Primul proiect româno - german pentru eficiența energetică în școlile din România
13 June 2016 - 02:37 PM Eco-lifeAsociația Environ, în parteneriat cu Unabhängiges Institut für Umweltfragen - UfU - (Institutul Independent pentru Probleme de Mediu din Germania) cu sprijinul Ambasadei Republicii Federale Germania la București, a derulat în perioada octombrie 2015 - aprilie 2016 etapa pilot a celui mai mare proiect educațional la nivel european „50/50 - Creșterea eficienței energetice în unitățile de învățământ“.
Experienţă şi rezultate
Evenimentul de încheiere a fazei pilot a proiectului s-a desfășurat în data de 19 aprilie 2016, la Școala Gimnazială Nr. 12 din Brașov, și a reunit reprezentanți ai Ambasadei Republicii Germania la București, UfU, ai Ministerului Mediului din Germania (BUMB), ai Ministerului Educației Naționale și Cercetării Științifice, ai districtului Teltow - Flämig și reprezentanți ai unităților de învățământ din Germania și România participante în proiect, fiind transmis în direct și prin sistemul de livestreaming.
Programul s-a desfășurat în perioada octombrie 2015 - aprilie 2016 în șase unități de învățământ, patru din București (Școala Gimnazială Nr. 56 - „Jose Marti“, Școala Gimnazială Nr. 135 - „Ștefan cel Mare“, Colegiul German Goethe, Deutsche Schule Bukarest), una din Brașov - Școala Gimnazială Nr. 12 și una din Techirghiol - Liceul Teoretic „Emil Racoviță“ și a reprezentat o continuare a iniţiațivelor conjugate germano - române în ceea ce privește creșterea gradului de conștientizare a populației din România referitoare la schimbările climatice, primul pas în acest sens fiind făcut în 2014 prin implementarea proiectului „Redu amprenta de carbon - Primii pași în lupta împotriva schimbărilor climatice“.
Scopul acestui nou demers comun este acela de a produce o schimbare de mentalitate prin implicarea directă a elevilor și cadrelor didactice în aplicarea unui set de măsuri practice având ca scop creșterea eficienței energetice a unităților de învățământ, contribuția la reducerea amprentei de carbon și încurajarea unui comportament responsabil față de mediu la nivel personal.
Scurtă descriere
Unabhängiges Institut für Umweltfragen UfU e.V. desfășoară în momentul de față proiectul „50/50 - Creșterea eficienței energetice“ în 5000 de unități școlare din Germania și din Europa, programul adresându-se în mod special elevilor, prin intermediul acestora urmărindu-se și implicarea familiilor și în general a comunităților locale și a societății. Astfel, copiii sunt educați nu doar să economisească energie la școală, ci să fie activi în acest sens și acasă.
Obiectivul proiectului „50/50 - Creșterea eficienței energetice“ este, pe lângă economisirea energiei, să provoace o schimbare de comportament în rândul participanților și membrilor familiilor acestora în ceea ce privește acțiunile concrete prin care fiecare dintre noi poate lupta împotriva schimbărilor climatice.
Munca de educare din cadrul proiectului se concentrează asupra percepțiilor și asupra legăturilor dintre obiceiurile zilnice și mediul înconjurător și climă. Elevii realizează astfel că prin comportamentul lor pot influența într-un sens pozitiv evoluția viitoare a mediului.
„50/50 - Creșterea eficienței energetice“ este un proiect de implicare activă, conținutul nu se predă și nu se abordează într-un mod teoretic, ci se aplică în mod practic, proiectul unind teme și domenii diferite, în principal despre energie, dar sunt abordate și teme legate de justiție internațională (în domeniul climei), sustenabilitate și orientare spre viitor.
