Peste 6200 kg de DEEE-uri colectate la finalul unei competiţii desfăşurate în judeţul Iaşi - Eco-life | Ecologic
Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Cititi politica cookies.

Eco-life

Peste 6200 kg de DEEE-uri colectate la finalul unei competiţii desfăşurate în judeţul Iaşi

08 January 2016 - 05:17 PM Eco-life

Acordarea Premiului IPe 30 octombrie s-a tras linie în Competiția Județeană Iași la colectarea deșeurilor de echipamente electrice și electronice (DEEE), competiție organizată de Asociaţia ECOTIC în parteneriat cu ADIS Iași și APM Iași.

Asociaţia ECOTIC și-a asumat de mai bine de nouă ani misiunea de a dezvolta infrastructura de colectare și reciclare la nivel național, alături de informarea și educarea oamenilor asupra importanței predării corecte a deșeurilor - fie ele DEEE, DBA sau de altă natură. Echipa asociației a susținut un program de promovare a bunelor practici în colectarea selectivă, program care a avut două componente: seminarii susținute alături de administrațiile și companiile de salubritate locale, urmate de campanii locale de colectare, menite să arate atât oamenilor, cât și instituţiilor implicate, cum se pot colecta eficient și corect deșeurile de echipamente electrice și electronice. Practic, s-a urmărit implementarea unui proiect-test, care să lase în urmă bune practici și comportamente în comunitate.

În județul Iași, ca urmare a seminarului, şase administrații publice locale şi două companii de salubritate și-au aratat deschiderea de a organiza campanii de colectare selectivă în teritoriul propriu: Salubris Iași, ECO Salubritatea Pașcani, Primăria Podu Iloaiei, Primăria Ciurea, Primăria Miroslava, Primăria Victoria, Primăria Vlădeni și Primăria Tomești. Aceste campanii s-au desfășurat în perioada 1 septembrie - 30 octombrie 2015, ECOTIC urmând să premieze primăriile și salubritatea cu cele mai bune rezultate.

La finalul competiției, cantitatea colectată de 6269 kg DEEE a ajuns în depozitul unui colector, urmând să intre în fluxul corect de reciclare. ECOTIC, alături de ADIS Iași și Agenția pentru Protecția Mediului Iași au evaluat activitățile și rezultatele participanților la competiție și au anunțat câștigătorii. Aceștia sunt Primăria Victoria, Salubris Iași și Primăria Ciurea.

Criteriile de jurizare au fost:
• înființarea și asigurarea funcționării a unui punct de colectare DEEE;
• organizare și implementarea unei campanii de colectare mobilă a DEEE de la populație;
• colectare deșeuri de echipamente electrice și electronice.

Le mulțumim tuturor celor care au fost implicați în această competiție, ca parte a demersului mai larg al ECOTIC de conștientizare și creare de bune practici în colectarea la nivelul țării. Indiferent cât de mult sau puțin se colectează în această primă fază, important este ca și primăriile și companiile de salubritate, pe de o parte, dar și populația, pe de altă parte, să devină obișnuiți cu astfel de practici, să le integreze în normalitatea comunității și să le aplice din ce în ce mai mult și mai eficient.

Asociaţia EcoticAlte articole in rubrica Eco-life