Sectorul 1: Începe curăţenia de primăvară pe strada ta - Eco-life | Ecologic
Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Cititi politica cookies.

Eco-life

Sectorul 1: Începe curăţenia de primăvară pe strada ta

09 April 2015 - 02:48 PM Eco-life

Curăţenia de primăvarăPrimarul Sectorului 1 al municipiului Bucureşti, Andrei Chiliman, a dat startul curățeniei de primăvară în cadrul unui comandament organizat în data de 13 martie 2015, pe Bulevardul Kiseleff. Timp de o lună, peste 150 de utilaje vor salubriza toate cele 1125 de artere din această zonă administrativă.

„Strada și orașul sunt o prelungire a casei noastre. Este responsabilitatea noastră să păstrăm oraşul curat și să protejăm mediul înconjurător. Trebuie să avem grijă de sănătatea noastră, a copiilor noştri şi a generaţiilor viitoare!“, a declarat Primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman, prezent la eveniment.

În cadrul curățeniei de primăvară, Compania Romprest, prestatorul serviciului de salubrizare din această zonă administrativă, va desfășura următoarele activități: răzuitul rigolelor, măturatul manual și mecanizat, stropitul și spălatul cu substanțe ecologice și apă din puțurile proprii de mare adâncime a carosabilului și trotuarelor, precum și întreținerea curățeniei. De asemenea, vor fi colectate deșeurile rezultate de la populație, precum și cele existente în depozite necontrolate.

Mai mult, pe toată perioada curățeniei de primăvară, locuitorii Sectorului 1 se pot debarasa de deșeurile vegetale (frunze și crengi uscate) din curțile proprii, care vor fi colectate de către Romprest la sfârșit de săptămână.

Pentru desfășurarea curățeniei se vor folosi peste 150 de utilaje: autogunoiere, unimoguri, autoutilitare,  perii,  basculante,  port-containere,  cisterne cu pompe de înaltă presiune (până la 150 bari), încărcătoare frontale, abrollkippere, multicaruri etc.

Tot în cadrul curățeniei de primăvară, Romprest va salubriza toate recipientele de pe domeniul public, folosind echipamente speciale de igienizat şi soluţii ecologice. Astfel vor fi curăţate peste 14.000 de coşuri stradale (amplasate pe stâlpi) și aproximativ 2000 de recipiente de colectare selectivă.

Sectorul 1 ridică media națională la colectare selectivă

Primăria Sectorului 1 împreună cu compania Romprest au inițiat, încă din anul 2009, campania „Pre-colectează selectiv la tine acasă“ - un program de colectare selectivă a deşeurilor de ambalaje de la populație. Proiectul a debutat la 23 de asociații de proprietari, în prezent peste 70% dintre locuitorii Sectorului 1 colectând separat la domiciliu ambalajele produselor folosite în gospodăria proprie. Pentru colectarea separată a plasticului/metalului, sticlei și hârtiei/cartonului, Compania Romprest distribuie către asociațiile de proprietari aproximativ  50.000 de saci lunar.

Administrația Sectorului 1 își propune, ca în viitor, să extindă programul de pre-colectare selectivă la domiciliu la toată populația Sectorului 1.

De asemenea, toate unitățile de învățământ din Sectorul 1 (grădinițe, școli, licee) beneficiază de un program de colectare selectivă, pe două paliere: hârtie/carton și plastic.

Continuă campania de colectare a deșeurilor electronice

Din grijă pentru mediu şi pentru sănătatea locuitorilor din această zonă administrativă, Primăria Sectorului 1 și Compania Romprest continuă campania de colectare a echipamentelor electrice, electronice şi electrocasnice (DEEE).

În a doua duminică a fiecărei luni, locuitorii Sectorului 1 pot depozita în faţa imobilului de domiciliu televizoarele, radiourile, frigiderele, maşinile de spălat sau alte echipamente electrocasnice vechi, care le ocupă inutil spaţiul în locuinţe. Toate deşeurile vor fi ridicate gratuit de firma Romprest. Echipamentele electrocasnice colectate sunt preluate în vederea tratării lor ecologice, valorificării şi reciclării în conformitate cu legislaţia europeană de mediu. În luna aprilie, campania de colectare a DEEE-urilor se va ține în prima duminică a lunii, decalajul fiind motivat de Sărbătorile Pascale.

ecologicAlte articole in rubrica Eco-life