Redu Amprenta de Carbon - Primul pas în lupta împotriva încălzirii globale - Eco-life | Ecologic
Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Cititi politica cookies.

Eco-life

Redu Amprenta de Carbon - Primul pas în lupta împotriva încălzirii globale

13 November 2014 - 03:36 PM Eco-life

Redu amprenta de carbon!„Redu Amprenta de Carbon“, primul proiect comun de creștere a nivelului de conștientizare a efectelor schimbărilor climatice este o provocare lansată de Asociația Environ și Ambasada Germaniei tuturor românilor care trebuie să înțeleagă că fenomenul de încălzire globală nu este doar o amenințare, ci o certitudine pe care trebuie să fim pregătiți să o combatem.

Actualitatea schimbărilor climatice și nevoia imperativă de măsuri urgente au constituit principalele subiecte de discuție în cadrul Summitului Climatic ONU care a avut loc în septembrie la New York, unde președintele Uniunii Europene, Jose Manuel Barrosso a reafirmat poziția Europei în fruntea eforturilor de combatere a schimbărilor climatice, care este însă o responsabilitate a tuturor: guverne, stakeholderi, oameni de afaceri, instituții financiare și societatea civilă. Același punct de vedere a fost susținut de către actorul american Leonardo DiCaprio, numit mesagerul ONU pentru climă, care a declarat că „modul în care vom aborda problema schimbărilor climatice în următorii ani va influența în mod decisiv soarta umanității și a planetei“.

Redu amprenta de carbon!În contextul unei luni dedicate activităților pe tema schimbărilor climatice, pe data de 12 septembrie 2014, Parcul Herăstrău din București a găzduit preț de câteva ore, în cadrul evenimentului de lansare a campaniei „Redu Amprenta de Carbon - Decalogul luptei împotriva schimbărilor climatice“, personalități marcante din diplomația internațională, precum Excelența Sa, Domnul Ambasador al Republicii Federale Germania, Werner Hans Lauk, Excelența Sa, Domnul Ambasador al Marii Britanii, Paul Brummel, reprezentantul special al Ministerului de Externe Britanic pe problema schimbărilor climatice, Sir David King, cărora li s-au alăturat Attila Korodi, ministrul Mediului și Schimbărilor Climatice, Andrei Orban, președintele Asociației Environ și Călin Goia, solistul trupei Voltaj, ambasador de imagine al campaniei. Împreună, toți au încercat să transmită printr-o voce comună un mesaj de aliere împotriva schimbărilor climatice și să încurajeze un comportament responsabil față de mediu, la nivel individual, astfel încât fiecare persoană să devină conștientă de puterea propriei contribuții la reducerea emisiilor de dioxid de carbon, unele dintre cele mai frecvente gaze cu efect de seră care reprezintă cauza principală a încălzirii globale.

Reducerea amprentei personale de carbon, adică a efectului pe care o persoană îl are asupra climei, ținând cont de totalul emisiilor de gaze cu efect de seră pe care le poate produce în urma activităților sale uzuale, măsurate în CO2, reprezintă primul și totodată cel mai simplu pas pe care fiecare dintre noi îl poate realiza în lupta împotriva schimbărilor climatice.

Pe pagina oficială a campaniei, www. sosclima.ro, pe lângă informații despre politicile europene privind combaterea schimbărilor climatice, aspecte referitoare la cauzele care determină creșterea temperaturii medii anuale și efectele pe care încălzirea globală le generează și sfaturi privind adoptarea unui comportament ecologic, este disponibilă o aplicație de măsurare a emisiilor de CO2, calculate pe baza activităților cotidiene și a obiceiurilor de consum.

În plus, toți cei care se înscriu în zona de competiție și trimit propuneri de proiecte inovative de reducere a amprentei de carbon sau alte sfaturi practice decât cele deja existente pe site, pot fi premiați la finalul campanii cu biciclete pentru plimbări cu zero emisii.

Încă de la lansarea campaniei, pagina web este permanent actualizată cu informații referitoare la cele mai recente studii și cercetări în domeniul schimbărilor climatice, precum și a planurilor de prevenire a creșterii temperaturii medii globale cu mai mult de 2 grade Celsius față de epoca preindustrială.

De asemenea, la secțiunea cool stuff de pe site, vizitatorii online pot afla curiozități interesante precum legătura dintre depresie și schimbări climatice, pot citi noutăți despre vedetele implicate în campanii de prevenire a încălzirii globale și pot testa cele mai noi aplicații din domeniul eco, precum cea de măsurare a nivelului de poluare fonică.

În același timp, pagina dedicată proiectului pe rețeaua de socializare Facebook a evoluat rapid, numărul de fani crescând considerabil, astfel încât în doar o lună de la lansarea campaniei s-a dezvoltat o adevărată comunitate a oamenilor care împărtășesc aceeași viziune de implicare activă în campanii de conștientizare care au drept obiectiv protejarea planetei.

O lecţie de ciclismProiectul „Redu Amprenta de Carbon“ inițiat în parteneriat de Asociația Environ și Ambasada Germaniei, cu sprijinul Ambasadei Marii Britanii, se derulează în perioada septembrie - decembrie 2014, iar reprezentanți ai organizato- rilor vor merge în zeci de școli din țară pentru a distribui gratuit broșura „Decalogul luptei împotriva schimbărilor climatice“ și pentru a le vorbi elevilor despre importanța acțiunii imediate pentru protejarea mediului înconjurător. De asemenea, în curând va fi lansată o platformă online de training pentru profesori cu scopul furnizării de informații destinate susținerii orelor de educație ecologică și de pregătire pentru contracararea schimbărilor climatice.

Mai multe informații despre proiect sunt disponibile pe pagina oficială www. sosclima.ro, precum și pe pagina de Facebook, www.facebook.com/climasos.

ecologicAlte articole in rubrica Eco-life