Startul oficial al caravanei ECOTIC LIFE - Eco-life | Ecologic
Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Cititi politica cookies.

Eco-life

Startul oficial al caravanei ECOTIC LIFE

21 December 2014 - 12:34 PM Eco-life

Caravana EcoticÎn data de 12 noiembrie a.c., Caravana ECOTIC LIFE a fost inaugurată oficial în București, în Piața Alba Iulia, în prezența autorităților de mediu, a partenerilor și a reprezentaților mass-media.

În luna iunie a acestui an, ECOTIC a primit din partea Comisiei Europene aprobarea co-finanțării prin instrumentul LIFE al Uniunii Europene a proiectului pentru conștientizarea populației privind reciclarea corectă a deșeurilor de echipamente electrice și electronice. Proiectul se va desfășura în perioada noiembrie 2014 - iunie 2016, sub denumirea „CARAVANA ECOTIC LIFE“.

Componenta centrală a Caravanei este o expoziție mobilă în care sunt expuse 10 tipuri diferite de echipamente electrice și electronice descompuse, evidențiindu-se în scop educativ componentele acestor deșeuri.

Caravana ECOTIC este proiectul de conștientizare menit să contribuie la schimbarea atitudinii celor mici, precum și a adulților cu privire la protejarea mediului înconjurător și valorificarea resurselor, în special față de deșeurile de echipamente electrice și electronice.

Prezentă la inaugurarea Caravanei ECOTIC, Anne Marie Jugănaru, secretar de stat în cadrul Ministerului Mediului și Schimbărilor Climatice, a declarat: „Ministerul Mediului și Schimbărilor Climatice acordă o importanță majoră acțiunilor de conștientizare a ceea ce înseamnă beneficiile reciclării și atrage atenția asupra efectelor negative ale substanțelor periculoase conținute în deșeurile echipamente electrice și electronice. Combaterea acestor efecte reprezintă și motivul pentru care Ministerul Mediului și Schimbărilor Climatice este aproape de a finaliza un nou proiect de Hotărâre de Guvern privind deșeurile de echipamente electrice și electronice“.

Caravana Ecotic

„CARAVANA ECOTIC LIFE“ va implica activ începând din această săptămână cel puțin 150 de școli din întreaga țară, prin desfășurarea unor ore de eco-educație, concursuri pe teme ecologice, precum și prin colectarea efectivă a acestor tipuri de deșeuri.

De asemenea, Caravana va avea un itinerar care va cuprinde 30 de piețe publice din țară, unde publicul larg va fi invitat să viziteze Caravana și să facă cunoștință cu universul reciclării deșeurilor de echipamentele electrice și electronice.

Explicațiile, filmele și jocurile care se regăsesc în această Caravană au ca scop educativ determinarea celor care o vor vizita să acționeze corect în ceea ce privește reciclarea deșeurilor de echipamente electrice și electronice, punând accent pe beneficiile reciclării, dar și efectele negative pentru sănătate și mediu ale substanțelor periculoase conținute în DEEE.

Pe lângă elevi, profesori și publicul larg, un alt segment de public vizat de acest proiect de anvergură este reprezentat de autoritățile locale. 10 seminarii vor fi organizate în 10 centre din țară, unde, alături de autoritățile locale se vor dezbate aspecte legislative, precum și problemele cu care România se confruntă în ceea ce privește rata de colectare și cea de conștientizare a periculozității DEEE la nivel național.

„Caravana ECOTIC Life, un proiect cu finanțare europeană, este o continuare a activităților de conștientizare derulate de noi în ultimii ani în direcția conștientizării mizei ecologice și economice a reciclării deșeurilor electrice și electronice. Suntem convinși că această amplă campanie de conștientizare la nivel națio-nal va reprezenta un mijloc activ de informare și educare a populației în spiritul grijii față de mediul înconjurător și față de valorificarea eficientă a resurselor“, a declarat Valentin Negoiță, președintele Asociaţiei ECOTIC.

Pentru detalii și pentru a verifica traseul Caravanei, accesați www.caravanaecotic.ro şi www.ecotic.ro.

Partenerii proiectului sunt: Samsung România, Dedeman, Vlamir, GreenWEEE, LikeIT, ECOTIC BAT.

Proiectul este susținut de Ministerul Mediului și Schimbărilor Climatice, Garda Națională de Mediu, Asociația Națională pentru Protecția Consumatorilor și Promovarea Programelor și Strategiilor din România, Asociația Municipiilor din România, Junior Achievement România, Asociația Producătorilor și Distribuitorilor de Echipamente de Tehnologia Informației și Comunicațiilor.

Iniţiatorul proiectului

Asociația  ECOTIC este  o  organizație  non-profit  înființată  de  producătorii  și importatorii  de  echipamente  electrice  și  electronice  pentru  a  prelua  și  duce  la  îndeplinirea responsabilităților acestora privind colectarea, reciclarea, valorificarea și eliminarea nepoluantă a deșeurilor de echipamente electrice și electronice (DEEE). Aceasta acţionează în nu- mele a peste 400 de producători printre care: Samsung, HP, IBM, Metro, Altex, Romtelecom, Dedeman și mulți alții.

Viziunea Asociației ECOTIC este de a crea o comunitate care conștientizează problema deșeurilor, care participă activ la colectarea și reciclarea corectă a de-șeurilor electrice și electronice, dar și a deșeurilor de baterii portabile și acumulatori (DBA), totul pentru un mediu curat.

De-a lungul anilor, Asociaţia fost implicată în numeroase proiecte naționale și locale de colectare și conștientizare, inclusiv proiectul Marea Debarasare inițiat de Ministerul Mediului în anul 2008. ECOTIC este activă și la nivelul școlilor și implicit la nivelul comunităților atât din rural, cât și urban din țară, derulând anual programe de conștientizare și stimulare a colectării corecte sub egida Ministerului Mediului și Schimbărilor Climatice, precum: „Vreau o Românie mai curată!“, „ECO Educația“, „Gala premiilor pentru un mediu curat“.

Peste 130 de campanii de colectare și conștientizare dezvoltate la nivelul țării, de la înființarea asociației până în prezent, au purtat semnătura ECOTIC.

În colaborare cu autoritățile locale, în cei 8 ani de activitate, asociaţia a desfășurat campanii de colectare pe tot teritoriul României, în orașe ca Bacău, Cluj-Napoca, Iași, Botoșani. Mecanismul campaniilor a urmărit întotdeauna atât latura de conștientizare DEEE, reprezentată prin activități de informare (distribuire pliante, spot-uri radio), cât și latura de colectare DEEE susținută de amplasarea punctelor de colectare temporare semnalizate corespunzător.

În concordanță cu viziunea și din dorința de a forma viitori adulți responsabili în ceea ce privește reciclarea DEEE, ECOTIC a dezvoltat proiecte dedicate exclusiv elevilor. Rezultatele anului 2013, în ceea ce privește implicarea școlilor, vorbesc de la sine: 250 de unități de învățământ și 7200 de școlari şi preșcolari implicați în proiectele dezvoltate de ECOTIC și peste 430 de ore de eco educație susținute în școli.

ecologic

Caravana Ecotic
Alte articole in rubrica Eco-life