500.000 de hectare de păduri nerecunoscute pot fi distruse oricând - Dezvoltare durabilă | Ecologic
Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Cititi politica cookies.

Dezvoltare durabilă

500.000 de hectare de păduri nerecunoscute pot fi distruse oricând

07 January 2019 - 02:29 PM Dezvoltare durabilă

Pădure virginăWWF România a emis un comunicat în care avertizează că multe păduri din România nu sunt recunoscute oficial și ca urmare nu sunt păzite, îngrijite, regenerate sau protejate, după caz. Aceste păduri care pot fi distruse oricând însumează peste 500.000 hectare, o suprafață a cărei reîmpădurire ar dura 500 de ani și ne-ar costa 5 miliarde de euro, estimează organizația.
Comparația datelor recente ale Inventarului Forestier Național - Ciclul II cu cifrele Institutului Național de Statistică confirmă că peste 500.000 de hectare de păduri se află în afara fondului forestier. La acestea nu se pot aplica legile silvice: nu se stabilesc țeluri de gospodărire, iar tăierea lemnului este lăsată la voia întâmplării.
Comunicatul precizează că sunt păduri care adăpostesc ecosisteme rare, amenințate sau periclitate și constituie zone de refugiu pentru animale. Ele susțin dezvoltarea durabilă a comunităților locale prin îmbunătățirea calității apei, protecția împotriva eroziunii solurilor, protecția malurilor cursurilor de apă, prevenirea și combaterea efectelor inundațiilor, protecția terenurilor agricole, combaterea deșertificării sau reținerea carbonului.
Pentru că nu beneficiază de măsuri de protecție specifice fondului forestier național, aceste păduri sunt continuu degradate sau chiar distruse prin incendieri, pășunat intensiv sau tăieri și pot fi defrișate oricând pentru extinderea terenurilor agricole.
„Criza lemnului de foc din ultimii trei ani (cu largul concurs al celor trei regulamente de valorificare a masei lemnoase din pădurile proprietate publică) ne demonstrează că aceste păduri au fost lăsate să plătească în mare parte neîmplinirile politicilor forestiere“, a declarat Radu Vlad, coordonator proiecte WWF România.

Irina TomșaAlte articole in rubrica Dezvoltare durabilă