ECOTIC promovează bunele practici în colectarea selectivă la nivel local - Eco-life | Ecologic
Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Cititi politica cookies.

Eco-life

ECOTIC promovează bunele practici în colectarea selectivă la nivel local

16 October 2015 - 05:40 PM Eco-life

Promovarea vizuală a campanieiÎn cadrul proiectului Caravana ECOTIC, co-finanţat prin instrumentul Life al Uniunii Europene, echipa ECOTIC a susţinut o serie de programe, în parteneriat cu agenţiile pentru protecţia mediului locale, în sprijinul administraţiilor publice şi companiilor de salubritate locale, cu scopul de a pune în practică cele mai bune mecanisme de colectare selectivă.

Să recunoaștem: în România mai avem mult de lucru până vom ajunge să avem automatismul colectării selective la nivelul populației. Motivele sunt multe și le cunoaștem destul de bine: lipsa infrastructurii potrivite, lentoarea procesului de dezvoltare, nesincronizarea ritmului de dezvoltare a infrastructurii de colectare și reciclare cu eforturile de comunicare și creștere a gradului de informare și conștientizare a populației.

ECOTIC și-a asumat de mai bine de nouă ani misiunea de a dezvolta infrastructura de colectare și reciclare la nivel național, alături de informarea și educarea oamenilor asupra importanței predării corecte a deșeurilor - fie ele DEEE, DBA sau de altă natură. În acest sens, în cadrul proiectului Caravana ECOTIC, echipa asociației a susținut un program de promovare a bunelor practici în colectarea selectivă, program care a avut două componente: seminarii susținute alături de administrațiile și companiile de salubritate locale, urmate de campanii locale de colectare, unde ECOTIC a oferit tot sprijinul - logistic și operaţional.

În județul Iași, ca urmare a seminarului, şase administrații publice locale şi două companii de salubritate şi-au aratat deschiderea de a organiza campanii de colectare selectivă în teritoriul propriu: Salubris Iași, ECO Salubritatea Pașcani, Primăria Podu Iloaiei, Primăria Ciurea, Primăria Miroslava, Primăria Victoria, Primăria Vlădeni și Primăria Tomești. Aceste campanii se desfășoară în perioada 1 septembrie -30 octombrie 2015 și la final, ECOTIC va premia primăriile şi companiile de salubritate care vor avea cele mai bune rezultate.

Într-un context național în care există mari probleme în ceea ce privește colectarea selectivă, salutăm inițiativele care creează experiență, practică, transpunere în faptă și care pot duce la rezultate palpabile. Indiferent cât de mult sau puțin se colectează în această primă fază, important este ca și primăriile și companiile de salubritate, pe de o parte, dar și popu-lația, pe de altă parte, să devină obișnuiți cu astfel de practici, să le integreze în normalitatea comunității și să le aplice din ce în ce mai mult și mai eficient. După cum bine știm, cel mai dificil este să deschizi drumul. Căci apoi, un drum mult folosit devine un drum bătut. Iar un drum bătut înseamnă progres.

Asociaţia EcoticAlte articole in rubrica Eco-life