„Fluturele“ înregistrat pe radar s-a dovedit a fi... un stol imens de fluturi! - Eco-life | Ecologic
Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Cititi politica cookies.

Eco-life

„Fluturele“ înregistrat pe radar s-a dovedit a fi... un stol imens de fluturi!

14 November 2014 - 02:46 PM Eco-life

Flure MonarhUna dintre cele mai mari migraţii anuale din lume s-a declanşat în Statele Unite, în luna septembrie. Şi ca o glumă a naturii, radarele au înregistrat „norul“ exact sub forma  vieţuitoarelor care l-au format!

Pentru că este un fenomen deosebit de spectaculos, oamenii de ştiinţă, dar şi cetăţenii obişnuiţi urmăresc migraţia anuală a fluturilor Monarh care se desfăşoară în America de Nord şi Centrală pe distanţe de mii de kilometri. În perioada septembrie-noiembrie, stoluri de sute de milioane de fluturi îşi încep deplasarea din nord-estul Statelor Unite spre sudul Mexicului, iar în perioada martie-iunie urmaşii migratorilor din toamnă (stră-stră-nepoţii lor mai exact) se reîntorc în Statele Unite.

În această toamnă, oamenii de ştiinţă care urmăresc an de an migraţia frumoşilor înaripaţi coloraţi au rămas surprinşi atunci când pe radare un uriaş nor format din multe milioane de fluturi a luat forma unui... fluture!

În ultimii ani, declinul populaţiilor de fluturi Monarh (Danaus plexippus) tinde să devină un simbol al degradării ecosistemelor naturale. În fiecare an, toamna, sute de milioane de fluturi părăsesc suprafeţele obişnuite din nord-estul Statelor Unite unde se hrănesc şi se deplasează circa 5000 de km într-o zonă restrânsă din Mexic şi a cărei suprafaţă scade din ce în ce mai mult an de an. Spre exemplu, între 1994 şi 2003, coloniile de fluturi poposeau pe o suprafaţă medie de circa 22 de acri (10 acri reprezintă circa 4 hectare). Această suprafaţă s-a redus între 2003 şi 2013 la numai 12 acri, iar observaţiile făcute în luna martie 2013 au consemnat reducerea acestei suprafeţe la numai 2,9 acri.

Imaginile surprinse de radarul din St. Louis al Serviciului Meteorologic Naţional american în septembrie a.c.

Cu ani în urmă, migraţia fluturilor constituia o adevărată minune a lumii, atât prin numărul extrem de mare de exemplare, cât şi prin distanţa deosebit de mare pe care avea loc. Principala cauză a scăderii îngrijorătoare a numărului de fluturi Monarch o constituie distrugerea sursei principale de hrană a lor: plantele cunoscute sub denumirea populară de „iarba fiarelor“ (Asclepias syriaca).

Fiind la curent cu declinul major al populaţiilor de fluturi migratori, angajaţii radarului din Saint Louis al Serviciului Meteorologic Naţional american nu se aşteptau, la sfârşitul lunii septembrie a.c., să înregistreze vreo activitate neobişnuită. Au constatat însă că pe ecrane le-a apărut o formă neobişnuită de fluture, în continuă deplasare şi modificare. Acesta a fost un semnal încurajator pentru biologi că s-ar fi putut produce o stopare a fenomenului de declin al populaţiilor de fluturi.

Aceste insecte frumos colorate constituie la rândul lor sursa de hrană a multor specii de păsări.

Dacă în călătoria spre sud există exemplare care reuşesc să parcurgă întregul drum până în Mexic, migraţia de primăvară este realizată din trei generaţii care nu supravieţuiesc decât câteva săptămâni fiecare, asigurând astfel o importantă sursă de hrană la rândul lor în cadrul ecosistemului.

Fenomenul înregistrat de radarul meteorologic din St. Louis s-a produs la numai o lună după realizarea unei petiţii publice care a avut ca solicitare înscrierea fluturilor Monarh în „Endangered Species Act“, lista oficială cu speciile ocrotite aflate în pericol de dispariţie în Statele Unite.   Alte articole in rubrica Eco-life