Leoparzii zăpezilor sunt uciși cu sutele, în fiecare an - Eco-life | Ecologic
Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Cititi politica cookies.

Eco-life

Leoparzii zăpezilor sunt uciși cu sutele, în fiecare an

09 November 2016 - 03:22 PM Eco-life

Leopardul zăpezilorLeopardul zăpezilor este în pericol de dispariție: pe tot globul au mai rămas numai 4000 de exemplare, iar cifra scade mereu. Între 220 și 450 de feline sunt omorâte anual, poate chiar mai multe, deoarece uciderile produse de braconieri și fermieri trec neobservate în zonele muntoase ale Asiei Centrale.    Irina Tomşa

Leopardul zăpezilor (Panthera uncia) este o felină care trăiește solitar și este foarte rar văzută. Un nou raport, emis pe 21 octombrie a.c. de organizația non-guvernamentală Traffic, care monitorizează comerțul cu animale sălbatice, arată că anual sunt ucise între 220 și 450 de exemplare. ONG-ul atrage atenția că suma animalelor omorâte poate fi mai mare, deoarece în zonele muntoase îndepărtate din Asia Centrală braconierii și fermierii omoară felinele pe ascuns.

Au mai rămas numai 4000 de exemplare ale acestei specii, iar numărul s-a micșorat cu o cincime în ultimii 16 ani. Dintre uciderile așa-numitelor „fantome ale munților“, jumătate au ca autori fermierii care se răzbună pe atacurile asupra animalelor pe care le cresc, iar 20% cad victime capcanelor puse pentru alte sălbăticiuni și 20% sunt ucise în beneficiul comerțului ilegal, pentru blană sau din alte motive.

Pentru a reduce decimarea acestei specii, autorii raportului recomandă instalarea unor țarcuri speciale de protecție, precum și scheme de asigurare pentru agricultori. Schemele recomandate au fost deja testate într-un sat din Himachal Pradesh, în India.

Traffic atenționează că se impune o mai bună aplicare a legii, deoarece mai puțin de un sfert din cazurile de braconaj cunoscute ajung să fie investigate și doar unul din șapte sunt urmărite penal.

Piei de la animale braconate

Leoparzii zăpezilor trăiesc în 12 țări, dar mai mult de 90% din cazurile de braconaj raportate au avut loc în numai cinci țări: în China și Mongolia, unde fauna include cele mai multe exemplare, dar și Pakistan, India și Tadjikistan, care au fiecare numai câteva sute de animale. Raportul arată că aproape 200 de leoparzi sunt vânduți ilegal an de an, iar China și Rusia sunt principalele destinații pentru felinele braconate. Afganistanul este de asemenea o piață ilegală importantă. Numărul blănurilor confiscate a scăzut însă în ultimii ani, mai ales în China, probabil din cauza aplicării legii.

„Chiar dacă scade cererea de blănuri de leopard, uciderile vor continua, dacă noi toți nu vom conlucra pentru a reduce drastic conflictele dintre oameni și animalele sălbatice, pentru a ne asigura că leoparzii și comunitățile pot coexista“, a declarat Rishi Sharma de la WWF, unul dintre autorii raportului. „Schemele de compensare și țarcurile împotriva prădătorilor pot face diferența, dar avem nevoie ca acestea să fie implementate urgent, în beneficiul comunităților și al leoparzilor din munții înalți ai Asiei“, a mai spus el.

Prada sălbatică a acestei specii sunt oile albastre de Himalaya și caprele ibex, dar și efectivele acestora au scăzut ca urmare a convertirii habitatului lor în terenuri agricole.

Leoparzii zăpezilor mai sunt expuși riscurilor și din cauza schimbărilor climatice, cu temperaturi mai ridicate care amenință o treime din habitatul lor, iar fermierii încep să exploateze pământuri aflate la altitudini tot mai mari.    Sursa: The GuardianAlte articole in rubrica Eco-life