Cel mai mare proiect european de conservare a pădurilor, la a șaptea aniversare - Eco-life | Ecologic
Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Cititi politica cookies.

Eco-life

Cel mai mare proiect european de conservare a pădurilor, la a șaptea aniversare

09 February 2017 - 05:05 PM Eco-life

Lucrări de regenerareÎn urmă cu 7 ani, Fundația Conservation Carpathia (FCC) a demarat ceea ce a devenit acum cel mai mare proiect european de conservare. În timp fundația a extins suprafețele de protecție, care au ajuns în prezent la 18.500 hectare, a făcut reîmpăduriri, a consolidat terenuri, a amenajat pepiniere și a atras fonduri însemnate pentru noi acțiuni.

Fundația Conservation Carpathia a fost înființată în 2009 de cuplul german Cristoph și Barbara Promberger împreună cu alți 10 filantropi, cu scopul de a opri tăierile ilegale de pădure și pentru a conserva o suprafață mare a pădurilor din Carpați, sub forma unei zone complet protejate. Acest lucru se face prin cumpărarea de terenuri, din bani privați și publici, și cesionarea drepturilor de vânătoare, pentru protecția completă a tuturor elementelor naturale. Conform site-ului FCC, intenția este ca, în cele din urmă, proprietatea terenurilor Fundației să se întoarcă în domeniul public în regim de protecție permanentă, sub forma unui parc național.

Un proiect de anvergură mondială

Scopul FCC „este crearea unei zone protejate cu natură sălbatică de talie mondială în sudul Carpaților românești, suficient de mare ca să permită existența unor populații semnificative de carnivore mari și să permită, de asemenea, desfășurarea proceselor evolutive naturale. Proiectul include situl Natura 2000 Munții Făgăraș, Parcul Național Piatra Craiului și Muntele Leaota, formând un total de peste 250.000 de hectare. FCC se implică și în crearea unei economii verzi în jurul Munților Făgăraș, în beneficiul biodiversității și al comunităților locale. Odată ce proiectul va fi finalizat, acest nou parc național va fi o zonă sălbatică de clasă mondială, un exemplu de conservare în Europa și cel mai emblematic parc național de pe continent“.

Potrivit unei comunicări a FCC, aceasta a achiziționat de-a lungul timpului, în scopul conservării, peste 18.500 de hectare de teren dintre care aproape 8.000 de hectare sunt zone de non-intervenție, protejate prin Planul de Management în situl Natura 2000 Munții Făgăraș sau în zone de protecție strictă, în Parcul Național Piatra Craiului, iar o suprafaţă de 373 de hectare a fost deja introdusă în Catalogul pădurilor virgine şi cvasi-virgine. Fundația își propune să obțină regim de protecție și pentru restul suprafețelor deținute, îndată ce va fi posibil din punct de vedere legal.

Vedere din rezervaţie

Donații dezinteresate

Grupul Carpathia deține în mod direct 3.000 de hectare și a primit recent în cesiune de la Fundația Wyss încă 6.700 de hectare cu păduri și pășuni alpine, în valoare de peste 16 milioane de dolari americani. Mai mult, întemeietorul Fundației Wyss, miliardarul elvețian Hansjörg Wyss, s-a angajat să doneze o sumă uriașă Fundației Conservation Carpathia. Alături de alți oameni bogați ai planetei, ca Warren Buffet sau Bill Gates, Wyss a semnat în 2013 „The Giving Pledge“, act prin care promite să doneze unor proiecte caritabile cel puțin jumătate din averea sa, evaluată de Forbes la 6,1 miliarde de dolari americani. Hansjörg Wyss a ales ca beneficiar Fundația Conservation Carpathia: „Conservarea terenurilor este un subiect de importanță internațională, iar FCC face o treabă excelentă în România prin reconstrucția pământurilor din Munții Făgăraș. Suntem mândri să susținem importantele eforturi ale FCC și sperăm să vedem într-o zi Parcul Național Carpathia“, a declarat miliardarul, citat de Romania.Insider.com.

