Taxe pentru DEEE din ianuarie 2020 - Dezvoltare durabilă | Ecologic
Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Cititi politica cookies.

Dezvoltare durabilă

Taxe pentru DEEE din ianuarie 2020

14 November 2019 - 02:20 PM Dezvoltare durabilă

De la 1 ianuarie 2020 agenții economici care introduc pe piața românească echipamente electrice și electronice (EEE) vor trebui să plătească o contribuție de 4 lei per kilogram (20 lei în cazul lămpilor) pentru diferența între cantitățile de deșeuri de echipamente electrice și electronice (DEEE) stabilite ca obligații anuale de colectare (45%) și cantitățile efectiv colectate. Obiectivul de 45% colectare a DEEE-urilor aferent perioadei 2017-2020 urmează să fie majorat la 65% din 2021.
În vederea introducerii pe piață a EEE-urilor, producătorii au obligația de a se înscrie la Agenția Națională pentru Protecția Mediului în Registrul producătorilor de echipamente electrice și electronice pentru a primi un număr de înregistrare care să fie comunicat rețelelor comerciale prin care sunt vândute echipamentele. De la 1 ianuarie 2020, producătorii vor fi obligați să se înscrie și online în Registrul național al producătorilor de EEE-uri.
La începutul anului 2019, ca urmare a constatării neconformităților în gestionarea deșeurilor electrice și electronice, Comisia Europeană a transmis României o scrisoare de notificare, acesta fiind primul pas pentru o eventuală declanșare a procedurii de infringement. Dacă România nu ia măsuri de remediere a situației, Comisia Europeană poate decide să sesizeze Curtea Europeană de Justiție, care să impună țării noastre sancțiuni financiare semnificative.

Irina TomșaAlte articole in rubrica Dezvoltare durabilă