Ziua Porţilor Deschise la Reciclarea DEEE - Ziua Mondială a Mediului, 2015 - Eco-life | Ecologic
Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Cititi politica cookies.

Eco-life

Ziua Porţilor Deschise la Reciclarea DEEE - Ziua Mondială a Mediului, 2015

02 July 2015 - 11:44 AM Eco-life

Caravana EcoticData de 5 iunie, stabilită de ONU pentru sărbătorirea Zilei Mondiale a Mediului, a marcat un eveniment special: ECOTIC şi Ateliere Fără Frontiere au deschis porţile şi au arătat producătorilor complexitatea fluxurilor specifice reciclării DEEE.

În cei 9 ani de activitate, ECOTIC a reuşit să pună la punct un sistem funcţional şi eficient de colectare, reciclare şi reutilizare a DEEE, care îi im plică pe producătorii şi importatorii de EEE, operatorii desemnaţi să realizeze diverse etape din procesul de reciclare şi valorificare, precum şi publicul larg. Nu întotdeauna participanţii în acest sistem se cunosc sau interacţionează unii cu alţii în mod direct. De aceea, ECOTIC îşi propune să organizeze acţiuni în care fiecare ajunge să cunoască ce face celălalt, într-o încercare de a clădi încredere, sinergie şi eficienţă sporită.

Ziua Mondială a Mediului a oferit o ocazie perfectă pentru organizarea Zilei Porţilor Deschise la Reciclarea DEEE, un eveniment anual care începe să capete tradiţie. Dacă anul trecut ECOTIC şi-a invitat producătorii la Buzău, anul acesta gazda a fost Ateliere Fără Frontiere, un operator de reciclare şi valorificare IT cu un parteneriat special cu ECOTIC. De cinci ani, Ateliere Fără Frontiere nu numai că realizează colectarea şi reciclarea diverselor echipamente IT, dar a reuşit şi transpunerea în România a unui concept care prinde din ce în ce mai multă forţă în Europa şi nu numai: economia circulară, socială şi solidară.

Ziua Porţilor Deschise

Pe scurt, în urma parteneriatului cu ECOTIC, AFF reuşeşte să profesionalizeze şi să creeze locuri de muncă pentru persoane aflate în mare dificultate - oameni cu poveşti de viaţă uimitoare. Sunt oameni care reuşesc să reînveţe o meserie şi care realizează tot ceea ce înseamnă reciclarea corectă a unui DEEE: dezasamblare, valorificare, reutilizare creativă şi chiar prelungirea duratei de viaţă. De asemenea, prin parteneriatul dintre ECOTIC şi AFF se fructifică un aspect foarte important legat de reciclarea deşeurilor de echipamente electrice şi electronice: cel al reutilizării unor astfel de deşeuri. O serie de astfel de echipamente care ajung în fluxul reciclării sunt testate, îmbunătăţite şi redate publicului prin proiecte de susţinere a unor comunităţi defavorizare sau care au nevoie de ajutor pentru a micşora decalajul de tehnologie.

Partenerii ECOTIC au avut ocazia să vadă toate aceste lucruri nemijlocit, în cadrul secţiilor de lucru de la AFF. Este o experienţă care creează conexiuni şi care dă energie în munca pe care o facem cu toţii, pentru acelaşi obiectiv: un mediu curat.

Ziua Mediului: o sărbătoare şi o minunată ocazie pentru conştientizare

Ca în fiecare an, în data de 05 iunie se sărbătoreşte Ziua Mondială a Mediului. Anul acesta, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor a fructificat o foarte bună ocazie de a îmbina sărbătoarea dedicată mediului cu o serie de acţiuni organizate în Parcul Herăstrau, acţiuni menite să insufle atitudini corecte şi prietenoase cu mediul tuturor celor participanţi, mari şi mici. ECOTIC s-a alăturat acestui demers.

Ziua Mediului

Roaba de Cultură din Parcul Herăstrău a găzduit pe 2 iunie a.c. un eveniment organizat de Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor cu ocazia Zilei Mondiale a Mediului. Evenimentul a fost susţinut de către ECOTIC şi a reunit o serie de acţiuni care au fost tot atâtea ocazii distractive şi prietenoase de conştientizare asupra unor subiecte legate de mediu şi protejarea acestuia.

Caravana ECOTIC a fost prezentă la Roaba de Cultură, oferind din nou informaţii clare şi atât de necesare referitoare la cum se colectează şi reciclează corect deşeurile de echipamente electrice şi electronice, bateriile şi acumulatorii.

Caravana a fost însoţită de Ecoterrian, micul nostru prieten mare pe care mai ales cei mici încep să îl cunoască din ce în ce mai bine! Nici nu e greu, gândindu-ne la cât e de verde, de pufos şi de inimos. Ecoterrianul şi-a făcut cu brio treaba printre cei mici, reuşind să îi atragă în discuţii despre mediu, despre păduri şi aer curat, despre importanţa acestor lucruri şi rolul lor în a le menţine şi ameliora.

Ne-am bucurat de prezenţa doamnei ministru Gabriela Gavrilescu şi am luat cu noi energia unei zile pline de realizări. Pentru un mediu curat!