În cadrul Programului pilot derulat în perioada octombrie 2015 - aprilie 2016 în cele șase unități de învățământ au fost stabilite câteva standarde de comportament responsabil în ceea ce privește eficientizarea energetică, respectiv:
• Au fost implementate măsuri de micșorare a consumului inutil de curent electric și energie pe perioada week-end-urilor și în vacanțe;
• Ca urmare a aplicării metodelor simple de economisire s-a observat o scădere cu aproximativ 10% a consumului energetic;
• Metodele de economisire a energiei au devenit parte integrantă din programul zilnic al elevilor, atât la școală cât și acasă.
,,Acest proiect reunește într-un mod exemplar aspecte ecologice, economice și sociale. Oferă de asemenea o privire amănunțită asupra procesului de producere și utilizare a energiei, atât din punct de vedere economic, cât și din punct de vedere ecologic. Astfel, se relevă faptul că ecologia și economia nu se află în contradicție, ci se influențează reciproc într-un mod pozitiv.
Aspectul social este evidențiat în special prin tematizarea utilizării eficiente și econome a energiei, comportamentul de consum și transpunerea acestora în comunitate. Un alt aspect pozitiv este faptul că elevii ajung să își cunoască școala dintr-o nouă perspectivă și să relaționeze mult mai puternic cu aceasta și cu mediul lor“, a declarat Andrei Orban, președintele Asociației Environ.
Ambasada Germaniei la București, un exemplu de acțiune pentru protecția climei și eficiență energetică
La începutul lunii mai, reprezentanţii Asociației Environ s-au întâlnit cu reprezentanții serviciilor economic şi administrativ ale Ambasadei Germaniei, partener al proiectului „50/50“, pentru a analiza potenţialul de economisire energetică al Ambasadei.
În acest sens, a fost utilizat acelaşi instrumentar ca în cazul proiectului de economisire energetică „50/50“, derulat în cele şase unități de învătățământ participante în proiectul pilot, iar rezultatele au fost promițătoare.
În urma măsurătorilor efectuate, s-a constatat faptul că, în general, clădirea Ambasadei Republicii Federale Germania la București stă bine la capitolul economisire energetică, iar Asociația Environ a mai făcut câteva sugestii practice suplimentare şi propuneri de îmbunătăţire pe care Ambasada le va transpune în practică.
Instruirea angajaţilor ar putea conduce la economisire energetică suplimentară, fiecare persoană având posibilitatea să economisească energie prin gesturi simple, de exemplu, nelăsând în permanenţă geamurile deschise pentru a aerisi sau stingând consecvent lumina în spaţiile nefolosite. În acest sens, Ambasada doreşte să consolideze în viitor conștiinţa internă pentru mediu şi climă şi să-şi antreneze angajaţii în aceeaşi manieră în care proiectul şcolar „50/50 - Creşterea eficienţei energetice“ a antrenat elevii în economisirea energetică.
Inițiativa UfU de a implementa și în România acest proiect se înscrie în contextul în care la Conferința internațională asupra schimbărilor climatice (COP21), organizată sub egida ONU în 2015 la Paris, cele 28 de State Membre au stabilit să pledeze pentru ca emisiile de gaze cu efect de seră să fie diminuate la nivel global cu 40% până în 2030, cu 50% până în 2050, și să fie „apropiate de zero sau chiar mai mici“ în 2100 față de anul 1990, astfel încât creșterea temperaturii medii globale să nu depășească 2 grade Celsius în anul 2100 față de perioada preindustrială.
De asemenea, majoritatea Statelor Membre au demarat încă din 2009, concomitent cu implementarea măsurilor de reducere a emisiilor de GES ale UE cu cel puțin 20% față de nivelul din anul 1990, acoperirea necesarului de energie a UE în pro-porție de 20% din resurse de energie regenerabilă și îmbunătățirea eficienței energetice cu 20% și campanii de informare și educare a populației despre acțiunile împotriva schimbărilor climatice și îmbunătățirea efi-cienței energetice, Republica Federală Germania asumându-și un rol de pionier în această direcție.
ecologic

Alte articole in rubrica Eco-life
-
ECOTIC a lansat a XI-a ediție a Premiilor Pentru Un Mediu Curat
22 November 2019 - 01:13 PMAsociaţia ECOTIC a anunţat şi anul acesta lansarea concursului de proiecte „Gala Premiilor Pentru Un Mediu Curat“, manifestare ajunsă acum la ...
