Turismul în natură, o verigă care nu este suficient dezvoltată - Eco-life | Ecologic
Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Cititi politica cookies.

Eco-life

Turismul în natură, o verigă care nu este suficient dezvoltată

13 June 2016 - 03:24 PM Eco-life

Unul dintre obiectivele turismului montan (Foto: Daniel Rosengren)Tradiţie veche, turismul montan a avut o perioadă de declin în trecut odată cu degradarea sau dispariţia cabanelor turistice, mai ales cele din zona montană înaltă. Chiar dacă pădurea a avut de suferit în anii trecuţi, mai ales în zonele unde mari suprafeţe de fond forestier au fost retrocedate, iar proprietarii s-au grăbit să le taie fără să respecte legea, natura care a mai rămas în urma drujbelor şi-a păstrat totuşi măreţia, dar de care trebuie însă să avem o mai mare grijă, ea fiind prezentă aici, aproape, lângă zonele noastre rurale.

Sunt multe zone rurale, atât unele consacrate turistic, cât și altele mai puțin cunoscute, unde au răsărit pensiuni și oameni care au înțeles că avem șansa să dezvoltăm un turism bazat pe modul de viață tradițional, zone pitorești și pe natură. Există însă, printre alte greutăți cunoscute doar celor care se ocupă de turism, și problema lipsei de suficiente programe turistice în aer liber pentru vizitatori. De multe ori, vizitatorii ar sta mai mult la pensiuni şi ar fi mai fericiți dacă ar avea mai multe programe de vizitare în aer liber în jurul zonei de cazare.

În păduri sunt încă urșii, iar pe albul zăpezilor rămase din iarnă se vede încă urma furișată a lupilor, cerbul carpatin simbol al munților noștri își mai strigă încă toamna cântecul de dragoste, iar cocoșul de munte rotește și cloncăne înainte de prima geană a zorilor la început de aprilie. Mulți ani emoțiile, senzațiile și trăirile oferite de fauna sălbatică a Munților Carpați au fost privilegiul unei caste aparte, cea a vânătorilor.

De mai bine de 15 ani a început și la noi să se înfiripe ecoturismul bazat pe natură, tradiții și comunități și, încet, încet, a prins viață și ideea de a face accesibilă turiștilor lumea animalelor sălbatice.

Vedere de la observatorul de animale sălbatice

Asociația de Vânătoare Piatra Craiului - Făgăraș Conservation a reușit să câștige dreptul de a administra Fondul Cinegetic 21 Izvoarele Dâmboviței de pe teritoriul administrativ al Comunei Rucăr. O zonă frumoasă cu tradiții rurale și cu natură sălbatică, dar şi cu natură rănită de om, de tăierile necontrolate de pădure care, din păcate, au avut loc în trecut. Demn de remarcat este faptul că pe fondul nostru cinegetic nu practicăm vânătoarea, doar protejăm animalele și încercăm să le asigurăm liniștea și câteodată hrana suplimentară de care au nevoie. În plus, în această regiune proiectul Carpathia, a cărui parte suntem cu Asociația de vânătoare, deține în proprietate privată peste 16.000 hectare de păduri în zonele Rucăr, Câmpulung, Dâmbovicioara din județul Argeș și la Runcu, Moroieni din județul Dâmbovița.

Fiţi bineveniţi!

Ideea de a aduce vizitatori atât români, cât și străini pentru a se bucura de privilegiul de a fi în mijlocul naturii, de a experimenta activitățile de protecție a pădurilor, a pajiștilor alpine, de a fi în mijlocul activităților de reconstrucție ecologică nu e desigur o idee nouă, dar la Rucăr nu prea s-au făcut încercări de acest gen. De multe ori pensiunile din zonă s-au plâns că nu au programe cu activităţi în aer liber pe care să le ofere turiştilor.

Capră neagră (Foto: Daniel Rosengren)

Trecând la fapte concrete, în cadrul proiectului „Ecoturism și conservarea biodiversității într-un fond cinegetic, pentru dezvoltare sustenabilă prin programe de observarea a faunei sălbatice“ finanțat prin granturile SEE 2009-2014, în cadrul Fondului ONG în România, al cărui beneficiar este Asociația de vânătoare, facem câțiva pași importanți în realizarea dezideratului propus şi anume găzduirea vizitatorilor dincolo de limita ruralului, în zone sălbatice.

Astfel, construim patru observatoare special concepute pentru vizitatori, în zone sălbatice, cu geamuri largi pentru ca aceștia să îşi poată folosi aparatele foto din plin, am instruit 15 ghizi locali de turism cu specializare pe observarea naturii și a faunei sălbatice, dintre care trei sunt chiar rangerii noștri.

Pe un traseu montan (Foto: Daniel Rosengren)

Potecile de munte leagă observatoarele pentru drumeții care vor și pot să se plimbe și să urce pe munte câteva ore și, de ce nu, chiar două sau trei zile, iar pe traseele zonelor sălbatice aceştia pot surprinde un cerb, mistreții, cocoșul de munte sau chiar un urs la afine sau ciuperci. Pe drum treci prin păduri frumoase, poți vizita șantierele noastre de reconstrucție ecologică, unde am dezafectat drumurile de exploatare a lemnului făcute haotic până în golul alpin, acolo unde au avut loc defrişări cu ani în urmă, și unde am plantat mulți puieți forestieri din speciile care au existat aici dintotdeauna. E mult de povestit și mult de văzut depinde și de perioada anului, indiferent că e iarnă sau e vară.

Pentru drumeții care nu au timp sau nu pot merge foarte mult, simpla vizitare și vizionările într-unul din cele patru observatoare este ușor de realizat și oferă multe surprize plăcute.

O serie de programe, respectiv propuneri concrete pentru vizite, în funcţie de sezoane cât și de durata excursiilor în natură, toate acestea se vor regăsi pe site-ul grupului nostru, respectiv www.carpathia.org, unde de asemenea vor putea fi făcute şi rezervări.

Salamandră (Foto: Daniel Rosengren)

Propunerile noastre de excursii vin să aducă în zonă o completare binevenită pentru programele pensiunilor turistice. Orice grup care rezervă cazarea la o pensiune din zona Rucăr-Câmpulung sau chiar din zone mai îndepărtate, poate fi îndrumat să îşi aleagă o excursie de responsabilizare faţă de natură cu ajutorul unor ghizi specializaţi în domeniu. În acest context, dorim să dezvoltăm o colaborare cât mai strânsă cu pensiunile şi operatorii de turism din zonă.

Împreună putem atrage atenția agențiilor de turism recunoscute în lume și numai împreună putem face din această regiune o destinație turistică care trebuie să aibă caracter de excelență și unicitate, mai ales că sunt milioane de turiști din Europa care vizitează zonele naturale. Și știm bine că este și va fi mult de lucru în această direcție.

Asociaţia de Vânătoare
Piatră Craiului-Făgăraş ConservationAlte articole in rubrica Eco-life