Programe județene de gestionare corectă a deşeurilor de echipamente electronice prin implicarea autorităților locale - Eco-life | Ecologic
Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Cititi politica cookies.

Eco-life

Programe județene de gestionare corectă a deşeurilor de echipamente electronice prin implicarea autorităților locale

10 September 2014 - 02:28 PM Eco-life

Programe judeţeneAgenția Națională pentru Protecția Mediului împreună cu ECOTIC au demarat în data de 22 iulie 2014, programul „PRACTICI ȘI EXPERIENȚE ÎN DOMENIUL COLECTĂRII SELECTIVE A DEȘEURILOR DE ECHIPAMENTE ELECTRICE ȘI ELECTRONICE (DEEE)“.

Acest program se adresează primăriilor și operatorilor de salubritate care acționează la nivelul județelor din țară. Programul face parte din proiectul Caravana ECOTIC Life +, co-finanțat prin instrumentul Life al Uniunii Europene.

În acest an sunt programate şase astfel de seminarii în tot atâtea județe din țară. Organizatorii își propun să aducă în prim plan problema gestionării deșeurilor de echipamente electronice, să identifice și să aplice cele mai bune metode de colectare și reciclare a acestora.

În cadrul programului, primăriile și operatorii de salubritate din județ au ocazia să valorifice experiența de peste 8 ani a Asociației ECOTIC în organizarea sistemului național de gestionare a DEEE. Schimbul de experiență a participanților în cadrul acestui program va permite autorităților administrației publice locale din județ să poată proiecta și aplica cele mai bune soluții de colectare a DEEE de la populație, agenți economici, instituții publice.

Programul cuprinde, într-o primă etapă, desfășurarea unei întâlniri de lucru la sediul Agenției pentru Protecția Mediului din județ. Această întâlnire reunește toate părțile implicate în gestionarea corectă a acestui flux de deșeuri. Conform HG nr. 1037/2010 privind deșeurile de echipamente electrice și electronice, în vederea realizării unei rate medii de colectare selectivă la nivel național de cel puțin 4 kg/locuitor/an.

Cea de-a doua etapă a programului „Practici și experiențe în domeniul colectării selective a deșeurilor de echipamente electrice și electronice (DEEE)“ presupune organizarea în mod voluntar de către primăriile și operatorii de salubritate din județ a unor acțiuni specifice, respectiv: analize statistice privind DEEE din gospodării sau sediile agenților economici, instituțiilor publice, înființarea de puncte de colectare a DEEE pentru populație, organizarea de programe de colectare de la populație.

Agenția pentru Protecția Mediului din fiecare județ - gazdă a proiectului, în baza parteneriatului încheiat cu ECOTIC, va monitoriza aceste activități pe toată durata desfășurării lor.

Prima etapă a programului este realizată prin contribuția instrumentului financiar LIFE al Uniunii Europene, fiind inclusă în proiectul denumit Caravana ECOTIC Life +.

Primul eveniment a avut loc în data de 22 iulie 2014 la Slatina, cu sprijinul Agenției pentru Protecția Mediului Olt. Întâlnirea desfășurată a fost un real succes, fiind prezenți la seminar reprezentanții a peste 20 primării și operatori de salubritate din județul Olt. Activitățile din acest județ au intrat deja în cea de-a doua etapă a programului. Cel de-al doilea eveniment a avut loc la Brăila, în data de 27 august 2014.

  ecologicAlte articole in rubrica Eco-life