-
Crustaceu de doi milimetri, o specie nouă în România
15 November 2019 - 05:16 PMSocietatea Ornitologică Română (SOR) a anunțat că a descoperit în Lacurile Fălticeni, județul Suceava, o specie nouă de crustaceu care are do ...
-
Cresc vânzările de mașini electrice
14 November 2019 - 02:25 PMAutoturismele ecologice au reprezentat 3,7% din totalul vânzărilor înregistrate la nivel național în primele nouă luni ale acestui an, o pondere ...
-
„Baterel, eroul reciclării“ a revenit în şcolile din România
10 October 2019 - 01:51 PMAsociația Environ, în parteneriat cu Asociația Sistemul Național de Reciclare a Bateriilor (SNRB), a lansat pe 16 septembrie 2019 pentru al nouăl ...
-
Cinci delfini găsiți morți pe plajele românești
09 October 2019 - 02:27 PMÎn ultima săptămână din august reprezentanții Mare Nostrum au identificat nu mai puțin de 5 delfini eșuați pe plajele din Mamaia și Eforie. ...
-
Let’s Do It, România! şi ANAR: bilanț de Ziua Curățeniei Naționale
09 October 2019 - 02:18 PM„Let’s Do It, România!“ a anunțat o mobilizare record de Ziua Curățeniei Naționale: peste 118.000 de voluntari din 25 de județe au adunat ...
-
Educația ecologică, soluția pentru formarea unor generații mai responsabile
07 September 2019 - 12:13 PMÎn România nu a existat și nici nu există încă o cultură a protecției mediului și cu atât mai puțin a eco-educației. Practic, colectarea s ...
-
O barză este mamă eroină: a crescut șapte pui
06 September 2019 - 05:12 PMNumărătoarea berzelor albe a adus în 2019 un record absolut: pentru prima oară un cuib cu șapte pui a fost găsit în satul Horodnic de Sus, jude ...
-
Se caută voluntari pentru protecția ariilor naturale
06 September 2019 - 05:07 PMAgenția Națională pentru Arii Naturale Protejate (ANANP) a lansat pe 21 august a.c. programul „Natura în spirit și fapte - voluntariat pentru v ...
-
Evenimente ECO powered by RECICLAD’OR
09 August 2019 - 04:17 PMÎn vara aceasta multe organizații de preluare de responsabilități din domeniul ambalajelor s-au implicat în acțiuni de educare și conștientiza ...
-
Environ şi SNRB au lansat un serial despre ecologie pentru copii
09 August 2019 - 03:53 PMÎn instituţiile de învăţământ din Europa şi din multe alte ţări ale lumii cei mici învaţă despre protecţia mediului şi reciclare încă ...
-
Pericol în lacul Firiza: pești înrudiți cu Piranha
08 August 2019 - 03:31 PMDoi băimăreni au prins în lacul Firiza doi pești dintr-o specie pe care n-o mai întâlniseră. Curioși să afle despre ce este vorba, oamenii au ...
-
Neversea, primul ambasador al campaniei „Culori pe cale de dispariție“
08 August 2019 - 03:22 PMCel mai important festival de la malul Mării Negre a fost primul care s-a alăturat ca ambasador al campaniei „Culori pe cale de dispariție“ pe ...
-
Yves Rocher România şi Reciclad`OR au curăţat Pădurea Râioasa de gunoaie
12 July 2019 - 01:31 PMÎn săptămâna în care a fost sărbătorită Ziua Mondială a Mediului, Yves Rocher România a lansat campania ZERO WASTE - Zero Trash care are ca ...
-
Apa este bună: s-a dat liber la scăldat!
12 July 2019 - 12:51 PMPotrivit ultimului raport anual privind calitatea apelor pentru scăldat din Europa, puțin peste 85% din zonele pentru scăldat din Europa monitoriza ...