Caravana ECOTIC: peste 30.000 de elevi au învăţat despre reciclarea corectă a DEEE şi DBA - Eco-life | Ecologic
Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Cititi politica cookies.

Eco-life

Caravana ECOTIC: peste 30.000 de elevi au învăţat despre reciclarea corectă a DEEE şi DBA

09 April 2015 - 03:59 PM Eco-life

Caravana EcoticÎn luna noiembrie 2014, ECOTIC a lansat oficial proiectul Caravana ECOTIC, un proiect unicat în România, cofinanțat prin instrumentul LIFE al Uniunii Europene. Elementul central al proiectului este o autoutilitară personalizată 100%.

Prin mesajele și exponatele regăsite în interiorul Caravanei, ECOTIC atrage atenția publicului larg despre importanța reciclării corecte a deșeurilor de echipamente electrice și electronice (DEEE) și deșeurilor de baterii și acumulatori (DBA). Caravana ECOTIC se adresează în principal elevilor, aceasta urmând să ajungă până în luna iunie 2016 în peste 200 de școli din România. Totodată caravana a fost expusă în mai multe piețe publice, acolo unde a putut fi vizitată de publicul larg, ținta fiind ca până la finele proiectului să ajungă în cel puțin 30 de piețe. De asemenea, Caravana ECOTIC a vizitat și mai mulți parteneri ai Asociației, printre care Dedeman, Metro Cash & Carry și Sigurec.

Din luna noiembrie și până în prezent Caravana ECOTIC a ajuns în 74 unități de învățământ din București, Slatina, Alexandria, Giurgiu, Târgoviște, Ploiești, Brașov, Adjud, Bacău, Piatra Neamț, Roman, Târgu Neamț, Fălticeni, Suceava, Rădăuți, Dorohoi, Boto-șani, iar de la finalul lunii martie, în Iași.

În cadrul vizitelor efectuate în școli de către Caravana ECOTIC, pe lângă întâlnirea cu autoutilitara personalizată, a fost lansată și „Campania Zilele ECO în Școala Ta!“, în cadrul căreia profesorii coordonatori cu sprijinul elevilor vor colecta și vor preda până pe 30 mai 2015 DEEE-uri și DBA-uri. Au fost organizate totodată și lecții de ECO educație și alte activități pe teme ECO în care au fost implicați mai mulți membrii ai unităților de învățământ sau ai comunităților locale unde școala își desfășoară activitatea.

40

Până la finalul lunii martie peste 30.000 de elevi au învățat mai bine ceea ce presupune reciclarea corectă a DEEE și DBA vizitând Caravana ECOTIC. În toate unitățile de învâțământ participante în proiect au fost desfășurate în total peste 400 ore de ECO educație. Până în acest moment au fost strânse și predate în proiect peste 2 tone de DEEE-uri și peste 300 kg de DBA-uri de către cei mai harnici elevi din Suceava, Roman și Piatra Neamț.

„Prezența Caravanei ECOTIC în şcolile din România reprezintă un pas important în procesul de conștientizare a reciclării selective. Întreaga campanie ECOTIC va contribui la dezvoltarea spiritului ecologic al elevilor, al celor din familiile acestora, precum și al cadrelor didactice și la însușirea unor deprinderi corecte privind debarasarea corectă a deșeurilor“, a declarat Dorina Mădălina Lazăr, profesor al Colegiului Național „Ion Maiorescu“ din Giurgiu.

În programul Caravanei ECOTIC este inclus și proiectul „Zilele Reciclării În Orașul Tău!“, în cadrul căruia autoutilitara personalizată este expusă pentru a fi vizitată de publicul larg. Este încurajată de asemenea colectarea selectivă a DEEE-urilor și DBA-urilor, o activitate care până în prezent a însemnat colectarea a peste 4 tone DEEE, Caravana fiind prezentă în București, Slatina, Giurgiu, Brașov, Bacău, Piatra Neamț, Suceava și Botoșani. Aproape 8.000 persoane au vizitat Caravana în această campanie.

Caravana Ecotic„Caravana ECOTIC contribuie la procesul educațional în ceea ce privește problema colectării selective a deșeurilor în general, și în special a colectării deșeurilor de echipamente electrice și electronice. Aici, elevii și profesorii au găsit informația completă cu privire la importanța colectării selective a acestor tipuri de deșeuri și cât de periculoase și nocive pot fi acestea pentru mediu, implicit pentru sănătatea noastră. Caravana expoziţională ECOTIC reprezintă, pe lângă informație completă, o metodă sigură și plăcută pentru aprofundarea cunoștințelor în domeniul protecției mediului și contribuie la educarea tinerilor în spirit ecologic, precum și formarea unor atitudini și abilități responsabile față de mediul înconjurător“, a declarat Elena Bucur, consilier relații publice APM Brașov.

Al treilea element principal al proiectului Caravana ECOTIC îl reprezintă vizitele efectuate la partenerii asociației, în cadrul cărora este expusă autoutilitara în zonele de acces ale publicul. Au fost vizitate astfel puncte de lucru ale unor companii precum Dedeman, Metro Cash & Carry și Sigurec.

„Ne dorim ca implicarea fiecăruia dintre noi în asigurarea sănătății comunității din care facem parte să fie cât mai activă și mai concretă. Credem că această campanie de conștientizare a importanței colectării DEEE aduce informația mai aproape de oameni și va scurta timpul în care conștiința comunității se va orienta spre colectarea și reciclarea acestor deșeuri extrem de nocive. Compania Dedeman a sprijinit și va sprijini în continuare aceste inițiative care ne vor ajuta să avem un mediu mult mai curat în care să trăim“, a declarat Marcel Blăjuț, Director Securitate Dedeman.

Partenerii proiectului sunt: Samsung România, Dedeman, Vlamir, GreenWEEE, LikeIT, ECOTIC BAT.

Proiectul este susținut de Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, Garda Națională de Mediu, Asociația Națională pentru Protecția Consumatorilor și Promovarea Programelor și Strategiilor din România, Asociația Municipiilor din România, Junior Achievement România, Asociația Producătorilor și Distribuitorilor de Echipamente de Tehnologia Informației și Comunicațiilor, Asociația Recolamp, Vonino și Advanced Tehnologies.

Proiectul Caravana ECOTIC se va încheia în luna iunie din 2016. Pentru mai multe detalii puteți accesa siteul http://www.ecotic.ro și http://www.caravanaecotic.ro.

ecologicAlte articole in rubrica Eco-life