Parcurile naturale sunt exploatate necugetat - Dezvoltare durabilă | Ecologic
Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Cititi politica cookies.

Dezvoltare durabilă

Parcurile naturale sunt exploatate necugetat

11 June 2019 - 04:20 PM Dezvoltare durabilă

De la începutul anului și până în prezent, Comisia pentru Ocrotirea Monumentelor Naturii (CMN) a Academiei Române a emis avize de recoltări pentru mai multe specii din parcurile naturale în beneficiul a aproximativ 270 de firme, număr considerat „enorm“ de președintele Comisiei, profesorul emerit Vasile Cristea.
Președintele CMN a declarat că „problema în general cu aceste resurse este că firmele care solicită exagerează un pic cu cantitățile. Apoi, sunt firme care achiziționează și exportă materia primă. (...) Plus-valoarea se obține de la produsul finit și nu din materia primă“.
Profesorul a atras atenția asupra pericolelor: „o firmă cere flori și fructe de la o plantă. De la alte plante cere flori, fructe și rădăcini. Or, cred că e logic că dacă iei flori nu mai ai fructe, iar dacă iei rădăcina numărul exemplarelor scade. Trebuie cântărită această decizie. (...) De exemplu, de la ciuboțica cucului se cer foarte mult și flori și rizomi. Când scoți ani în șir acești indivizi ai speciei, se ajunge la un moment dat ca populația să fie prea mică și să nu poată să supraviețuiască. Acum dispare dintr-o mică regiune, apoi în alta“.

ecologicAlte articole in rubrica Dezvoltare durabilă