Reglementări neclare pentru siturile poluate - Dezvoltare durabilă | Ecologic
Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Cititi politica cookies.

Dezvoltare durabilă

Reglementări neclare pentru siturile poluate

11 June 2019 - 04:14 PM Dezvoltare durabilă

Legea nr. 74/2019 privind gestionarea siturilor potențial contaminate și a celor contaminate a fost publicată în Monitorul Oficial din 3 mai a.c.
Potrivit informațiilor de pe legestart.ro, noile reglementări au ca scop protejarea sănătății umane și a mediului de efectele contaminării solului prin reglementarea măsurilor destinate îmbunătățirii calității factorilor de mediu afectați de prezența confirmată a poluanților la niveluri care prezintă un risc semnificativ pentru sănătatea umană și mediu. „Legea prevede că poluatorul are obligația de a suporta costurile de remediere a siturilor contaminate ce fac obiectul unui studiu de fezabilitate și al unui proiect de remediere elaborate după realizarea investigării detaliate și a evaluării riscului. Nu este însă foarte clară împărțirea responsabilității între poluator și deținătorul terenului, în situația în care aceștia ar fi persoane diferite“, arată sursa citată.
Prin noua lege se abrogă atât Hotărârea Guvernului nr. 1403/2007 privind refacerea zonelor în care solul, subsolul și ecosistemele terestre au fost afectate, cât și Hotărârea Guvernului nr. 1408/2007 privind modalitățile de investigare și evaluare a poluării solului și subsolului. Prevederile celor două acte normative abrogate continuă să se aplice însă în situațiile juridice născute sub imperiul lor, dacă a fost demarată aplicarea măsurilor din proiectul de remediere a unui sit contaminat.

Irina TomșaAlte articole in rubrica Dezvoltare durabilă