Desalinizarea apei, o industrie dăunătoare pentru mediu - Dezvoltare durabilă | Ecologic
Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Cititi politica cookies.

Dezvoltare durabilă

Desalinizarea apei, o industrie dăunătoare pentru mediu

12 February 2019 - 01:54 PM Dezvoltare durabilă

Apă potabilăUn studiu recent al cercetătorilor de la Universitatea Națiunilor Unite arată că cele aproape 16.000 de stații de desalinizare a apei existente la nivel global produc cantități neașteptat de mari de ape reziduale cu conținut ridicat de sare și compuși toxici care afectează mediul înconjurător. Specialiștii au interpretări diferite asupra concluziilor.   ecologic

Conform concluziilor studiului publicat pe 14 ianuarie 2019 de Institutul pentru Apă, Mediu și Sănătate din cadrul Universității Națiunilor Unite (UNU-INWEH), cercetătorii arată că pentru a produce 95 de milioane de metri cubi de apă potabilă, stațiile de desalinizare deversează zilnic 142 milioane de metri cubi de saramură concentrată, cu 50% mai mult decât estimările precedente, potrivit agenţiei de presă Reuters.

Directorul UNU-INWEH Vladimir Smakhtin spune că noul studiu face parte dintr-o serie de cercetări privind modul în care se poate asigura apă potabilă unei populații tot mai numeroase fără a provoca daune mediului.

Stațiile de tratare a apei marine constituie o industrie mare consumatoare de energie, aflată în expansiune rapidă și folosită în zonele aride. Instalațiile de desalinizare din Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite și Qatar evacuează aproape 55% din saramura concentrată produsă pe glob.

Saramura rezultată din instalații este formată din apă cu o concentrație de aproximativ 5% sare și conține toxine precum clorul și cuprul utilizate în procesul de desalinizare. Comparativ, apa mării are circa 3,5% salinitate la nivel global. Apa hipersalină evacuată din stațiile de tratare este cel mai adesea pompată în mare și în decurs de un an s-ar aduna suficient de multă pentru a acoperi statul american Florida cu un strat de saramură de 30 de centimetri.

Edwars Jones, cercetător la Universitatea din Wageningen (Olanda) și autorul principal al studiului UNU-INWEH avertizează că reziduurile chimice „se acumulează în mediul înconjurător și pot avea efecte toxice pentru pești“. Saramura poate reduce nivelul de oxigen din apa mării în apropierea stațiilor de tratare, cu un impact important asupra crustaceelor, crabilor și altor vietăți care trăiesc pe fundul mării, producând „efecte ecologice observabile de-a lungul lanțului trofic“, susține specialistul, citat de Reuters.

Staţie de desalinizare

Saramurile provenite din stațiile de desalinizare care se scurg în lacurile, izvoarele și râurile de pe uscat sunt mult mai greu de tratat decât cele produse de instalațiile de pe țărm care sunt deversate în mare.

Gurpal Toor, specialist în calitatea apei la Universitatea din Maryland, care nu a participat la elaborarea studiului, spune că saramura concentrată poate fi o problemă serioasă dacă este deversată într-un lac cu apă dulce, dar ar putea fi folosită pentru irigarea culturilor care tolerează sarea, în fermele de pești sau pentru producerea sării de masă.

Alex Darak, inginer la compania israeliană de tratarea apei IDE Technologies, spune că dacă sunt bine procesate, saramurile produse de stațiile costiere se dizolvă repede în apa mării. „Observăm multe vietăți marine și diverse tipuri de pești în vecinătatea punctelor de deversare“, a declarat inginerul, care însă nu a fost implicat nici el în studiul UNU-INWEH. Alte articole in rubrica Dezvoltare durabilă