România poate crea peste 30.000 de locuri de muncă în managementul deşeurilor - Eco-life | Ecologic
Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Cititi politica cookies.

Eco-life

România poate crea peste 30.000 de locuri de muncă în managementul deşeurilor

08 May 2014 - 02:21 PM Eco-life

Participanţi la evenimentAsociația Planeta Verde în parteneriat cu Asociația Română de Mediu și Rețeaua Europeană a Profesioniștilor de Mediu a organizat o dezbatere privind sistemul de management integrat al deșeurilor. Conferinţa intitulată „Societatea Europeană a Reciclării - Resurse naturale şi managementul deșeurilor“ a reunit în cele două zile de dezbatere peste 250 de participanţi din diferite domenii, precum autorităţi publice, operatori de salubritate, companii de preluare a responsabilităţii şi ONG-uri.

Conferinţa a beneficiat în deschidere de mesajul comisarul european pentru mediu, Janez Potočnik care a analizat piaţa românească a deşeurilor şi provocările acesteia pentru următorii ani. Astfel, Janez Potočnik a declarat cu această ocazie că România ar putea crea peste 30.000 de noi locuri de muncă în acest sector, dacă ar implementa în totalitate legislația europeană privind managementul deșeurilor.

„În Europa de astăzi deșeurile au încetat să mai fie deșeuri. Acestea reprezintă resurse care generează profit și locuri de muncă în Uniunea Europeană. România trebuie să urmeze exemplul altor state membre. Dacă legislaţia europeană ar fi implementată în România s-ar crea peste 30.000 de locuri de muncă“, a spus Potočnik.

La rândul său, referindu-se la situaţia mondială a managementului deşeurilor, Herman Koller, director executiv ISWA, a declarat că „un lucru crucial este că jumătate din populaţie nu beneficiază de niciun serviciu de salubritate. Acest aspect este în responsabilitatea sectorului public, a guvernelor care au obligaţia de a oferi consumatorilor orice fel de servicii astfel încât aceştia să scape de deşeuri. Fără aceste oportunităţi, ce ar trebui să facă cele peste 3,5 miliarde de oameni ca-re nu au acces la nici un serviciu de salubritate?“

În cadrul conferinţei au mai luat cuvântul şi Ştefania Miranda, Entsorga Italia SA; Frank A. Swartjes, PhD, manager de proiect Institutul Național pentru Sănătate Publică și Mediu (RIVM), Olanda; Valentin Simion, AM POS Mediu; Kristof de Smet, președinte ENEP şi Simon Pascoe, ofiţer de proiecte, ENEP; Geanina Neacşu,  SC GreenTech SA şi Marius Costache SC GreenWEEE SA, parte a Green Group, Thiery Davy, Banca Mondială.

La dezbatere a fost prezent şi ministrul Mediului din Republica Moldova, Gheorghe Șalaru, care a menţionat cu această ocazie că: „Actualul sistem autohton de gestionare a deşeurilor este departe de cel european. Gestionarea deşeurilor reprezintă una dintre problemele importante cu care se confruntă Republica Moldova în activităţile de protecţie a mediului. În prezent, problema deşeurilor se manifestă, tot mai acut, din cauza creşterii cantităţii şi diversităţii acestora, precum şi a impactul lor negativ, tot mai pronunţat, asupra mediului înconjurător. În ţară se colectează separat şi se reciclează cantităţi infime de deşeuri şi ca rezultat peste 90% dintre acestea sunt depozitate. Lipsesc schemele privind răspunderea poluatorilor, taxele pentru depozitare nu sunt practicate, autorităţile publice locale nu au surse de informare, conştientizare şi educaţie a publicului etc.“.

Discuţiile au trezit un real interes

Totodată, discuţiile din cadrul conferinţei au punctat aspecte importante privind cooperarea companiilor implicate în managementul deşeurilor cu autorităţile locale. Acestea au susţinut că România are nevoie de un demers conjugat între companii şi administratorii locali pentru a obţine progrese semnificative în acest domeniu.

Potrivit directorului  Direcţiei Utilităţi Publice PMB, Magdalena Iuga, cantităţile de deşeuri colectate separat şi valorificate anul trecut în Bucureşti au fost: metale - 22.655 tone, hârtie şi carton - 14.802 tone, plastic – 4.433 tone, sticlă - 97.549 tone, acumulatori - 219 tone, metale neferoase - 795 tone, anvelope - 7 tone, DEEE - 86 tone, lemn - 1.215 tone, vegetale compostate - 16.000 tone, colectate separat în depozite ecologice - 10.872 tone. Prin urmare, totalul cantităţilor colectate şi valorificate a atins nivelul de 91.378 tone. Cât priveşte infrastructura de colectare, directorul Direcţiei Utilităţi Publice din Primăria Municipiului Bucureşti, Magdalena Iuga a mai specificat că: „În Municipiul Bucureşti sunt 431 de locaţii în care au fost amplasate containere de 1,1 mc, 54 de locaţii cu containere de 1,2 mc, 376 de locaţii cu containere de 2,5 mc şi 113 locaţii în care au fost amplasate containere de 3 mc“.

Un alt subiect dezbătut a fost acela al atingerii ţintelor legislative în domeniu, pe diferite tipuri de deşeuri. Astfel, Roxana Şunică, director marketing la Recolamp, a punctat că: „În medie un bec în România cântăreşte 0,097 kg. Până la acest studiu, Recolamp a utilizat un studiu prin care un bec cântărea 162 gr. Aşadar, greutatea reală a echipamentelor care se pun astăzi pe piaţă este cu mult mai mică şi s-ar putea ca acea ţintă de 4 kg pe cap de locuitor pentru echipamente electrice şi electronice să fie mult prea ambiţioasă, pentru că nu există deşeuri atât de grele în România“.

Printre principalele aşteptări ale mediului privat din acest sector, enunţate în cadrul celor două zile de dezbateri, au fost menţionate: implementarea taxei  de depozitare, existenţa unei  trasabilităţi  şi  a unei transparenţe mai mari, controale intensificate ale Gărzii de Mediu, implementarea unei strategii conjugate de educaţie a populaţiei printr-un parteneriat activ între Ministerul Educaţiei Naţionale şi Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice.

Asociaţia PLANETA VERDE este un ONG care vizează înainte de toate crearea unui echilibru natural şi militează pentru acţiuni şi politici care să susţină conceptul dezvoltării durabile.

Conferinţa a fost  susţinută de SC Apa Nova SA, SC Intersemat SA, GREEN GROUP: GREENWEEE INTERNATIONAL SA, GREENTECH SA, GREENFIBER INTERNATIONAL SA; Alucro, Asociaţia Environ, Cirom, SC Global Innovation Solution SA, EuroExpo.

Asociaţia Planeta VerdeAlte articole in rubrica Eco-life