Miniştrii mediului european în audienţă la Sanctitatea Sa Papa Francisc - Eco-life | Ecologic
Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Cititi politica cookies.

Eco-life

Miniştrii mediului european în audienţă la Sanctitatea Sa Papa Francisc

15 October 2015 - 01:48 PM Eco-life

Imagine din timpul audienţeiMinistrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Grațiela Gavrilescu, a participat, la Vatican, în perioada 15-16 septembrie 2015, la „Audiența miniștrilor mediului cu Sanctitatea Sa Papa Francisc“.

„Audiența miniştrilor responsabili de domeniul mediului și schimbărilor climatice“  a fost organizată la inițiativa Italiei și a Președinției Luxemburgheze a UE și a venit în urma publicării în cursul lunii iunie a celei de-a doua enciclice a Papei Francisc, „Laudato si“  - „Lăudat să fii, despre grija pentru casa noastră comună“. La eveniment au participat comisarul european pentru Mediu, Karmenu Vella și comisarul european pentru Politici Climatice și Energie, Miguel Arias Cañete.

În cadrul enciclicei, Sfântul Părinte vorbeşte printre altele, despre încălzirea globală, poluare, lumea animalelor şi a plantelor, speciile dispărute, folosirea resurselor naturale, substanţe chimice, atacurile aduse vieţii umane. În primul capitol sunt prezentate diferitele aspecte ale crizei ecologice actuale, precum schimbările climatice, problema apei şi dispariţia a mii de specii vegetale şi animale.

„Protecția mediului, probabil mai mult decât orice alt domeniu, are numeroase puncte de vedere comune cu Biserica. Asta pentru că, împreună, lucrăm la un obiectiv comun: protejarea planetei Pământ, ea însăși o creație a lui Dumnezeu.

Laudatio Si'Trebuie să recunoaștem totuși că acțiunile noastre sunt amplificate de efectele schimbărilor climatice, care pot conduce la o schimbare totală a acestei Planete, ce poate fi în bine sau în rău.

De aceea, am primit cu profundă bucurie și admirație mesajul Sfinției Voastre referitor la lupta împotriva schimbărilor climatice. România vă susține întru totul punctul de vedere și am convingerea că această abordare, unică în istoria Sfântului Scaun și, mai ales, înainte de Summit-ul de la New York și Conferința de la Paris, reprezintă un ajutor real pentru întreaga umanitate“, a subliniat ministrul Grațiela Gavrilescu în cadrul „Audienței miniștrilor mediului cu Sanctitatea Sa Papa Francisc“.

Sanctitatea Sa Papa Francisc s-a adresat celor prezenți, subliniind faptul că „COP-21 se apropie cu repeziciune și mai sunt încă multe de făcut pentru a ajunge la un rezultat care să reflecte, într-adevăr, diferitele inspirații care au fost parte a acestui important proces. Vă încurajez din inima să vă intensificați eforturile, împreună cu cele ale colegilor dumneavoastră, asigurând astfel posibilitatea obținerii unui rezultat favorabil în cadrul reuniunii de la Paris. Vă asigur de susținerea mea personală și de aceea a Sfântului Scaun în a răspunde în mod corespunzator atât strigătului pământului, cât şi strigătului săracilor (conform Laudato Si', 49)“.

De asemenea, cu o zi înainte de „Audiența miniştrilor responsabili de domeniul mediului și schimbărilor climatice“, în data de 15 septembrie a.c., a avut loc o reuniune de lucru la reședința Ambasadorului Italiei pe lângă Sfântul Scaun.

ecologicAlte articole in rubrica Eco-life