Primul ou de vultur bărbos depus după 60 de ani în Bulgaria - Eco-life | Ecologic
Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Cititi politica cookies.

Eco-life

Primul ou de vultur bărbos depus după 60 de ani în Bulgaria

08 April 2016 - 01:39 PM Eco-life

ZăganÎn anul 2007, doi vulturi bărboşi au fost aduşi în Bulgaria în cadrul unui program internaţional de protejare a speciilor de păsări aflate pe cale de dispariţie, iar şase ani mai târziu, specialiştii proiectului Green Balkans au anunţat că femela a depus primul ou de vultur bărbos.

Proiectul LIFE privind repopularea în Bulgaria a vulturului bărbos a fost finalizat anul trecut, dar echipa continuă să monitorizeze roadele muncii lor. În data de 7 februarie 2016 beneficiarul proiectului Green Balkans a anunțat că a observat primul ou de vultur bărbos (Gypaetus barbatus) depus în Bulgaria în ultimii 60 de ani.

„De abia după opt ani de îngrijire, femela, extrem de agresivă, a fost convinsă să interacționeze cu masculul care a fost ales pentru ea. Oul rezultat a fost dus în centrul nostru de salvare Wildlife“, a declarat managerul de proiect Elena Kmetova.

ZăganAsociația Green Balkans a înființat centrul de salvare Wildlife în anul 1996, cu scopul de a aduce înapoi în Bulgaria specii care au dispărut, iar specia vulturului bărbos a fost întotdeauna o prioritate printre proiectele acestei asociații.

În anul 2007, doi vulturi cu barbă au fost aduși dintr-un centru de reproducere specializat din Austria, în cadrul programului internațional privind speciile aflate pe cale dispariție, dar din păcate vulturul de sex masculin a murit la puţin timp după sosire. Cu toate acestea, femela a fost împerecheată cu un al doilea mascul, iar după opt ani a depus primul ei ou.

Experți din Bulgaria, Austria și Spania urmăresc îndeaproape comportamentul păsărilor prin camere web montate în volieră, iar echipa de la centrul de salvare Wildlife este gata să intervină, dacă este necesar.

Elena Kmetova consideră că acest lucru este „un reper major în strategia globală pentru restaurarea speciilor mari de vulturi europeni în regiunea Balcanilor. Acesta este, de asemenea, un exemplu de cooperare internațională privind reproducerea în captivitate a speciilor aflate pe cale de dispariție pentru a ajuta la stoparea pierderii biodiversității la nivel mondial“.

În cadrul proiectului „Întoarcerea Vulturilor“ a fost restabilită populația a trei specii de vulturi mari din Bulgaria, prin măsuri de conservare și măsuri de creștere a capacității instituționale pentru conservarea speciei.

Totodată, în luna iunie 2015, Asociația Green Balkans a raportat prima naștere a unui vultur Griffon (Gyps fulvus) care a rezultat din programul de repopulare a proiectului LIFE pentru această specie, din care 32 de vulturi, specia Griffon (vulturul pleșuv sur), au fost eliberați pentru a ajuta la refacerea populației păsărilor din Bulgaria.

 Ramona BuciuAlte articole in rubrica Eco-life