Ariile naturale protejate reprezintă pilonul dezvoltării comunităţilor locale - Dezvoltare durabilă | Ecologic
Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Cititi politica cookies.

Dezvoltare durabilă

Ariile naturale protejate reprezintă pilonul dezvoltării comunităţilor locale

06 September 2019 - 06:23 PM Dezvoltare durabilă

România este țara cu cele mai diverse condiții biogeografice din Uniunea Europeană, singura pe teritoriul căreia se află cinci regiuni biogeografice în care relieful și clima variate au dus la dezvoltarea unei faune și flore de o diversitate deosebită. Sistemul de arii protejate acoperă 24,83% din suprafața țării și este administrat de Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate. Vă prezentăm în continuare un interviu cu Adi Croitoru, președintele instituției.
 ecologic

ecologic: Vă rugăm să vă faceți o scurtă prezentare pentru cititorii revistei noastre.

Adi Croitoru, președintele Agenției Naționale pentru Arii Naturale Protejate: Am absolvit Facultatea de Inginerie Tehnică din Pitești și programul de masterat din cadrul Facultății de Științe, Ecologia și Protecția Mediului a Universității din Pitești. Experiența mea în domeniul mediului începe din anul 2004; am fost coordonator de comunicare, planuri, programe și proiecte pentru regiunea Sud-Muntenia pe probleme de protecția mediului, director în cadrul Agenției pentru Protecția Mediului Argeș, iar apoi am condus Direcția Biodiversitate din Ministerul Mediului.

ecologic: Din punctul dumneavoastră de vedere, care este rolul ariilor protejate?

Adi Croitoru, președintele Agenției Naționale pentru Arii Naturale Protejate: Ariile naturale reprezintă o comoară națională de o valoare inestimabilă și au un rol vital în conservarea biodiversității, motiv pentru care este imperios necesar ca autoritățile statului cu atribuții în domeniul protecției mediului să asigure o stare de conservare favorabilă speciilor de floră și faună din arealul lor natural, așa cum stipulează și prevederile Comisiei Europene.

ecologic: Ce credeți că este mai important acum pentru România? Dezvoltarea unor proiecte de infrastructură la scară mare sau conservarea și promovarea ariilor protejate?

Adi Croitoru, președintele Agenției Naționale pentru Arii Naturale Protejate: În contextul globalizării, consider că este necesară o îmbinare armonioasă între dezvoltarea proiectelor de infrastructură care să satisfacă nevoile comunităților locale și protejarea ariilor naturale. Pentru a atinge starea de conservare favorabilă, ANANP are obligația de a realiza diverse lucrări și investiții în ariile naturale protejate care să mențină acest statut.

ecologic: Ce rol au ariile protejate în contextul schimbărilor climatice?

Adi Croitoru, președintele Agenției Naționale pentru Arii Naturale Protejate: În contextul schimbărilor climatice, rolul ariilor naturale este de a reduce urmările nefaste generate de variabilitatea climatică prin reducerea emisiilor de gaze nocive și de a oferi protecție împotriva anumitor calamități naturale precum inundații, alunecări de teren, secetă ș.a.

Arie nturală

ecologic: Considerați că angajații ANANP au în prezent capacitatea, experiența și resursele necesare pentru a administra toate ariile protejate din România?

Adi Croitoru, președintele Agenției Naționale pentru Arii Naturale Protejate: Personalul Agenției Naționale pentru Arii Naturale Protejate este compus din experți în domeniul protecției mediului și iubitori ai naturii care dispun de toate resursele necesare administrării unitare a ariilor naturale protejate.

ecologic: Pe de altă parte există ONG- uri care au experiență în domeniu în urma unor activități desfășurate în ultimii 15 ani. Vă gândiți să folosiți această experiență, să colaborați cu aceste ONG-uri? Sau ele sunt eliminate total din sistemul de conservare a ariilor protejate?

Adi Croitoru, președintele Agenției Naționale pentru Arii Naturale Protejate: Rolul instituției noastre nu este de a elimina, ci de a colabora în vederea construirii. În acest sens, încheiem acorduri de colaborare și contracte de parteneriat cu entități publice și private, iar recent am lansat un apel privind intenția de recrutare a voluntarilor în scopul asigurării armoniei între om și natură.

ecologic: Care sunt acțiunile prioritare ale Agenției Naționale pentru Arii Naturale Protejate?

Adi Croitoru, președintele Agenției Naționale pentru Arii Naturale Protejate: Acțiunile prioritare necesare pentru conservarea și protejarea capitalul natural, consolidarea rezilienței ecologice, folosirea eficientă a resurselor naturale, protejarea sănătății și bunăstării oamenilor sunt orientate pe echilibru, lege, inovație și capital.

Am demarat realizarea unei analize urgente la nivelul ariilor naturale protejate care să urmărească managementul, monitorizarea, evaluarea de stare a resurselor naturale (ape, fondul silvic, flora, fauna), serviciile ecosistemice, alocarea de fonduri structurale și fonduri de mediu, poluarea, gestionarea deșeurilor și alte activități cu impact semnificativ.

Arie nturală

Intenționăm să consolidăm cadrul fundamental legislativ de mediu pentru ariile naturale protejate prin integrarea conceptelor și inițiativelor legislative de mediu în legislația din alte domenii cum ar fi politica regională, agricultura, pescuitul, energia, cultura, educația și transporturile.

În ceea ce privește inovația suntem conștienți de necesitatea realizării unui cadru partenerial cu autoritățile locale pentru investiții curate, care să susțină competitivitatea și dezvoltarea în România a unei economii circulare care să contribuie la reducerea consumului de resurse și la crearea de noi locuri de muncă.
Patrimoniul natural, considerat esență a civilizației, având la bază biodiversitatea, împreună cu cea mai de preț bogăție a unei țări, capitalul uman, implică o dezvoltare a ANANP pe direcția identificării celor mai bune practici parteneriale în scopul administrării ariilor naturale protejate, asociată cu nivelul profesional ridicat al personalului angajat în managementul ariilor naturale protejate.

În viitorul apropiat instituția noastră va demara o campanie națională de informare și conștientizare a populației privind speciile și habitatele protejate de pe teritoriul țării, atât din ariile naturale, cât și din afara acestora.

ecologic: Care sunt prioritățile Agenției în relațiile cu autoritățile publice locale?

Adi Croitoru, președintele Agenției Naționale pentru Arii Naturale Protejate: Ariile naturale protejate reprezintă pilonul dezvoltării comunităților locale. Printre obiectivele Agenției se numără și certificarea produselor ce provin din ariile naturale protejate, de la producători locali, iar câștigurile vor fi direcționate către comunitățile locale, contribuind la dezvoltarea acestor zone. 

Arie nturalăAlte articole in rubrica Dezvoltare durabilă