefini împreună la nivel global modul în care apreciem, protejăm și refacem natura.

În ultimele decenii activitatea umană a afectat în mod semnificativ habitatele și resursele naturale de care depind atât speciile sălbatice, cât și oamenii: oceanele, pădurile, recifele de corali, zonele umede și mangrovele, de exemplu. În doar 50 de ani 20% din pădurea amazoniană a dispărut. Aproximativ 50% din coralii din apele de mică adâncime au dispărut și ei în ultimii 30 de ani.

Raportul WWF analizează în mod special importanța polenizatorilor responsabili pentru producția agricolă anuală de 235-577 miliarde de dolari și modul în care un climat în schimbare, practicile agricole intensive, speciile invazive și bolile nou apărute le-au afectat abundența, diversitatea și sănătatea.

Dovezile arată că cele două agende - pentru mediul înconjurător și pentru dezvoltarea umană - trebuie să se întâlnească dacă dorim să construim un viitor durabil pentru toți. Raportul „Planeta Vie 2018“ evidențiază oportunitatea pe care o are comunitatea globală de a proteja și reface natura până în 2020, un an critic, în care se așteaptă ca liderii să revizuiască progresele realizate în Obiectivele de Dezvoltare Durabilă, Acordul de la Paris și Convenția privind Diversitatea Biologică.

„Raportul Planeta Vie ne arată starea de sănătate a naturii, baza societății și economiei, iar tendințele sunt alarmante. Continuând cu același sistem de consum, omenirea împinge natura dincolo de limitele de regenerare, punând astfel în pericol viața pe Pământ. Doar un efort concentrat global de a ne proteja apele, pădurile, viața sălbatică și de a stopa declinul biodiversității poate ajuta natura să își revină și, implicit, omenirea“, a declarat Orieta Hulea, director WWF România. Alte articole in rubrica Dezvoltare durabilă