Consultare publică pe tema traficului cu specii sălbatice de faună și floră - Eco-life | Ecologic
Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Cititi politica cookies.

Eco-life

Consultare publică pe tema traficului cu specii sălbatice de faună și floră

12 March 2014 - 01:16 PM Eco-life

Specie protejatăComisia a lansat o consultare publică cu privire la modul în care UE poate fi mai eficace în combaterea traficului cu specii sălbatice. Aceasta vine ca răspuns la recenta creștere la nivel global a braconajului și a comerțului ilegal cu specii sălbatice, care se află în prezent la niveluri fără precedent pentru unele specii.

În 2013 în Africa de Sud au fost braconați peste 1.000 de rinoceri, în comparație cu 13 în 2007, iar cornul de rinocer este acum mai valoros decât aurul. UE este o piață de destinație majoră și un important punct de tranzit pentru produsele ilegale din specii sălbatice, iar crima organizată joacă un rol din ce în ce mai substanțial în acest domeniu.

Comisarul pentru mediu, Janez Potočnik, a declarat: „Traficul cu specii sălbatice are un impact puternic asupra biodiversității și este nevoie să găsim mijloace de acțiune mai eficace. Această consultare este un prim pas către ceea ce sper că va constitui o schimbare majoră în abordarea noastră“.

Legat de acest subiect Cecilia Malmström, comisar pentru afaceri interne, a declarat: „Traficul cu specii sălbatice creează profituri însemnate pentru grupurile infracționale organizate internațional. Comunicarea pe care o adoptăm astăzi stabilește modul în care toate părțile interesate pot colabora pentru a combate această infracțiune, într-un mod cât mai eficient“.

În ultimul deceniu, UE s-a implicat activ în lupta împotriva comerțului ilegal cu specii sălbatice, adoptând norme comerciale stricte pentru speciile pe cale de dispariție și sprijinind pe scară largă eforturile depuse de țările în curs de dezvoltare pentru combaterea traficului cu specii sălbatice. În ultimii 30 de ani, UE a alocat peste 500 de milioane euro pentru conservarea biodiversității în Africa, având un portofoliu de proiecte aflate în derulare în valoare de aproximativ 160 de milioane euro.

Infracțiunile împotriva speciilor sălbatice sunt foarte lucrative, iar cazurile de urmărire penală împotriva acestora sunt rare. Creș-terea cererii de produse ilegale are consecințe devastatoare pentru o serie de specii care sunt deja amenințate. Amploarea crescută a problemei a ridicat întrebări cu privire la modul în care UE poate fi mai eficace în combaterea traficului cu specii sălbatice. Prin urmare, Comisia este interesată să afle opinia cetățenilor în legătură cu zece aspecte referitoare la traficul cu specii sălbatice, printre care se numără caracterul adecvat al cadrului actual, instrumentele care ar putea consolida eforturile existente pentru combaterea fenomenului, modul în care UE, în special, își poate aduce contribuția, îmbunătățind cunoștințele și datele de care dispune, precum și posibilitatea unor sancțiuni mai severe.

Rezultatele acestei consultări și ale conferinței care va avea loc la data de 10 aprilie 2014 vor contribui la revizuirea politicilor și a măsurilor UE existente în acest domeniu, cu scopul de a ajuta UE să îndeplinească un rol mai eficace în rezolvarea problemei.

Traficul cu specii sălbatice (comerțul transfrontalier ilegal cu resurse biologice capturate din sălbăticie, inclusiv comerțul cu cherestea și specii marine) nu este un fenomen nou, dar amploarea, natura și impactul acestuia s-au schimbat considerabil în ultimii ani.

Numărul de elefanți africani uciși ilegal s-a dublat în ultimii zece ani, 22.000 de elefanți fiind braconați în anul 2012; braconajul rinocerilor s-a intensificat în Africa de Sud, prețul cornului de rinocer fiind de 40.000 euro/kilogram, iar, în prezent, braconajul este cauza a 78% din cazurile de moarte a tigrilor de Sumatra. Oasele de tigru se vând cu 900 euro/kilogram.

ecologicAlte articole in rubrica Eco-life