Conferinţa „Regăseşte România - Parteneriate durabile pentru natură 2019“ - Dezvoltare durabilă | Ecologic
Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Cititi politica cookies.

Dezvoltare durabilă

Conferinţa „Regăseşte România - Parteneriate durabile pentru natură 2019“

12 June 2019 - 06:15 PM Dezvoltare durabilă

Conferinţa „Regăseşte România - Parteneriate durabile pentru natură 2019“În perioada 15 - 17 mai 2019 a avut loc la Poiana Brașov conferința „Regăsește România - Parteneriate durabile pentru natură 2019“ organizată de ProPark - Fundația pentru Arii Protejate, în parteneriat cu Fundația Conservation Carpathia.

Manifestarea a reunit reprezentanți ai instituțiilor statului, din organizații neguvernamentale, din mediul academic și cel de afaceri, foști și actuali administratori ai ariilor protejate și alți actori din domeniu cu preocupări și atribuții legate de ariile protejate ale României.

Tema principală a evenimentului din acest an a fost implicarea prin parteneriate în conservarea naturii, respectiv în managementul ariilor protejate spre beneficiul nostru, al oamenilor. Accentul s-a pus pe necesitatea implicării tuturor actorilor din domeniu, mai ales în contextul actual, în care autoritățile au limitat posibilitățile de participare a societății civile la eforturile de management al ariilor protejate.

În seara de gală au fost prezentate parteneriate de succes între firme și organizații neguvernamentale, cum ar fi parteneriatul încheiat de WWF România cu Lafarge Holcim, cel încheiat de Schubz România - Centrul de educație pentru dezvoltare durabilă cu Schaeffler România, parteneriatul ProPark - Fundația pentru Arii Protejate cu JF Furnir și cele încheiate de Asociația Parcul Natural Văcărești cu numeroase firme ca Enel, La Fântâna, Banca Transilvania, Alpha Bank, Lidl și BCR.

Implicarea individuală a fost încurajată prin lansarea primului program de mentorat pentru natură, în cadrul căruia experți în conservarea naturii și tineri profesioniști vor lucra împreună pe teren, contribuind astfel la formarea noilor generații de specialiști în arii protejate din România.

„Regăsește România“ este o platformă care promovează implicarea în realizarea viziunii pentru sistemul de management al rețelei de arii protejate din România lansată de Coaliția Natura 2000 în septembrie 2018, prima viziune națională integrată pentru ariile protejate din România. Evenimentele organizate sub umbrela „Regăsește România“ sunt destinate dezbaterilor legate de conservarea naturii și găsirii de soluții pentru a avea arii protejate gestionate astfel încât să servească interesul public. În acest an dezbaterile s-au organizat în contextul format în urma intrării în vigoare a Ordonanței de urgență nr. 75/2018 care a dus la eliminarea noțiunii de custode și a îndepărtat numeroase entități, în special organizațiile neguvernamentale de la administrarea ariilor protejate. Majoritatea ariilor protejate a fost preluată în administrarea statului prin Agenția Națională pentru Administrarea Ariilor Naturale Protejate. Această agenție nu dispune în prezent de resurse suficiente pentru a înlocui foștii administratori, nici financiar și nici în privința resurselor umane.

Legea pentru modificarea și completarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 75/2018 a fost declarată neconstituțională și discriminatorie de către Curtea Constituțională a României, dar efectele sale continuă să afecteze direct ariile protejate, care au rămas fără administratori de facto. Ordonanța a dus la desființarea a peste 400 de locuri de muncă și la blocarea finanțărilor europene pentru proiecte destinate conservării naturii.

Evenimentul „Regăsește România“ a reunit în acest an peste 120 de specialiști din diferite sectoare de activitate care au lucrat împreună, realizând un intens schimb de experiențe și propunând soluții pentru managementul ariilor protejate. Dezbaterile au avut în centrul atenției tema implicării diverselor entități și găsirea unor soluții pentru a îmbunătăți contribuția ariilor protejate la dezvoltarea comunităților locale. Alte articole in rubrica Dezvoltare durabilă