Potrivit legii și prevederilor din statut, bunurile patrimoniale deținute de Fundația Conservation Carpathia nu se pot întoarce la fon- datori, iar dacă fundația s-ar desființa, acestea ar fi transferate către statul român sau către un alt ONG cu obiective similare, astfel încât activele să fie utilizate pentru crearea unei arii naturale strict protejate, în scopul conservării și restaurării ecosistemelor naturale din munții Carpați.

Conservare, reconstrucție și monitorizare

Proiectul Fundației Conservation Carpathia își propune nu doar să conserve, ci să și reconstruiască. Fundația a cumpărat de la diferiți proprietari privați 500 de hectare tăiate „la ras“, din care a reîmpădurit aproape 400 de hectare cu 850.000 de puieți din pepiniere proprii, respectând compoziția originară a pădurii. Puieții sunt apoi îngrijiți și monitorizați an de an, iar exemplarele care nu supraviețuiesc sunt înlocuite.

În plus, FCC a mărit numărul pepinierelor proprii (ajunse la cinci în prezent), a reparat aproape 20.000 de metri liniari de șanțuri făcute de tractoarele care au exploatat abuziv lemnul și a consolidat solul în zonele unde au fost tăieri masive, pentru ca satele de la poalele muntelui să fie în siguranță la ploi torențiale.

Capră neagră (Foto: Daniel Rosengren)

Fundația Conservation Carpathia administrează un fond de vânătoare și face în fiecare an monitorizări la boncănitul cerbilor și evaluări ale caprelor negre, acestea din urmă fiind acum în număr de 30-35 în fondul FCC, care apreciază că sunt semne de creștere timidă a efectivelor, dar mult sub cifrele raportate oficial. Mihai Zota, directorul tehnic al FCC, a precizat că administrează „acest fond de vânătoare de 5 ani, timp în care am făcut monitorizări la principalele specii de faună salbatică. Sunt semne de creştere timidă a populaţiilor, ceea ce este îmbucurător, dar suntem mult sub cifrele oficiale. Spre exemplu, dintr-un total de 160 capre negre, cât ar fi trebuit să existe după cifrele oficiale, după mai mult de 12 evaluări transparente în decursul celor 5 ani, se confirmă că populaţia reală pe fondul cinegetic este în jur de 30-35 de exemplare şi, ce este şi mai trist, pe cele două fonduri cinegetice vecine din judeţul Argeş, situaţia este asemănătoare. În speranţa refacerii populaţiilor speciilor de faună salbatică, deşi fortaţi de reglementările în vigoare, nu practicăm vânătoarea pe fondul administrat de noi, singura excepţie fiind reprezentată de un număr redus de vulpi pe care am fost nevoiţi să le împuşcăm în vederea efectuării de analize de către Direcţia sanitar-veterinară în cadrul campaniei naţionale de vaccinare antirabică.“

Pentru un parc național modern, la standarde internaționale

În toamna anului 2016, Fundația Conservation Carpathia a primit cu optimism ini-țiativa Guvernului de demarare a procesului de înființare a Parcului Naţional Făgăraș. FCC a declarat că va transfera toate pădurile și pășunile deținute statului român, sub forma unei zone-nucleu, de strictă protecție, în momentul în care România va avea un parc național modern, administrat după standarde internaționale. „Suntem mulţumiţi de tot ceea ce am realizat până acum şi recunoscători pentru ajutorul pe care l-am primit din România şi din străinătate, de la fundaţii şi donatori, oameni care au înţeles cât de importantă este conservarea. Privim pozitiv către 2017, ne pregătim pentru rezultate şi mai bune şi ne dorim să ni se alăture cât mai mulţi susţinători!“, a declarat Christoph Promberger, directorul executiv al Fundaţiei Conservation Carpathia.

ecologicAlte articole in rubrica Eco-life