Fundaţia Conservation Carpathia oferă ajutor localnicilor din Rucăr - Dezvoltare durabilă | Ecologic
Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Cititi politica cookies.

Dezvoltare durabilă

Fundaţia Conservation Carpathia oferă ajutor localnicilor din Rucăr

09 August 2019 - 04:00 PM Dezvoltare durabilă

RucărÎn data de 5 iulie 2019 o puternică viitură a distrus o parte din orașul Rucăr. Dezastrul a fost unul complet. Casele au fost luate cu totul de viitură și puțin a lipsit ca nenorocirea să ducă și la pierderea de vieți omenești. Fundația Conservation Carpathia le oferă ajutor localnicilor pentru refacerea caselor și pentru remedierea efectelor catastrofei care a lovit localitatea.   ecologic

Tăierea pădurilor din ultimii 20 de ani în zona Rucăr, județul Argeș, alături de schimbările climatice sunt principalele motive pentru care s-a produs dezastrul natural în localitatea argeșeană.

De-a lungul timpului Fundația Conservation Carpathia a tras nenumărate semnale de alarmă în legătură cu potențialele consecințe ale activității forestiere desfășurate în mod iresponsabil în zonă. În contextul actual, Conservation Carpathia ofe-ră sprijin autorităților locale și comunității în remedierea cât mai rapidă a problemelor cauzate de viitură, punând la dispoziție excavatoarele fundației dacă există această nevoie și își manifestă intenția de a ajuta familiile păgubite în refacerea caselor afectate.

Între anii 2004-2011 în zona bazinului superior al Văii Dâmboviței au avut loc tăieri neconforme legislației și reglementărilor silvice, care au dus la dispariția pădurilor pe mai mult de 1.500 hectare de teren forestier pe teritoriul administrativ al Văii Dâmboviței. În apropierea localității Rucăr, în bazinul Râușorului, au fost afectate de tăieri neconforme în trecut aproape 500 hectare de păduri. Efectele exploatărilor forestiere necontrolate pot fi văzute urmărind nivelul aluviunilor din lacul barajului Sătic, județul Argeș: lacul este aproape colmatat, blocat de aluviuni care sunt generate de spălarea pământului fertil de pe versanții Văii Dâmboviței. Fundația Conservation Carpathia a sesizat autoritățile în legătură cu aceste aspecte în nenumărate rânduri încă din anul 2010.

Această organizație non-profit a promovat neîncetat și susține atât o gestionare durabilă a pădurilor care să aibă la bază conservarea resurselor naturale existente și o exploatare responsabilă a acestora, cât și desemnarea unor suprafețe în care pădurile să fie protejate în beneficiul tuturor, al oamenilor și al naturii deopotrivă. Existența unor zone protejate în păduri presupune însă și ca în anumite suprafețe suficient de mari și accesibile resursele pădurii să poată fi exploatate sustenabil în beneficiul oamenilor.

„Conștienți fiind de pericolul generat de zone întinse cu păduri tăiate și în mod ilegal neregenerate prin plantații, unde pădurea se reface într-un ritm scăzut, care devin adesea zone de pășunat intens contrar legii, dar și de tendința generată de schimbările climatice, am inițiat refacerea a peste 700 de hectare de păduri afectate. 600 de hectare zone de reconstrucție ecologică din cele 700 menționate se regăsesc pe teritoriul administrativ al comunei Rucăr. Activitățile de reconstrucție au început timid în anul 2011 și au continuat cu o medie de 100 hectare pe an din 2013. Țelul principal al activităților de reconstrucție ecologică este refacerea pădurilor naturale pentru maximizarea funcțiilor de protecție ale acestora, aer curat, apă curată și constantă, climă moderată și toate celelalte beneficii de care se vor bucura în primul rând locuitorii din Rucăr și de ce nu, musafirii lor, turiștii români și străini care vor aduce un plus de bunăstare necesar zonei. Vor trece însă minim 8-10 ani până când noile păduri vor începe să-și îndeplinească rolul benefic și aproape 100 de ani până vor ajunge la maturitate într-o pădure durabilă care să susțină toate aceste beneficii“, a declarat Mihai Zotta, director tehnic, Fundația Conservation Carpathia. Alte articole in rubrica Dezvoltare durabilă