De Ziua Pământului senatorii au votat pentru uciderea păsărilor cântătoare - Eco-life | Ecologic
Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Cititi politica cookies.

Eco-life

De Ziua Pământului senatorii au votat pentru uciderea păsărilor cântătoare

10 May 2015 - 11:56 AM Eco-life

CiocârlieDe Ziua Pământului, la data de 22 aprilie, Senatul a decis să sfideze Preşedinţia României, care ceruse reexaminarea Legii Vânătorii, şi să ignore semnalele de alarmă trase de societatea civilă. Cu un vot de 58 la 27, Senatul a adoptat un raport al Comisiei pentru agricultură care respinge obiecţiile ridicate de preşedintele României. Acesta refuzase anterior promulgarea acestei legi controversate, dar nu are dreptul să facă asta decât o dată. Dacă Parlamentul îi retrimite legea în aceeaşi formă, preşedintele va fi obligat să o promulge. Astfel, vă prezentăm care sunt cele mai mari probleme ale legii vânătorii, în forma ei contestată:
Proprietarul unui teren nu se poate opune vânătorii pe terenul său, dacă acesta a fost inclus într-un fond cinegetic. Incredibil, nu? Dreptul la proprietate? Un fleac, vânătorii din această ţară consideră că lor nu li se aplică Constituţia.
O altă prevedere inacceptabilă priveşte prelungirea cu până la 3 luni a perioadei de vânătoare la 18 specii de păsări, inclusiv în perioada de împerechere, în unele situaţii. Această decizie intră în conflict cu normele europene şi va determina aproape automat deschiderea unei proceduri de infringement împotriva României.
Noua lege lasă politicienilor decizia în privinţa stabilirii numărului de exemplare care pot fi vânate dintr-o anumită specie, aceste cifre vor fi stabilite prin ordin de ministru. Ce ştie ministrul despre asta?
Însuşi modul în care este schimbată vechea lege este suspect, practic, pentru o lege de 58 de articole sunt 63 de modificări şi completări, ceea ce este nu doar împotriva cutumelor, ci şi împotriva legii care stabileşte normele de tehnică legislativă.
În fine, noua lege a vânătorii permite străinilor vânătoarea la păsări cântătoare, a ciocârliilor în special, ceea ce va face din România un teren ideal pentru vânătorii din ţările unde vânătoarea la păsări cântătoare este interzisă. De altfel, în UE vânarea ciocârliilor mai este permisă doar în şase ţări, România fiind una dintre acestea, din cauza declinului dramatic al populaţiei de păsări din ultimii ani.

Matei DumitruAlte articole in rubrica Eco-life