Ministerul Apelor și Pădurilor va investi 700 milioane lei în amenajări și regularizări de ape - Dezvoltare durabilă | Ecologic
Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Cititi politica cookies.

Dezvoltare durabilă

Ministerul Apelor și Pădurilor va investi 700 milioane lei în amenajări și regularizări de ape

11 March 2019 - 01:03 PM Dezvoltare durabilă

Ioan Deneș. ministrul Apelor și PădurilorMinisterul Apelor și Pădurilor (MAP) vrea să amenajeze în acest an 283,5 km de albii de râuri, să consolideze 164,55 km de maluri de apă, să construiască 48 km de diguri și să decolmateze 245 mii metri cubi de nămoluri. Pentru evitarea poluării cu nutrienți ministerul va investi în anii următori 174,46 milioane lei.
 ecologic

Ministrul Apelor și Pădurilor, Ioan Deneș, a prezentat în data de 20 februarie 2019 proiectele pe care ministerul le va derula în acest an. În domeniul gospodăririi apelor investițiile cu finanțare de la bugetul de stat vor fi de aproximativ 700 milioane lei, din care 300 milioane din surse proprii ANAR.

Din cele 700 milioane lei vor fi finalizate 60 de obiective: regularizarea pârâului Bistrița pe sectorul Costești-Băbeni, amenajarea Văii Hălmăgel, consolidarea albiei râului Sabasa, amenajarea Văii Botiza și Văii Sasu, regularizarea râului Glavacioc la conflu ența cu pârâul Sericu.

Pe lângă cele 60 de obiective care vor fi finalizate în 2019 se are în vedere alocarea unei sume de aproximativ 130 milioane lei pentru rezolvarea a peste 70 de „puncte critice“. Referitor la aces te „puncte critice“, ministrul Deneş a declarat: „I-am cerut directorului general al Administrației Naționale Apele Române, Victor Sandu, să dispună ca toate Administrațiile Bazinale, precum și Serviciile de Gospodărire a Apei să evalueze, la pas dacă este nevoie, toate cursurile de apă pe care le avem în administrare și să identifice punctele critice care în urma unor fenomene meteo extreme ar putea să ne creeze probleme.“

Fonduri de 120 milioane lei vor fi alocate pentru finalizarea în anii 2020 și 2021 a altor 36 de obiective: lucrările pentru înlăturarea efectelor calamităților naturale produse în Bazinul Hidrografic Crișul Alb în perioada 30-31.07.2018, judeţul Hunedoara, combaterea inundațiilor în Bazinul Hidrografic al râului Slănic, judeţul Buzău, regularizarea pârâului Belareca, judeţul Caraș Severin, regularizarea pârâului Nădrag, lucrări de apărare împotriva inundațiilor în Bazinul Hidrografic Casimcea, judeţul Constanța, amenajarea râului Someșul Mic în municipiul Cluj etc.

Prin Programul Operațional Infrastructură Mare, Ministerul Apelor și Pădurilor derulează 20 de proiecte. Pentru 13 obiective de investiții au fost încheiate contractele de asistență tehnică pentru pregătirea proiectelor finanțate prin Programul Operațional Infrastructură Mare. Valoarea totală (fără TVA) a contractelor de asistență tehnică atribuite este de 38.985.288,69 lei.

Poluarea cu nutrienți

Ministerului Apelor și Pădurilor derulează un proiect de o importanță deosebită la nivel național, „Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi“. Referitor la acest subiect, ministrul Deneș a subliniat importanța pe care o are informarea cetățenilor pentru evitarea poluării pânzei freatice.

„Un studiu făcut de MAP anul trecut arată că la ora actuală doar 49,9% din fermierii chestionați consideră că gunoiul de grajd poate polua apele. În contextul în care în țara noastră sunt peste trei milioane de ferme mici, sub 5 ha, ne confruntăm cu o poluare difuză, care nu poate fi controlată decât cu sprijinul direct al acestor fermieri. Iar această poluare afectează în primul rând fântânile fermierilor și în al doilea rând lacurile și bălțile, având ca rezultat eutrofizarea și ulterior moartea peștilor din lipsă de oxigen“, a spus Deneș.

La începutul lunii ianuarie 2019 MAP a demarat o campanie națională de informare a publicului în ceea ce privește riscurile poluării apelor cu nitrați din surse agricole, care arată măsurile ce pot fi luate, cu referire în special la gestionarea gunoiului de grajd în gospodării și ferme mici.

În ceea ce privește sprijinul direct acordat fermierilor prin finanțarea autoritățile locale, MAP a semnat deja anul trecut și anul acesta 45 de contracte de finanțare în valoare totală de 76,81 milioane lei. Valoarea totală a investițiilor este de 174,46 milioane lei. Alte articole in rubrica Dezvoltare durabilă