Noi oraşe vizitate de către Caravana ECOTIC - Eco-life | Ecologic
Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Cititi politica cookies.

Eco-life

Noi oraşe vizitate de către Caravana ECOTIC

12 November 2015 - 04:12 PM Eco-life

Caravana EcoticPornit în 2014 şi desfăşurându-se la nivel naţional până în 2016, proiectul „Caravana ECOTIC“ a găzduit o serie de acţiuni şi campanii complementare pentru a ajunge la un public cât mai larg. Până la finalul lunii octombrie 2015, itinerariul Caravanei ECOTIC a cuprins 29 de oraşe din România.

„Zilele Eco în Şcoala ta!“ este una dintre campaniile incluse în acest proiect, adresată elevilor, profesorilor şi părinţilor. Anul şcolar 2014 - 2015 a reprezentat prima etapă a acestei campanii. Mesajul privind necesitatea colectării şi reciclării corecte a deşeurilor de echipamente electrice şi electronice (DEEE) a ajuns în 104 şcoli din 23 de oraşe din toată ţara, fiind implicaţi peste 50.000 de elevi. Toate şcolile au fost înscrise într-un concurs distractiv şi util, iar juriul a desemnat câştigătorii. Premiul cel mare, tabăra eco-montană „Dor de munte“, a avut loc în perioada 30 iunie - 5 iulie 2015, în localitatea Gura Râului (Mărginimea Sibiului), judeţul Sibiu. Acest premiu a răsplătit eforturile a 20 de elevi din Şcoala Gimnazială Carmen Sylva din Iaşi. Premiile pentru locurile II şi III au fost echipamente electrice şi electronice, oferite Liceului cu program sportiv din Botoşani şi, respectiv, Şcolii Gimnaziale „Vasile Alecsandri“ din Roman. În total, au fost colectate 20,1 tone DEEE şi 2,25 tone deşeuri de baterii şi acumulatori portabili.

Anul şcolar 2015 - 2016 înseamnă pentru Caravana ECOTIC desfăşurarea celei de-a doua etape a campaniei „Zilele ECO în Şcoala ta!“. Startul a fost dat în septembrie, iar primele şcoli vizitate au fost din Bucureşti. Apoi a urmat Târgovişte, Sibiu, Sighişoara, iar la finalul lunii octombrie, Târgu Mureş.

Elevii vor fi antrenaţi şi în această etapă în concursuri de creaţie: vor realiza opere de artă din deşeuri, opere care vor beneficia chiar şi de expoziţii locale; vor face desene sau vor scrie eseuri şi vor participa la concursuri foto-video pe teme eco. Vor planta flori şi copaci şi vor ecologiza împrejurimile şcolii, animaţi de un entuziasm care, de cele mai multe ori, este transmis şi celor din jurul lor.

Motto-ul întregului proiect este „Natura are nevoie de tine!“.

Gazdele Caravanei ECOTIC din luna octombrie a acestui an au fost oraşele Târgovişte, Sibiu, Sighişoara şi Târgu Mureş. În toate aceste oraşe, şcolile vizitate au fost foarte încântate că noţiunile teoretice şi aspectele practice legate de ceea ce înseamnă reciclarea deşeurilor de echipamente electrice şi electronice sunt atât de aproape de tânăra generaţie.

O altă componentă a acestui proiect, campania de conştientizare şi colectare selectivă a DEEE denumită „Zilele Reciclării în Orașul Tău“, care se adresează publicului larg, a fost organizată în oraşele Târgovişte, Sibiu şi Târgu Mureş.

Caravana ECOTIC este un proiect co-finanțat prin instrumentul LIFE al Uniunii Europene. Programul LIFE+ este un instrument al Comisiei Europene care finanțează proiectele care contribuie la elaborarea și punerea în practică a politicii și a legislației în domeniul mediului. Acest program facilitează în special integrarea problemelor de mediu în cadrul celorlalte politici și mai general, participă la dezvoltarea durabilă.

Asociaţia EcoticAlte articole in rubrica Eco-life