Calculatoarele ASSOCLIC, sprijin pentru comunitate și grijă față de mediu - Eco-life | Ecologic
Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Cititi politica cookies.

Eco-life

Calculatoarele ASSOCLIC, sprijin pentru comunitate și grijă față de mediu

09 February 2016 - 04:11 PM Eco-life

ASSOCLIC sprijină comunităţileASSOCLIC este un program național anual de donații de echipamente IT al Asociației Ateliere Fără Frontiere. Din anul 2008 și până în prezent, 1167 de proiecte au fost dotate cu un total de 5873 de calculatoare, iar astfel acestea au ajutat la alfabetizarea digitală, formarea și educarea a peste 178.000 de beneficiari.

În data de 16 noiembrie 2015, Asociația Ateliere Fără Frontiere a dat startul unei noi runde de înscrieri în programul național de donații de calculatoare. Astfel, 500 de calculatoare au fost recondiționate pentru proiectele de educație, formare profesională și/sau integrare socială a persoanelor aflate în dificultate care au nevoie de echipamente IT, şi au fost alocate către organizații non-guvernamentale, grădinițe, muzee, biblioteci de stat și instituții sociale, pentru proiecte de educație și incluziune din toată România.

Calculatoarele oferite prin Programul ASSOCLIC sunt donate de către companii și ONG-uri responsabile, care au ales Asociația Ateliere Fără Frontiere pentru colectarea, reutilizarea și reciclarea deșeurilor electronice și a echipamentelor IT uzate. Acest program național de donații a fost demarat în anul 2008 și a sprijinit aproximativ 180.000 de beneficiari, copii și adulți.

În data de 21 decembrie 2015 cea de-a doua rundă de înscrieri a proiectelor ASSOCLIC 2 -2015 s-a încheiat, iar în data de 20 ianuarie 2016 a avut loc jurizarea proiectelor. Din cele 177 de dosare de candidatură primite, 173 au fost complete și trimise la termen și au intrat în faza de jurizare. În total 2606 de calculatoare au fost solicitate prin runda 2 ASSOCLIC 2015, ceea ce arată nevoile mari ale ONG-urilor și în special ale instituțiilor din România pentru dotarea cu echipamente IT, însă doar 500 au fost donate.

Astfel, au fost alcătuite cinci echipe de jurizare care au acordat câte 100 de calculatoare pentru fiecare grupă, au fost aleși 110 laureați ASSOCLIC 2-2015, iar 16 au obținut punctajul maxim de 60 de puncte (Școala Gimnazială Cristian din județul Brașov cu proiectul „Atelierul fanteziei“, Liceul Tehnologic Cisnădie cu proiectul „Biblioteca-Info!“, Asociația Speranța pentru Ocrotirea Bolnavilor de SIDA din județul Constanța cu proiectul „Hope 4 ALL“).

Etapa a II-a a acestei campanii a fost organizată cu sprijinul financiar al Kaufland România, BRD Société Générale și ENGIE România. De asemenea, Agerpres, DHL, ECOTIC, Romcarton, CD Press, Techsoup România și-au oferit sprijinul pentru o bună desfășurare a acestei campanii.

Totodată, în cadrul evenimentului de jurizare a avut loc și premierea companiilor în cadrul proiectului „Give IT!“. Acesta este un clasament al companiilor și organizațiilor care predau DEEE-urile către Ateliere Fără Frontie-re, o competiție și un proiect de sensibilizare la solidaritate și la protecția mediului înconjurător prin care se dorește promovarea organizațiilor responsabile față de calitatea mediului. BRD Groupe Société Générale a fost marele câștigător al anului 2015 cu o cantitate de aproximativ 12 tone de DEEE-uri predate către Asociația Ateliere Fără Frontiere, urmată de ING Bank România (8000 kilograme) și Carrefour România (6.572 kilograme) care au primit trofeul „Hard disk-ul de aur“, realizat din componente IT în atelierul de inserție.

„ASSOCLIC“ și „Give IT!“ sunt două proiecte de solidaritate și dezvoltare comunitară desfă-șurate de către Asociația Ateliere Fără Frontiere. Cele trei misiuni ale asociației sunt lupta împotriva excluziunii, protejarea mediului înconjurător, solidaritate pentru proiecte de educație și dezvoltare socială. De asemenea, prin activitatea de colectare a deșeurilor de echipamente electrice și electronice și deșeurile publicitare de la companii, ONG-uri și instituții, Ateliere Fără Frontiere participă la reducerea cantităților de deșeuri.

Ramona BuciuAlte articole in rubrica Eco-life