O zi dedicată vidrelor descoperite în Parcul Natural Văcăreşti - Eco-life | Ecologic
Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Cititi politica cookies.

Eco-life

O zi dedicată vidrelor descoperite în Parcul Natural Văcăreşti

13 March 2015 - 04:45 PM Eco-life

Parcul Natural VăcăreștiParcul Natural Văcărești, veritabilă zonă umedă situată în sudul Bucureștiului, adăpostește, pe lângă numeroase specii de păsări, reptile, amfibieni și vegetație specifică, unul dintre cele mai valoroase mamifere din România: vidra (Litra Lutra), specie ocrotită atât de legislația românească cât și de cea internațională.

Asociația Parcul Natural Văcărești a dedicat Ziua Internațională a Zonelor Umede, sărbătorită pe data de 02 februarie 2015, acestei minunate specii care supraviețuiește la Văcărești. Totodată, atrage atenția autorităților române că au obligația legală de a proteja această specie și de a-i asigura condiții optime de conservare.

În Parcul Natural Văcărești, vidra a fost fotografiată prima oară în anul 2013, în luna martie. O serie de fotografii realizate noaptea atestă prezența în Văcărești a unei familii de vidre alcătuită din doi adulți și trei pui.

Astfel, prezența vidrei la Văcărești reclamă instituirea de urgență a regimului de protecție în zonă. Normele de protecție aplicate pot întreține și dezvolta habitatul acestui mamifer ducând astfel la înmulțirea numărului de exemplare. Să nu uităm că zona, în lipsa regimului de protecție, este foarte expusă riscurilor de mediu: incendii, poluarea apelor, abandonarea deșeurilor, braconaj piscicol și vânătoare.

Asociaţia reaminteşte autorităților române ca în anul 2014, în luna iunie, Grupul de inițiativă pentru înființarea Parcului Natural Văcărești a depus la Ministerul Mediului dosarul de instituire a ariei protejate Parcul Natural Văcărești. Asociaţia solicită grăbirea procedurilor de protejare a zonei și organizarea unui management corespunzător care să permită traiul în bune condiții al acestei specii și al altora care trăiesc acolo.

ecologicAlte articole in rubrica Eco-life