Sprijin internațional pentru crearea Parcului Național Făgăraș - Dezvoltare durabilă | Ecologic
Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Cititi politica cookies.

Dezvoltare durabilă

Sprijin internațional pentru crearea Parcului Național Făgăraș

10 April 2019 - 03:12 PM Dezvoltare durabilă

Parcul naţional FăgăraşFundația Conservation Carpathia (FCC), un ONG de mediu care are ca scop dezvoltarea unei rezervații naturale de importanță mondială în Munții Făgăraș, primește sprijin internațional pentru a-și atinge obiectivul. Pentru o perioadă de cinci ani fundația va beneficia de finanțare din partea Endangered Landscapes Programme (Programul pentru Peisaje Amenințate), o inițiativă care vizează refacerea proceselor naturale ale ecosistemelor și conservarea biodiversității în plan european.

Fondurile obținute vor fi folosite pentru a finanța acțiunile de conservare planificate, de la reintroducerea zimbrului și a castorului în sălbăticie și dezvoltarea unei economii locale sustenabile bazată pe afaceri verzi până la inițierea unui program de diminuare a conflictelor între oameni și animale sălbatice și crearea unei platforme consultative cu comunitățile locale.
Alături de Fundația Conservation Carpathia, în implementarea proiectului vor lua parte trei parteneri strategici ai ONG-ului. Este vorba despre Conservation Capital (Marea Britanie), a cărei expertiză va accelera dezvoltarea unui program antreprenorial bazat pe protejarea naturii, ProPark Fundația pentru arii protejate (Brașov), la nivelul implicării comunităților locale și în proiectarea activităților educaționale și, nu în ultimul rând, Universitatea din Newfoundland (Canada), care va contribui prin cercetare sociologică și facilitarea unei înțelegeri aprofundate a nevoilor și priorităților comunităților locale.

Proiectul se va finaliza în 2023 și vizează 28 de localități din patru județe din regiunea Munților Făgăraș, respectiv Argeș, Brașov, Sibiu și Vâlcea. Dată fiind amploarea lucrărilor, proiectul va fi realizat prin cinci piloni principali cu activități specifice, iar finanțarea obținută va fi de asemenea repartizată în cele cinci direcții.

Înțelegând sensibilitatea și implicațiile subiectului conservării naturii pentru comunitățile locale, inițiatorii proiectului pun accentul pe găsirea unor soluții viabile pentru problemele locuitorilor din zonele vizate. Din bugetul disponibil, 1.500.000 de dolari vor fi dedicați pentru a înțelege nevoile și opiniile oamenilor din zona de interes a proiectului prin înființarea unui cadru de dialog și organizarea de evenimente locale pentru a ajunge la o viziune comună în privința viitorului și protejării Munților Făgăraș.

Pentru a construi o economie locală sustenabilă pe termen lung, 500.000 de dolari vor fi alocați promovării și dezvoltării afacerilor verzi, precum și pregătirii și instruirii micilor afaceriști locali.

Pentru prevenirea conflictelor om - animale sălbatice, îndeosebi cele referitoare la apariția urșilor în localități, vor fi repartizați aproximativ 1.000.000 de dolari, care vor fi folosiți pentru amplasarea de garduri electrice, dotarea unei echipe de intervenție rapidă și eventuale despăgubiri.

Bogăția naturii spectaculoase continuă să întrețină frumusețea Munților Făgăraș, deși multe zone au fost degradate, iar unele specii de animale sunt dispărute de mult timp. Ca răspuns la nevoia urgentă de lucrări de reconstrucție ecologică vor fi investiți 2.000.000 de dolari pentru a reabilita pădurile tăiate și a reface zonele alpine cu bujor de munte, afin și merișor. Mai mult, pădurile de molid artificiale vor fi readuse la starea lor naturală, iar reintroducerea zimbrului și a castorului în sălbăticie vor oferi un plus de bogăție naturii Munților Făgăraș.

Fundația Conservation Carpathia va publica informațiile obținute și materialele realizate în cadrul proiectului: progresul și rezultatele activităților vor fi afișate pe www.carpathia.org, iar materialele tipărite vor fi puse gratuit la dispoziția publicului.

„Endangered Landscapes Programme este echivalentul Ligii Campionilor în domeniul conservării la nivel european și suntem mândri că un proiect românesc a fost unul dintre cele opt selectate de pe întreg continentul. Faptul că proiectul a fost selectat dovedește valoarea inestimabilă a Munților Făgăraș și relevanța inițiativei noastre pe plan mondial“, au declarat Barbara și Christoph Promberger, directorii executivi ai FCC.

ecologicAlte articole in rubrica Dezvoltare durabilă