Natura Fest: un cadou pentru mediu, de ziua lui

În zilele de 5 şi 6 iunie, Parcul Cişmigiu din Bucureşti a găzduit un eveniment aflat la prima ediţie: „Natura Fest, o sărbătoare a mediului.“

Bucureştiul are mare nevoie de acţiuni de eco-educaţie care să ajungă, în mod real, la oameni. Iar una dintre soluţiile testate şi de ECOTIC de-a lungul activităţii sale şi care dă în mod cert rezultate este mersul în mijlocul oamenilor pentru a comunica şi a interacţiona direct, onest şi nemijlocit cu aceştia.

Natura Fest este o initiaţiva nouă, sprijinită de Primăria Municipiul Bucureşti. În aer liber, în verdeaţa unui parc iubit de toţi bucureştenii, ECOTIC şi-a propus să ofere celor mari şi celor mici nu numai informaţie, ci şi ocazii de distracţie sănătoasă, sport şi - foarte important - colectare şi reciclare!

Natura Fest, o sărbătoare a mediului

Aşa că ECOTIC s-a pus pe treabă, a mutat Caravana sa la intrarea în parc, l-a activat pe Ecoterrian şi a susţinut crosul de biciclete, la care toţi cei care aduceau spre colectare cinci baterii sau două deşeuri de echipamente electrice şi electronice (DEEE) se puteau înscrie.

Am colectat peste 35 kg de baterii uzate în aceste zile, precum şi peste 10 kg de deşeuri de echipamente electrice şi electronice. Multe alte persoane s-au arătat interesate şi dornice de a se debarasa corect de echipamentele electrice şi electronice într-un mod prietenos cu mediul.

Ne bucurăm că oamenii s-au distrat, au făcut mişcare, au vizitat Caravana ECOTIC şi au participat, cu mic, cu mare, la ateliere creative de reciclare şi apoi, la concerte organizate în fiecare zi, pe înserat.

Mulţi alţi copii au descoperit Ecoterrianul şi povestea sa emoţionantă despre cât de important este să iubim şi să protejăm mediul. Iar noi am redescoperit, din nou, ca există mulţi oameni cărora le pasă şi care au pur şi simplu nevoie de informaţie, sprijin şi infrastructura potrivită pentru a pune umărul, alături de noi toţi, pentru un mediu curat!

Zilele ECO în Şcoala ta! - prima fază a campaniei inclusă în proiectul Caravana ECOTIC se apropie de final

Prima etapă a campaniei ECOTIC „Zilele Eco în Şcoala ta!“ se încheie luna aceasta. Mesajul campaniei a ajuns la peste 50.000 de elevi, fiind implicate 102 şcoli din România.

Pe 13 noiembrie 2014 lua startul campania „Zilele Eco în Şcoala ta“, campanie desfăşurată în cadrul proiectului de conştientizare şi colectare a DEEE, Caravana ECOTIC. Acum, la sfârşit de an scolar, echipa Caravanei trage linie şi se bucură, pe drept cuvânt, de rezultatele excelente ale acestei prime etape a proiectului.

În munca oricărei organizaţii care îşi propune conştientizarea de către public a situaţiilor sensibile legate de reciclarea deşeurilor de echipamente electrice şi electronice, copiii reprezintă poate cel mai important şi delicat public. Şi asta pentru că ei sunt deschişi, proaspeţi şi uimitor de creativi şi receptivi. Mesajul pentru ei trebuie să fie clar şi onest, însă transmis într-un fel care să îi menţină interesaţi. Nu e lucru uşor, însă ECOTIC a lucrat alături de profesorii minunaţi din 102 şcoli din 23 de oraşe, cu care am reuşit să organizăm peste 600 de ore de eco-educaţie şi o multime de alte activităţi foarte interesante.

Copiii au fost antrenaţi în concursuri de creaţie: au realizat opere de arta din deşeuri, opere care au beneficiat chiar şi de expoziţii locale; au făcut desene sau au scris eseuri, ba chiar au intrat într-un concurs foto-video pe teme eco. Au plantat flori şi copaci şi au curăţat împrejurimile şcolii, animaţi de un entuziasm care i-a molipsit de multe ori şi pe cei mari. Acesta este meritul copiilor - când sunt convinşi de ceva, muncesc cu drag şi dăruire şi e imposibil să nu fii impresionat.

Aşa se explică faptul că multe şcoli au reuşit să colecteze cantităţi importante de DEEE-uri, baterii şi acumulatori. Copiii şi-au activat părinţii şi împreună au intrat în marele concurs final, care va acorda trei premii importante şcolilor cu cele mai bune rezultate. Premiul I va fi o eco-tabără pentru 20 de elevi, premiul II o tablă inteligentă, iar premiul III un video proiector şi un sistem home-cinema.

Aşteptăm şi noi cu nerăbdare să aflăm cine vor fi fericiţii câştigători. Însă până atunci, ţinem să le mulţumim tuturor - profesori, părinţi şi mai ales elevi. Ne-au făcut să credem că avem pe cine ne baza în munca noastră pentru un mediu curat! Ne vedem în septembrie 2015, la startul etapei a doua din „Zilele Eco în Şcoala ta!“

Asociaţia ECOTICAlte articole in rubrica Eco-life