Poluarea cu plastic din Arctica ia proporții îngrijorătoare - Dezvoltare durabilă | Ecologic
Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Cititi politica cookies.

Dezvoltare durabilă

Poluarea cu plastic din Arctica ia proporții îngrijorătoare

12 February 2019 - 01:18 PM Dezvoltare durabilă

Poluarea cu plasticCercetătorii au înregistrat concentrații mari de particule de microplastic nu doar în apele, ci și în gheața și zăpada Arcticii. EUobserver a discutat cu specialiști din domeniu și a relatat într-un articol recent care sunt principalele motive de îngrijorare pe care le ridică noile descoperiri.
ecologic

Poluarea cu plastic a ajuns și la Polul Nord, la sute de kilometri depărtare de așezările umane. „Descoperirile recente arată faptul că materialele plastice sunt acum peste tot. Este dificil să mai găsești undeva în Arctica o zonă neafectată și nu există nicio cale de eliminare a microplasticului, nici din ocean, din gheață sau din zăpadă“, a declarat cercetătorul Dorte Herzke de la Institutul Norvegian de Cercetare a Aerului.

Nemulțumirile cresc în zonele slab populate ale Arcticii din cauză că cele mai multe deșeuri din plastic ajung aici din alte părți ale lumii.

„Dezbaterile au luat o cu totul altă turnură acum doi ani, când am găsit o balenă eșuată cu stomacul plin de pungi de plastic“, a spus Ine Marie Eriksen Soreide, ministrul norvegian de Externe. „Toată lumea și-a dat seama că era ceva ce a ajuns în stomacul balenei din lungile sale călătorii. Ne-a pus în vedere faptul că multe țări afectate de poluarea marină nu sunt cele care produc aceste deșeuri.“

Deșeurile din plastic, aduse în mare parte din regiunea Asia-Pacific, dar și din Europa, sunt împinse în apele Arcticii de curenții oceanici, însă cercetătorii detectează cantități tot mai mari de particule microscopice de plastic aduse de vânturi. Ninsoarea spală fragmentele microscopice de plastic și le duce în ocean sau le depune pe stratul de gheață.

„Practic, putem urmări această concentrație de plastic trecând din atmosferă prin stratul de ghea- ță, în apă și apoi în sedimentele de pe fundul oceanului. Și să nu uităm că asta se întâmplă în Arctica, deja amenințată de schimbări climatice, a atenționat Dr. Ilka Peeken de la Alfred Wegener Institute Helmholtz Centre for Polar and Marine Research din Bremerhaven, Germania.

Echipa lui Peeken a prelevat eșantioane din sloiuri de gheață, unele provenite chiar din nordul îndepărtat. Cercetătoarea a constatat că probele conțineau „un număr extrem de mare“ de particule de plastic, iar acum este îngrijorată că microplasticul va afecta ecosistemul fragil al Arcticii. „Teoria mea este că gheața mării însăși fragmentează plasticul în particule tot mai mici. Pentru că gheața este atât de rece, așa-numitele canale de apă salină din gheață devin foarte sărate, iar sarea poate fragmenta și mai mult plasticul“, a declarat Peeken.

Cu cât sunt mai mici, cu atât particulele de plastic pot produce daune mai mari. „Astăzi vorbim despre nanoplastic, unde particulele sunt atât de mici încât pot penetra celulele, iar studiile sugerează că pot produce deteriorări ale celulelor“, a completat cercetătoarea.

Vidar Helgesen, reprezentantul special pentru oceane al Norvegiei, vede Uniunea Europeană drept un aliat important. „Strategia UE referitoare la plastic și pachetul privind economia circulară sunt foarte importante. Norvegia este parte a pieței unice și salutăm abordările europene comune. Interdicția UE referitoare la articolele din plastic de unică folosință va avea un efect major, deoarece Uniunea este o piață foarte mare“, a declarat Helgesen.

Comisia de mediu a Parlamentului European a aprobat în ianuarie 2019 noi reguli privind poluarea cu plastic, inclusiv o interzicere completă a unor produse din plastic de unică folosință găsite adesea pe plajele europene.Alte articole in rubrica Dezvoltare durabilă